* evenimentul va avea lor sâmbătă, 23 martie, de la ora 11.00, la sediul central, din Piața Traian nr. 3 * participă Ansamblul „Pandora”, Asociația Culturală Filo-Elenă „Eleftheria”, Asociația Sindrom Down Brăila „Vlad Sergiu Botez”, Fundația Culturală Greacă, cadre didactice și elevi de la mai multe școli gimnaziale brăilene
Brăilenii de toate vârstele sunt invitați sâmbătă, 23 martie, ora 11.00, la sediul central al Muzeului Brăilei „Carol I”, din Piața Traian nr. 3, pentru a participa la evenimentul prilejuit de împlinirea a 203 ani de la declanșarea Revoluției Elene de la 1821, un prim pas pentru obținerea independenței de stat a Greciei.
„Pentru toată suflarea elenă și filoelenă, sărbătoarea Bunei Vestiri coincide cu „vestirea” unor noi timpuri, trăite în libertate și bucurie, data de 25 martie fiind ziua în care a început Revoluția Elenă de la 1821, cunoscută în istorie și sub denumirea de Războiul Grec de Independență, de sub stăpânirea otomană. În timp, data de 25 martie a devenit Ziua Națională a Republicii Elene, pe care o sărbătorim și noi în avans aici, la Brăila”, precizează Laura Haraga, Asociația Culturală Filo-Elenă „Eleftheria” Brăila.
Evenimentul este organizat cu participarea nemijlocită a Consiliului Județean Brăila, Primăriei Municipiului Brăila, Muzeului Brăilei „Carol I” (manager dr. Costin Croitoru), gazda manifestării, Fundația Culturală Greacă (director Claudiu Sfirschi Laudat), Asociației Sindrom Down Brăila „Vlad Sergiu Botez” (președinte Ștefania Botez), Asociației Culturale Filo-Elene „Eleftheria” Brăila (președinte Constantin Haraga) și Ansamblului „Pandora”. Participă, de asemenea, prof. Silvia Manea, de la Școala Gimnazială „Ion Băncilă”, și prof. Gianina Bajenica, de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Brăila.
În cadrul evenimentului, va avea loc festivitatea de premiere în cadrul proiectului Myrhos” și va fi prezentat un program artistic, susținut de formația de dansuri a Asociației Sindrom Down Brăila „Vlad Sergiu Botez” și de Ansamblul „Pandora” al Asociației Culturale Filo-Elene „Eleftheria” Brăila.
Pe 25 martie se împlinesc 203 ani de la momentul când Grecia a ieșit de sub influența Imperiului Otoman. Ziua se suprapune cu sărbătoarea Bunei Vestiri, prin care Maica Domnului primește vestea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Tot pe 25 martie, este și hramul Bisericii Grecești de la Brăila, monument de arhitectură ctitorit în anul 1864, cu învoirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de familiile de greci statorniciți la Brăila.
Potrivit istoricilor, în anul 1821, după aproape 400 de ani de dominaţie otomană, grecii au declanşat o revoluţie de eliberare, care, cu sprijinul simpatizanţilor din ţări precum Anglia, Franţa şi Rusia, a dus la câştigarea independenţei de stat, în anul 1832. Între greci și români există o strânsă legătură prin prisma poporului creștin ortodox majoritar din ambele țări. Spre exemplu, românii cinstesc cu evlavie mai mulți sfinți ai poporului grec, însă și invers, cum este cazul Sfântului Antipa de la Calapodești, cinstit de români și de greci, deopotrivă.