Mergi la conţinutul principal

Ziua Mondială Sindrom Down, marcată la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”

* evenimentul a fost coordonat de prof. înv. primar Simona Dumitru, bibliotecar Camelia Cherciu și Ștefania Botez, vicepreședinte al Federației Sindrom Down România, din care fac parte 21 de asociații din toată țara

 

 

 

Marți, 21 martie, în toată lumea s-a sărbătorit Ziua Mondială Sindrom Down. Cu toate că, în România, evenimentul este mai puțin cunoscut și mediatizat, la Brăila, a fost marcat de o „activitate de conștientizare a prezenței oamenilor speciali în viața comunității brăilene”.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, Asociația Down Brăila „Botez Vlad Sergiu”, condusă de Ștefania Botez - vicepreședinte al Federației Sindrom Down România - și de Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Brăila. Coordonatori ai manifestărilor prilejuite de Ziua Mondială Sindrom Down la Brăila au fost prof. învățământ primar Simona Dumitru și bibliotecar Camelia Cherciu.

Copii și tineri din cadrul organizației Asociația Down Brăila „Botez Vlad Sergiu”, alături de copiii din clasa pregătitoare A și clasa a III-a de la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, într-un cadru de poveste, au desfășurat, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, o activitate de conștientizare a prezenței oamenilor speciali în viața comunității brăilene. Miercuri, 22 martie, lansăm Federația Sindrom Down România, la București”, a precizat Ștefania Botez, vicepreședinte al acestei nou-înființate organizații naționale, care militează pentru drepturile copiilor și adulților diagnosticați cu sindrom Down.

În altă ordine de idei, miercuri, 22 martie, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), în parteneriat cu Federația Sindrom Down din România și Fundația Star of Hope România, a organizat, la București, Conferința Națională „CU NOI, NU PENTRU NOI!”

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Națională a României, Sala de conferințe „Mircea Eliade”, unde au fost prezenți peste 100 de invitați din toată țara: reprezentanți ai Guvernului - miniștri și secretari de stat, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor persoanelor cu dizabilități, organizațiilor de părinți ai persoanelor cu dizabilități. Printre invitații care au confirmat participarea la conferință s-a aflat Excelența Sa, doamna ambasador a Regatului Suediei, Therese Hyden.

Obiectivul principal al Conferinței Naționale „CU NOI, NU PENTRU NOI!” este lansarea Federației Sindrom Down din România, printr-o analiză a nevoilor specifice de abilitare și comunicare pe tot parcursul vieții persoanelor cu sindrom Down, cu identificarea provocărilor cu care se confruntă familiile acestora în acțiunile lor de construire a unor proiecte de viață sustenabile. Federația Sindrom Down din România este definiția lui ÎMPREUNĂ, este uniunea a 21 de asociații de profil de pe întreg teritoriul României, cu scopul de a crea o voce comună și unitară în ceea ce privește nevoile, abilitățile, drepturile, incluziunea socială și dezvoltarea armonioasă a persoanelor cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale”, se precizează în comunicatul Federației Sindrom Down România, redactat chiar de Ziua Mondială Sindrom Down.

În prezent, Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II- a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumul European al Dizabilității).

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro