Aceasta va fi lansată simultan în zece ţări membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a informa părinţii şi copiii despre disponibilitatea acestui numãr, despre posibilitatea de a anunţa dispariţia unui copil sau de a da detalii despre un copil dispărut. Astfel, formând 116.000, orice cetăţean aflat în una dintre cele zece ţări va putea raporta dispariţia unui copil, primind informaţii utile despre modul de instrumentare a cazului în ţara respectivă. În afara României, numărul special va fi funcţional în Belgia, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Olanda. În România, apelurile vor fi preluate de operatorii specializaţi ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - Focus. Din septembrie 2008, Focus utilizează tehnica de îmbătrânire digitală, pozele copiilor dispăruţi de mai mult timp fiind modificate pentru ca imaginea să corespundă vârstei actuale. La data de 15 aprilie, în evidenţa autorităţilor se aflau 354 de minori dispăruţi, pentru găsirea cărora poliţia desfăşoară activităţi specifice. În evidenţa Poliţiei brăilene figurează patru minori dispăruţi, două fete şi doi băieţi. Victoriţa Marinela Bosoi a plecat spre liceu în ziua de 24 septembrie 2008, la vârsta de 16 ani şi nu a revenit acasă nici până în ziua de azi. Raluca Jalbă a dispărut de la domiciliu la data de 14 martie 2008, având atunci tot 16 ani.
Ceilalţi doi copii, Stănică Radu şi Tudorel Zama, au dispărut în anul 2007, primul fiind în vârstă de 15 ani, iar al doilea de numai 7 ani.
Stănică Radu se afla la scăldat în Dunăre, în zona Trecerii Bac Stânca şi a fost văzut în timp ce ridica braţele şi solicita ajutor, iar Tudorel Zama a căzut accidental de pe un bac plutitor care traversa Dunărea.