Pentru a doua zi consecutiv, salariaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila au oprit activitatea, intrând în grevă spontană în semn de solidaritate cu funcţionarii publici ai Ministerului Finanţelor şi ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). Iar de această dată nu au mai fost singuri, întrucât li s-au alăturat şi angajaţii Agenţiei de Şomaj precum şi ai Casei de Pensii. Deşi, la nivel naţional, cu protestele finanţiştilor au solidarizat şi angajaţii Caselor de Sănătate, la Brăila activitatea CJAS s-a desfăşurat normal, publicul formând cozi în faţa ghişeelor, ca de obicei.
Revenind la protestul celor de la DGFP Brăila, încă de la începerea programului, zeci de salariaţi ai instituţiei s-au strâns în holul mare al clădirii Trezoreriei, după care au ieşit în lateralul clădirii Finanţelor. La fel ca şi în după-amiaza de miercuri, prima zi de grevă, manifestanţii au protestat paşnic, cerându-şi drepturile. "Organizaţia sindicală nu are nicio legătură cu organizarea acestor acţiuni de protest derulate în aceste zile. Oamenii au hotărât să se solidarizeze cu acţiunea de protest a colegilor din Ministerul de Finanţe, revendicarea principală rămâne diminuarea cu peste 70% a veniturilor salariale ca urmare a renunţării la acordarea stimulentelor, care aşa cum s-a tot explicat, au un cu totul alt regim", ne-a declarat Gheorghe Crăciun, liderul sindical al salariaţilor din Finanţe şi reprezentantul teritorial al "Sed Lex".
: La Casa de Pensii, stimulentele nu s-au mai acordat de 3 luni "Dacă Trezoreria a apucat să vireze banii de salarii, atunci ei se pot ridica"
Pentru că la protest au participat şi salariaţii din Trezoreria Brăila, fiind astfel blocată activitatea instituţiei, reporterii "Obiectiv" au luat legătura cu o parte dintre instituţiile locale programate pentru data de 14 octombrie la plata salariilor, pentru a afla dacă există probleme la acest capitol. "Ştiu că la Direcţia de Finanţe, AJOFM şi Casa de Pensii este grevă spontană. Despre salarii nu ştiu nimic. Dacă Trezoreria a apucat să vireze banii către bănci atunci ei se pot ridica, dar dacă nu a făcut-o încă, situaţia se va reglementa de abia după ce lucrurile se vor linişti. Mai multe nu am ce să declar acum", a explicat Dumitru Popa, prefectul judeţului. La rândul său, inspectorul şcolar general Viorel Botea a spus că salariile se vor putea lua fără probleme: "Salariile se vor putea lua în zilele următoare. Mâine (vineri, 15 octombrie - n.r.) voi discuta cu cei de la Finanţe să văd exact când vor ajunge banii în conturile profesorilor". Totuşi, în cursul zilei de ieri, banii de salarii au intrat pe cardurile profesorilor, ne-au asigurat surse din Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila.
Probleme cu plata salariilor a reclamat iniţial şi Direcţia Sanitar Veterinară Brăila întrucât, în cursul dimineţii de ieri, când contabilul instituţiei s-a deplasat la Trezorerie nu a putut perfecta actele aferente transferurilor de bani pentru salarii. Ulterior, conducerea DSV Brăila a revenit anunţând că salariaţii şi-au luat banii.
Potrivit Ordinului Ministerului Finanţelor nr. 86/2005 pentru reglementarea datei plăţii salariilor la instituţiile publice, în data de 14 sunt programate Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Academia Română şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ziua de astăzi, 15 octombrie este alocată plăţii salariilor la Ministerul Sănătăţii, SRI, SPP, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi nu în ultimul rând, Ministerul Apărării Naţionale.
În semn de solidaritate, şi angajaţii AJOFM au intrat în grevă spontană Şi la Agenţia de Şomaj şi Casa de Pensii au fost proteste spontane
Angajaţii de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila şi cei de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) s-au solidarizat ieri cu colegii din finanţe, pentru a protesta faţă de reducerile salariale. Ghişeele de la AJOFM au fost închise la ora 11.00, iar funcţionarii au ieşit în curtea instituţiei, nu înainte de a anunţa publicul, prin afişele lipite pe uşi, că se află într-o acţiune de protest spontan. Nemulţumirile angajaţilor erau legate atât de reducerile salariale, cât şi de disponibilizările efectuate în sistem. "Ne-am solidarizat cu cei de la Ministerul de Finanţe, cu cei de la Agenţia Naţională, principalele revendicări fiind revenirea la salariile anterioare, realizarea unei grile corecte, logice, coerente de salarizare şi, în primul rând, stoparea reducerii de personal. Numărul de şomeri creşte continuu, iar noi scădem ca şi număr. Conform organigramei, sunt 38 de posturi, inclusiv directorul şi şoferul, dar sunt colegi în concedii de odihnă şi medicale, astfel încât, în medie, suntem cam 28 de angajaţi în tot judeţul, inclusiv Făurei şi Însurăţei. Vom sta aici până vom primi un răspuns. Astăzi (n.r - joi) dl ministru se află în discuţii la Agenţia Naţională de Ocuparea Forţei de Muncă şi aşteptăm un răspuns, sperăm bun şi corect. Dacă nu, ne vom solidariza cu ceilalţi, cerem să fim respectaţi şi trataţi corect, nimic deosebit", ne-a declarat Aurelia Marin, liderul de sindicat.
Salariaţii CJP au recurs la protestul spontan în jurul orei 12.30, după ce au încheiat programul de lucru cu publicul. Angajaţii au întocmit chiar o statistică privind numărul celor care au salarii între 500 şi 700 lei, din care a reieşit că 27% din totalul personalului pleacă acasă cu astfel de venituri. "Salariaţii CJP se află în protest spontan referitor la salariile noastre care sunt foarte, foarte mici. Azi am dat o situaţie cu câţi salariaţi avem cu salarii între 500 şi 700 lei. Suntem 27% din total numărului de angajaţi cu salariile astea incredibile. Am rămas 57 de salariaţi în urma disponibilizărilor şi a ceea ce s-a mai întâmplat în sistem. Cu stimulentele, noi eram fraieriţi, «Lăsaţi că aveţi salarii mici şi proaste, suportaţi-le, că în rest venim cu stimulente». Iată că stimulentele au dispărut, noi avem 3 luni de când nu le-am luat, Finanţele au numai două luni. În condiţiile acestea, am considerat că este de datoria noastră să solidarizăm cu colegii noştri din Finanţe şi din alte instituţii. Nu ne cerem decât drepturile noaste salariale, revendicări normale, decente, pentru zilele pe care le trăim. Nu este normal ca o colegă de-a mea, care are două facultăţi şi un masterat, să plece acasă cu 650 lei salariul", ne-a declarat Nicoleta Stoica.
Avertizarea ministrului de Finanţe Ialomiţianu: Cine nu e la serviciu nu va fi plătit!
Greva salariaţilor din Ministerul Finanţelor nu este legală, întrucât protestul spontan declanşat miercuri a continuat şi joi, iar cei care participă nu vor fi plătiţi pentru această perioadă, a declarat ministrul Gheorghe Ialomiţianu după întâlnirea de la Guvern cu premierul Emil Boc. "Cei care nu respectă legea vor suporta consecinţele. Cine nu e la serviciu nu va fi plătit. Ieri a fost o grevă spontană, azi văd că protestul continuă", a spus Ialomiţianu. El a fost la Guvern, împreună cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, pentru a avea o nouă discuţie cu premierul Emil Boc despre protestele angajaţilor pentru neplata stimulentelor.
Ultima oră: Ministrul de Finanţe a fost de acord cu plata stimulentelor pe august şi septembrie
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a declarat, ieri, la închiderea ediţiei, că ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a fost, într-un final, de acord cu plata stimulentelor pe august şi septembrie pentru angajaţii din MFP, dar că trebuie făcută o verificare a modului de repartizare a acestora.
"Ministrul de Finanţe a fost de acord să semneze stimulentele pe august şi septembrie, însă este necesară o verificare a modului de repartizare a acestor stimulente. Putem sta, putem pleca, dar verificarea trebuie făcută şi ea durează până vineri sau sâmbătă. Toţi cei din ţară trebuie să beneficieze de aceste stimulente. Voi decideţi dacă vreţi să staţi sau să plecaţi, dar această verificare trebuie făcută", le-a spus Vasile Marica protestatarilor aflaţi în Ministerul de Finanţe.
Potrivit liderilor de sindicat de la Finanţe, plata acestor stimulente ar putea fi făcută luni. Sindicaliştii brăileni au anunţat că au încetat acţiunile de protest, în aşteptarea punerii în aplicare a deciziei privind plata suplimentelor.