Mergi la conţinutul principal

Ziua Culturii Naționale la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

* evenimentul are loc astăzi, 17 ianuarie, în Sala ”Fănuș Neagu” a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila * vor evolua elevii Școlii Populare de Arte ”Vespasian Lungu” Brăila * totodată, va fi lansat volumul ”Decorații românești în colecțiile Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila: 1878-2000”, semnat de Ion Volcu, șef serviciu în cadrul BJPI și Ana Maria Florică

 

Ziua Culturii Naționale sărbătorită așa cum se cuvine în Sala ”Fănuș Neagu” a bibliotecii publice a orașului. Astfel, astăzi, 17 ianuarie, începând cu ora 16.30, Biblioteca JudețeanăPanait Istrati” Brăila, în colaborare cu Școala Populară de Arte și Meserii ”Vespasian Lungu” organizează evenimentul ”Ziua Culturii Naționale”, prilejuit de aniversarea a 172 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.

Programul zilei cuprinde Lansarea cărții ”Decorații românești în colecțiile Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila: 1878-2000”, semnată de Ion Volcu, șef serviciu în cadrul BJPI Brăila, și Ana Maria Florică. Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila. Prezintă: prof. dr. Ștefan Aftodor, președinte Filiala Brăila a Societății de Științe Istorice din România. Astfel, sunteți invitați să aflați mai multe despre tezaurul pe care îl deține biblioteca brăileană, nu mai puțin de 90 de decorații, medalii și ordine care reprezintă momente de referință din istoria României, începând cu perioada Războiului de Independență din 1877 până la sfârșitul secolului XX.

„Decorațiile sunt asociate cu ceea ce înseamnă elita unui popor, iar cele militare sunt cele mai dorite căci sunt asociate cu ideea de eroism și patriotism. Din această perspectivă, decorațiile primite în Războiul de Independență și în cele două conflagrații mondiale au o semnificație de neegalat. În același timp, este o provocare să aflăm care a fost evoluția decorațiilor în timpul regimului comunist, perioadă în care unele au fost interzise, iar altele au fost valorificate în propriul interes ideologic și propagandistic”, afirmă în prefața volumului profesorul Ștefan Aftodor.

Evenimentul de astăzi include, de asemenea, un program artistic susținut de elevii Școlii Populare de Arte ”Vespasian Lungu” Brăila. Pian: Ariela Mustaţă - ”Polka - Mazurca” de Theodor Oesten; Karina Burcă - ”Vals - fantezie” de Octavian Coca; Marian Lazăr - ”Hora Braşovului” de Ciprian Porumbescu; Miruna Ilie - ”Hora (ca în Banat)” - clasa doamnei profesor Laura Vermeșan. Chitară: instructor Florin Lazăr - ”Eminescu”, din repertoriul soților Doina și Ion-Aldea Teodorovici, ”Dor de Eminescu”, muzica Alexandru Zărnescu, versuri Adrian Păunescu. Poezie: Giulia Orășanu - ”Ce te legeni”.

Ziua Culturii Naționale va include vizionarea Expozițiilor documentare de carte și medalistică ”Luceafărul poeziei românești”, organizate la parterul Centrului Multicultural și la Secția Împrumut Carte pentru Adulți (sediul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila, Piața Poligon nr. 4).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro