* la manifestare au participat zeci de angajatori, precum și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor * printre altele, au fost prezentate materiale informative cu privire la semnificația SSM, precum și noutățile legislative în domeniu
Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă, marcată de un eveniment organizat la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), cu participarea angajatorilor autohtoni, a tuturor celor interesați de siguranța și sănătatea lucrătorilor.
Astfel, potrivit informațiilor furnizate de inspectorul șef Liviu Arhire, zilele acestea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a organizat un simpozion la care au participat 47 de reprezentanți ai angajatorilor, persoane desemnate, servicii externe, sindicate și patronate brăilene. Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea Zilei Internaționale a Securității și Sănătății în Muncă.
În cadrul simpozionului, a fost marcată importanța evenimentului, a Zilei Internaționale a Securității și Sănătății în Muncă - sărbătorită, an de an, la propunerea Organizației Internaționale a Muncii - precum și semnificația Zilei Internaționale de Comemorare a lucrătorilor accidentați și decedați în muncă.
"Au fost prezentate materiale informative cu privire la semnificația zilei și importanța acesteia, menită să focalizeze atenția internațională asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și noutățile legislative în domeniu", ne-a precizat Liviu Arhire, inspectorul șef al ITM Brăila, gazda manifestării.
Desemnată de Organizația Internațională a Muncii, Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă este dedicată prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. De asemenea, sărbătoarea este destinată sensibilizării și focalizării atenției internaționale asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă, precum și atenționării asupra numărului în creștere la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.
Cu această ocazie, mișcarea sindicală comemorează, deopotrivă, Ziua internațională a lucrătorilor decedați și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, se organizează simultan acțiuni de conștientizare și informare în întreaga lume. Potrivit statisticilor, anual, în lume se produc peste 2,3 milioane de decese din cauza accidentelor de muncă și vătămărilor.
Organizația Internațională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și se produc circa 160 de milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale. Zilnic, se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, iar 860.000 de lucrători sunt vătămați la locul de muncă.
Această situație poate fi evitată prin implementarea unor măsuri eficiente de prevenire și protecție la locurile de muncă, sunt de părere specialiștii în domeniu.