• peste 47% dintre produsele nealimentare contrafăcute sau periculoase, aflate pe piața Uniunii Europene, provin din China • produsele ce fac obiectul alertelor transmise prin sistemul de atenționare rapidă al UE prezintă riscuri de ștrangulare, răni, sufocare, electrocutare, apariția anumitor boli sau alergii • 89.61 % dintre alertele emise sunt încadrate la „risc grav”
Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor (15 martie), InfoCons a precizat că, de la începutul anului, a transmis peste 780 de alerte, conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene. 41.92 % dintre produsele periculoase, interzise de normele UE, aflate în prezent pe piață, sunt contrafăcute.
Produsele ce fac obiectul alertelor rapide prezintă riscuri de ștrangulare, răni, sufocare, electrocutare, apariția anumitor boli sau alergii, incendii etc. Țările care au emis cele mai multe alerte sunt Italia (cu 17.69 % din totalul alertelor emise), urmată de Suedia (16.15 %) și Germania (11.41 %). La polul opus, se află tările care au emis cele mai puține alerte: Spania și Croația (0.12 % din totalul alertelor), Slovacia și Letonia (câte 0.25 %).
„Republica Populară Chineză este țara de proveniență cu ponderea cea mai mare, respectiv 47.17 % din totalul țărilor de proveniență, urmată de Italia, cu 10.12 %, și Germania, cu 6.41 %. Sunt și produse care au făcut obiectul alertelor unde nu a putut fi identificată țara de proveniență, ponderea acestora fiind de 11.92 %”, precizează InfoCons.
Nu mai puțin de 41.92 % dintre produsele ce au făcut obiectul alertelor s-au dovedit a fi contrafăcute. Totodată, pentru 57.30 % dintre produsele ce au făcut obiectul alertelor nu a putut fi stabilit dacă sunt sau nu contrafăcute. Din punctul de vedere al riscului produselor contrafăcute, cel chimic reprezintă ponderea cea mai mare pe care o au produsele ce au făcut obiectul alertelor, cu 49.48 % , urmat de riscul de leziuni, cu 18.58 %, și riscul asupra mediului, cu 15.76 %.
Din punctul de vedere al tipului de alertă, 89.61 % din alertele emise sunt încadrate la „risc grav”.
Produsele cosmetice reprezintă, de departe, cea mai mare categorie de produse care fac obiectul alertelor InfoCons, respectiv 22.30 % din totalul categoriilor, urmate de jucării (15.89 %) și aparate/echipamente electrice (14.23 %).
Ziua mondială a drepturilor consumatorilor („World Consumer Rights Day”) este marcată, în fiecare an, la data de 15 martie, ca mijloc de sensibilizare la nivel mondial cu privire la drepturile şi nevoile consumatorilor.
Sărbătorirea acestei zile reprezintă o şansă de a solicita factorilor de decizie respectarea şi protejarea drepturilor tuturor consumatorilor şi de a protesta faţă de abuzurile şi nedreptăţile sociale care subminează aceste drepturi în toată lumea.