Ziua Mondială a Inimii. Mii de brăileni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ziua Mondială a Inimii. Mii de brăileni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare

* sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, la 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii are drept scop informarea populaţiei din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, și anume, bolile cardiovasculare * anual, la nivel mondial se înregistrează 17,3 milioane de decese, dintre care 1,9 milioane de decese numai în Uniunea Europeană, dar situația este sumbră și la un nivel mai mic * în județul Brăila, în ultimii 5 ani, boala cardiovasculară a fost responsabilă de aproape 14.000 de decese * anul acesta, la data de 30 iunie, în evidențele medicilor de familie din Brăila se aflau înregistrați, atenție, peste 111.000 de bolnavi cronici!

 

 

 

 

Ziua Mondială a Inimii a ajuns, astăzi, la cea de-a 22-a aniversare! Evenimentul este organizat la nivel internațional de World Heart Organization și are drept scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare, considerate principala cauză de deces, în întreaga lume. Anual, la nivel mondial se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar cifrele sunt tot mai mari, la fiecare 12 luni. Astfel, se estimează că până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, potrivit unei analize a Fundaţiei Române a Inimii. Însă nu doar la nivel global situația este sumbră, ci și la nivel european, unde boala cardiovasculară ocupă, din nou, primul loc în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Ce înseamnă asta mai exact? În cifre, asta înseamnă că boala cardiovasculară este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană, după cum se arată în Carta Europeană a Sănătăţii Cardiovasculare, publicată pe site-ul heartcharter.org.

Din păcate, vorbim de o patologie gravă, des întâlnită și în județul Brăila. Aici, în ultimii 5 ani, au fost înregistrate, atenție, 13.971 de decese din cauza bolilor cardiovasculare, conform unei situații statistice puse la dispoziție de către directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină. Este un număr enorm, iar dacă tragem linie după fiecare an în parte, o să observăm, din păcate, același trend crescător care provoacă îngrijorare la nivel mondial. Astfel, în anul 2017 în județul nostru s-au înregistrat 2.766 decese, din cauza bolilor cardiovasculare. În 2018 s-au înregistrat 2.579 decese. În 2019, medicii au raportat 2.610 decese. În 2020, 2.866 decese și în anul 2021, 3.150 decese.

Tot în județul nostru, anul acesta, mai exact la data de 30 iunie, se aflau în evidențele medicilor de familie din Brăila peste 111.000 de bolnavi cronici! 111.362, mai exact. Din nou, un număr foarte mare! Vorbim de brăileni aflați în evidențele medicilor cu boli hipertensive- aici fiind înregistrate 70.498 de persoane, cardiopatie ischemică, aici fiind înregistrate 27.865 de persoane, cord pulmonar cronic-577 de persoane și boli cerebro- vasculare- 12.422 de persoane.

Specialiștii din sănătate atrag atenția asupra unor factori de risc cardiovascular precum fumatul, obezitatea, colesterolul crescut, trigliceridele crescute, hipertensiune arterială, diabetul zaharat, sedentarismul și stresul. Însă, nu e obligatoriu să suferiţi de o boală a inimii dacă recunoașteți aceste simptome sau obiceiuri nesănătoase. Dar, cu cât aveţi mai mulţi factori de risc, cu atât vă creşte şansa de a face în timp o boala cardiovasculară, avertizează medicii. Vestea bună este că majoritatea factorilor de risc pot fi modificaţi sau chiar eliminați definitiv, iar asta prin schimbări ale stilului de viață, alimentație sănătoasă, mișcare zilnică, controlul greutății, fie cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul dumneavoastră.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro