În perioada 24 martie-10 aprilie se va desfăşura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Tuberculozei. La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, personalul de specialitate al Compartimentului de evaluare şi promovare a sănătăţii va avea întâlniri de lucru cu cadre medicale din Spitalul de Pneumoftiziologie, în calitate de parteneri din cadrul campaniei, şi va distribui pliante şi afişe specifice temei, în spitale, cabinetele medicilor de familie şi în policlinici. De asemenea, reprezentanţii direcţiei vor informa populaţia ţintă cu privire la TBC, în cadrul unor discuţii interactive cu pacienţii, pentru conştientizarea necesităţii şi importanţei tratamentului corect în TBC, discuţii cu aparţinătorii privind importanţa urmăririi aplicării tratamentului şi îngrijirii corecte a bolnavului cu TBC, precum şi prin intermediul unor postări pe pagina web a DSP.
În judeţul Brăila, incidenţa cazurilor de TBC este în scădere în ultimii ani. Astfel, în 2013 s-au înregistrat 244 cazuri noi de TBC (5 la grupa de vârsta 0-14 ani şi 239 la grupa de vârstă peste 15 ani) şi 51 cazuri de bolnavi readmişi în evidenţe. Din total, 136 cazuri noi au fost înregistrate în mediul urban şi 108 cazuri noi în mediul rural. Dintre bolnavii readmişi, 31 au provenit din mediul urban şi 20 din mediul rural. Comparativ, în anul 2012 s-au înregistrat 256 cazuri noi de TBC (12 la grupa de vârsta 0-14 ani şi 244 la grupa de vârstă peste 15 ani ) şi 62 cazuri de bolnavi readmişi în evidenţe.
România, primul loc în Europa la tuberculoză
Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), România continuă să ocupe primul loc din Europa, având cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000, în 2013, dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi mor anual. În România, tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei până în 2015 şi după această dată.
În prezent, în lume există 8 milioane de cazuri de tuberculoză simptomatică, iar 3 milioane de decese se înregistrează în fiecare an. Astfel, TBC este a doua cauză infecţioasă de deces din lume, doar SIDA facând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5-10% dintre aceştia infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă.