Mergi la conţinutul principal

Ziua Femeii sărbătoarea primăverii

Sub genericul "Femeia - o eternă primăvară", la Muzeul Brăilei s-au desfăşurat mai multe momente emoţionante dedicate celor care fac viaţa mai frumoasă. Au fost susţinute două alocuţiuni, de către profesorul Jenică Chiriac - "Omagiu femeii", şi muzeograful Brânduşa Ilie - "Ana Aslan - personalitate brăileană de renume mondial". A fost omagiată şi Veronica Dobrin, subliniindu-se faptul că întreaga sa viaţă a fost dedicată culturii brăilene. Între aceste momente au fost organizate şi scurte intermezzo-uri muzicale: Maria Alexandra, din clasa a VII-a a Liceului de Artă a cântat la vioară, Ramona Vişan, din clasa a VI-a a Liceului de Artă a cântat la flaut, iar Emilia Teodorescu, din clasa a V-a a cântat la pian. Au mai evoluat elevii: Ştefania Anghel, clasa a IX-a, Giulia Beliciu, clasa a III-a, la canto, Ana Maria Teodorescu, clasa a XI-a, la pian. De asemenea şi-au demonstrat calităţile interpretative profesorii Anastasia Andriev şi Ionel Lipan la canto. Alţi elevi de la Liceul de Artă au oferit un moment artistic sub coordonarea profesorilor: Jarcu Zane, Iuliana Anghel, Cerasela Găgeanu, Liliana Chiriţă. Corepetitor a fost Geanina Gheonea. La finalul întâlnirii au fost vernisate două expoziţii, una de caricatură, semnată de Costel Pătrăşcan, şi alta de pictură, aparţinând învăţătoarei Florica Constantin. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Anima Caste, în colaborare cu Muzeul Brăilei, Instituţia de spectacole Lyra şi Liceul de Artă.

Emoţia argheziană oferită de actorul Laurenţiu Nicolau

La Teatrul "Maria Filotti", în foaierul mare, tot duminică, s-a desfăşurat spectacolul intitulat "Mărţişor cultural". Actorul Laurenţiu Nicolau a oferit un moment poetic din creaţia argheziană, cuvintele sale fiind însoţite de acordurile profesorului de pian Mircea Petrescu. Laurenţiu Nicolau a fost actor al Teatrului Tineretului Piatra Neamt şi Consilier la Inspectoratul pentru Cultură al Judeţului Brăila unde, timp de 38 de ani, a fost implicat în organizarea a numeroase evenimente culturale şi proiecte artistice. Pasionat de poezie, a prezentat publicului de-a lungul anilor variate recitaluri din lirica românească şi universală. Profesorul Mircea Petrescu a absolvit Facultatea de muzică la Bucureşti, secţia pian şi predă pianul la Liceul de Artă "Hariclea Darclee" şi Şcoala de Arte "Vespasian Lungu". El a interpretat piese din creaţia compozitorilor Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Edvard Grieg şi Serghei Rachmaninov.
La final, poeta Anthonia Amatti a vernisat expoziţia de pictograme semnată de Aurel Manole, prezentând într-o manieră sensibilă lumea ciudată, ştiinţifico-fantastică imaginată de artistul plastic Aurel Manole. Tehnica pictografică folosită de Aurel Manole este brevetată de OSIM în 1995. Artistul a fost chemat să predea Noţiuni Introductive ale acestei tehnici în Statele Unite la Universitatea Cornell în 2002, 2003 şi 2004. Lucrări executate în această tehnică i-au adus pictorului Aurel Manole Marele Premiu pentru arte vizuale la Fayence, Franţa în 1990 şi premiul pentru pictură la Vilnius, Lituania, în 1996. Aurel Manole a avut peste 60 de expoziţii personale şi a prezentat lucrări în numeroase expoziţii colective în ţară şi străinătate. A fost nominalizat de trei ori la Premiile Uniunii Artiştilor Plastici pentru Pictură.

Serbare pentru Mama şi la Palatul Copiilor

Şi elevii de la Palatul Copiilor au demonstrat sâmbătă cât de mult iubesc şi respectă Femeia şi Mama într-un spectacol muzical-artistic. Acesta a început cu recitalul grupului vocal al cercului de muzică vocal-instrumentală, coordonat de prof. Virgil Cernat, apoi a fost prezentată sceneta comică "Costică, dormi?" în interpretarea elevilor Diana Topsa şi Bogdan Cană, regizată de profesorul Gheorghe Antonescu. Au fost incluse în program şi momente de dans: grupul "Dynamic" - vals, "Fluturaşii" - tango, coordonaţi de profesoara Steliana Ion. Au urmat melodii de muzică populară cu elevi de la cercul coordonat de Gheorghe Dogărescu, sceneta "În autobuz" interpretată de Andreea Băluţă şi Bogdan Cană, grupul de acordeoane coordonat de prof. Ionel Vâlsan şi un monolog al Alinei Condruz. Atmosfera a fost înviorată de grupul "Bratz" coordonat de Mariana Pescăraşu, iar elevii cercului de muzică populară au cântat "Barbu lăutaru'". Un alt monolog a prezentat Ana Maria Neagu, apoi a cântat grupul "Junior" de la cercul coordonat de prof. Marian Ciurea. Din program au mai făcut parte: o altă scenetă, "Conversaţie în aer liber", cu Ana Maria Ţigănuş şi Alex Petcu, melodia "O zgâtie de fată" - Cosmin Munteanu, grupurile de dans modern "Star Kyds" şi "Bamby", o suită de dansuri populare - instructor Vasile Lipan, un dans ţigănesc, şi formaţia "Junior". În holul Casei Tineretului a fost amenajată şi o expoziţie care ilustra activitatea Cercurilor de la Palatul Copiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro