Mergi la conţinutul principal

Ziua Marelui NU, sărbătorită la Muzeul Brăilei „Carol I”

• evenimentul este organizat de Asociația Culturală Filo-Elenă „Eleftheria”, în parteneriat cu Consiliul Județean, Primăria Municipiului, Muzeul Brăilei „Carol I” și Fundația Culturală Greacă • moderatori: conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” și Laura Haraga, formator, Asociația Culturală Filo-Elenă „Eleftheria”

 

Ziua Marelui NU - a doua Sărbătoare Națională a Greciei - va fi sărbătorită astăzi, 28 octombrie 2023, ora 11.00, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I”, din Piața Traian nr. 3. Organizator al evenimentului este Asociația Culturală Filo-Etenă „Eleftheria” Brăila, în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Muzeul Brăilei „Carol I” și Fundația Culturală Greacă.

Invitați la eveniment sunt prof. Silvia Manea, prof. Camelia Gherghișor și prof. Nicolae Băcanu, iar moderatori conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” și Laura Haraga, formator, Asociația Culturală Filo-Elenă „Eleftheria” Brăila.

Ziua Marelui NU (OHI în greacă) este a doua Sărbătoare Națională a Greciei, sărbătorită, de asemenea, în Cipru și în toate comunitățile elene din Diaspora, inclusiv din România. Ziua Marelui NU comemorează atitudinea premierului grec Ioannis Metaxas (prim-ministru al Greciei între 4 aug. 1936 - 28 oct. 1940) care a respins ultimatumul dat de Benito Musolini la 28 octombrie 1940. În acest ultimatum, „Il Duce” pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării. Se povestește că Metaxas ar fi răspuns cu un singur cuvânt: „OHI (NU)”. Ca răspuns la refuzul grecilor de a se supune condițiilor ultimatumului, trupele italiene staționate în Albania au atacat Grecia, în aceeași zi, la ora 5:30 dimineața. Acest atac a marcat începutul Războiului greco-italian, al Bătăliei Greciei și al participării grecilor la cel de-Al Doilea Război Mondial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro