Ziua Culturii Naționale la Muzeul Brăilei „Carol I” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Brăilei „Carol I”

* evenimentul dedicat aniversării a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu este marcat prin vernisajul a două expoziții * Ziua Culturii Naționale la muzeu este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București și Muzeul Național al Literaturii Române Iași

 

 

 

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Brăilei „Carol I”. Muzeul Brăilei „Carol I” îi invită pe brăileni luni, 15 ianuarie 2024, ora 11.00, la sediul central din Piața Traian nr. 3, la vernisajul expozițiilor: „Perpessicius - farmecul manuscriselor eminesciene” (facsimile și documente originale) și „Simbol. Eminescu” (expoziție de medalii).

Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a Culturii și aniversării a 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, este organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București și Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Redăm mai jos două texte reprezentative semnate de brăileanul Dumitru Panaitescu-Perpessicius - poet, prozator, publicist, cronicar radio, critic și istoric literar, academician -, editor al operelor lui Mihai Eminescu, întemeietor al Revistei Manuscriptum și al Muzeului Literaturii Române.

„Un drum prin Dedalul manuscriselor eminesciene e o călătorie din cele mai aventuroase. Însă la capătul ei te așteaptă, ca-n cel mai somptuos basm oriental, comorile norocosului Aladin. Nu-ți trebuie vreo lampă fermecată. Din fiecare pagină, o flacără jucăușă îți arată drumul și tezaurul. Aibi numai încredere. Apropie-te cu smerenie și sufletul poetului, prezent în fiece silabă și-n fiecare stih oricât de tainic, îți va vorbi și va pune capăt îndoielilor tale. Nimic din ce-a căzut pe paginile acestea sacre n-a fost zvârlit la întâmplare. Aici și piatra e fertilă. Orice sămânță germinează. Apleacă-te și-i vei culege rodul.”

„Le va fi dat, oare, celor din pragul veacului XXI să salute ediția în foarte multe volume, integrală și critică, a operei lui Eminescu? N-ar fi exclus. Cu condiția, totuși, să se pregătească încă de pe acum. Iar o dată ajunși la liman, să recunoască franc că altcumva nu era cu putință, că tânguirile de până atunci fuseseră nejustificate și că editorii dinaintea lor pot să doarmă liniștiți în lințoliile lor de veci. Pentru că fiecare dintr-înșii ne vom fi fost făcut, în felul său, datoria”. (Perpessicius)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro