• pentru a-i celebra pe seniori, Primăria Muncipiul Brăila a organizat mai multe evenimente • printre acestea se numără excursii cu vaporul pe Dunăre, programe artistice şi aniversarea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie
Astăzi, 1 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, iar pentru a marca acestă zi, Primăria Municipiului Brăila a pregătit o serie de evenimente menite să le aducă bătrânilor un plus de bucurie. Printre acestea se numără, excursii cu vaporul pe Dunăre, vizite la mănăstiri sau spectacole de muzică şi dans.
Activităţile au început încă de ieri, când la “Teatrului Maria Filotti”, în sala Oglinzilor, a fost organizată o festivitate de premiere pentru 100 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Perechile au fost felicitate de primarul Marian Dragomir, care le-a acordat diplome pentru modelul de viaţă promovat de aceste familii şi premii de fidelitate în valoare de 500 de lei.
De asemenea, de surprize vor avea parte şi brăilenii găzduiţi în căminele de bătrâni. Astfel, Căminul pentru persoane vârstnice “Lacu Sărat” organizează pentru seniorii găzduiţi în centrul rezidenţial programe de dans, muzică şi meniuri festive. Sărbătoarea va continua şi luni, 3 octombrie, când vârstnicii vor vizita Muzeul de Etnografie Brăila.
Persoanele vârstnice din Căminul “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” se vor bucura de spectacole artistice oferite de elevii de la Liceul Teoretic “Mihail Sebastian”, Colegiul Tehnic “C. D. Nenitescu”, Colegiul “Ana Aslan”. De asemenea, copiii de la Grădiniţa nr. 49 le-au pregătit vârstnicilor cadouri şi un program folcloric.
Tot astăzi seniorii se vor plimba în Parcul Monument, iar seara o vor încheia în ritmuri de dans.
Centrul de Asistenţă Paliativă “Sf. Maria” va fi gazda elevilor Şcolii Gimnaziale din Vădeni care vor veni să îi încânte cu o varietate de dansuri şi cântece populare. Din program nu lipsesc cadourile şi masa festivă.
Legat de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, reprezentanţii Fondului ONU pentru Populaţie, consideră că: “Societăţile trebuie să asigure creşterea calităţii vieţii pentru persoanele în vârstă şi respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viaţă şi care să promoveze solidaritatea între generaţii”.