Ca în fiecare an, pentru a marca "Ziua Naţională fără Tutun", sărbătorită pe 18 noiembrie, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila desfăşoară în comunitate o serie de activităţi de creştere a nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale fumatului şi de sensibilizare în vederea renunţării la fumat. Pentru anul acesta, tema propusă este: "Protejaţi copiii, nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră", un avertisment menit să descurajeze fumatul pasiv al copiilor şi ignoranţa părinţilor fumători.
Specialiştii centrului derulează în săptămâna 15-19 noiembrie activităţi de informare în mediul şcolar, preşcolar, penitenciar, de ocrotire a copiilor instituţionalizaţi. Astfel de activităţi au loc la Grădiniţa nr. 34 - grupele pregătitoare, la şcolile generale "Aurel Vlaicu", "Sf. Andrei", "Nedelcu Chercea", "Mihai Eminescu", Liceul "Mihail Sebastian", Penitenciarul Brăila, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti, Fundaţia "Surorile Clarise ale Sf. Sacrament".
Persoanele care au probleme legate de dependenţa de tutun se pot adresa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, situat pe strada Mihai Eminescu nr. 8 pentru a beneficia de servicii de consiliere medicală şi psihologică oferite gratuit beneficiarilor. "Substanţele nocive din fumul de ţigară nu-i afectează doar pe cei care fumează. Fumatul pasiv - ce constă în respirarea aerului poluat de ţigările celorlalţi - este la fel de nociv şi creşte riscul îmbolnăvirilor la cei supuşi acestei poluări. După o oră de fumat într-o cameră închisă, nefumatorul care se află în aceeaşi încăpere cu cel care fumează inhalează cantităţi egale de nitrozamine cu cele existente în 15 ţigări filtrate. Tutunul este singurul produs legal care ucide, cu liberul consimţământ al consumatorului", a precizat psiholog Olga Condrat, coordonatorul CPECA Brăila. Există numeroase studii care tratează efectele fumatului pasiv la nou-născuţi şi la copii până la vârsta de 5 ani. S-a constatat că nou-născuţii fumătoarelor au adesea o greutate mai mică la naştere, iar rata mortalităţii copiilor în ultimele zile ale sarcinii sau în primele zile după naştere este mai ridicată în cazul mamelor fumătoare decât în cazul mamelor nefumătoare. Copiii care au părinţi fumători suferă mai frecvent de diverse forme de iritare a căilor respiratorii: tuse, expectoraţii, insuficienţă respiratorie, bronşite acute, repetate inflamaţii ale canalului auditiv şi amigdalite.
Statisticile arată că jumătate din numărul fumătorilor riscă să moară din cauza unei boli asociate consumului de tutun. Companiile producătoare de tutun cheltuiesc milioane de dolari în fiecare an, transformându-i pe noii fumători în dependenţi şi nelăsându-i pe consumatorii dependenţi să renunţe.