• zeci de persoane au venit, ieri, pe platoul din faţa primăriei pentru a-şi testa gratuit glicemia • brăilenii au primit sfaturi şi materiale informative de la medici pentru prevenţia acestei boli
Zeci de brăileni au venit, ieri, pe platoul din faţa primăriei pentru a-şi testa gratuit glicemia în cadrul acţiunii de screening şi informare a populaţiei “Diabetul zaharat, inamicul nevăzut din zilele noastre”. Evenimentul s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului şi a fost organizat de compartimentul Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila împreună cu Societatea de Medicină de Familie Brăila, cu sprijinul Primăriei şi Consiliul Judeţean Brăila
“Acţiunea este gândită pentru că diabetul este o afecţiune silenţioasă care, de obicei, nu dă simptome şi dureri, dar sunt foarte multe cazuri, mult mai multe cazuri pe zi ce trece. Rolul nostru, al medicilor, este de a încuraja cetăţenii să prevină această afecţiune, să o descopere din timp astfel încât să putem să acţionăm asupra eventualelor complicaţii. Sprijinim şi încurajăm populaţia să se prezinte la medicul de familie periodic pentru controalele medicale şi pentru a depista din timp diabetul zaharat şi, de asemenea, pentru a primi sfaturile necesare pentru prevenţia diabetului zaharat, pentru că prevenţia este extrem de importantă. Totodată, există o colaborare între medicul de familie şi medicul diabetolog sau de alte specialităţi ca să venim în sprijinul pacienţilor noştri şi să îi putem să îi ajutăm să aibă o viaţă şi o sănătate mai bună, mai lungă şi de calitate”, a precizat Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie - filiala Brăila.
Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai răspândite afecţiuni în rândul populaţiei mondiale. În ţara noastră, conform statisticilor, peste 11% dintre români suferă de această boală, iar în plan local mii de brăileni luptă zilnic cu diabetul.
“Şi în Brăila sunt multe cazuri de diabet zaharat. Din păcate, brăilenii nu fac excepţie de la obiceiurile românilor care se prezintă rar la consultaţii şi mă refer aici în special la persoanele aparent sănătoase pentru că persoanele care au diverse alte afecţiuni merg la control şi cu ocazia aceasta putem să îi descoperim şi cu diabet zaharat. Sunt circa 11.000 de cazuri de diabet. De aceea, subliniez încă o dată, este extrem de important ca oamenii să vină periodic la consultaţii”, a adăugat sursa citată.
Tot ieri, între orele 16.00-17.00, în Aula Facultăţii de Inginerie, brăilenii s-au întâlnit cu medici de familie şi medici specialişti în cadrul unei conferinţe şi a unei dezbateri pe tema acestei afecţiuni.