Ziua Cooperativelor Agricole: Coagularea mişcării cooperatiste | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ziua Cooperativelor Agricole: Coagularea mişcării cooperatiste

• Brăila a fost, zilele trecute, gazda celei de a doua ediţii a acestui eveniment, în cadrul căruia cooperatorii au ajuns la concluzia că trebuie să strângă rândurile şi să formeze o asociaţie menită să le asigure o voce mai puternică

 

Cooperativele agricole trebuie să găsească o voce comună şi puternică menită să determine factorii decizionali la nivel central să le asculte cu atenţie problemele, dar, mai ales, să le faciliteze transpunerea în legislaţie a unor soluţii menite să asigure dezvoltarea viitoare a mişcării cooperatiste în România. Aceasta ar fi principala concluzie în urma evenimentului găzduit şi organizat de “BRAICOOP”, cea mai mare cooperativă agricolă din judeţul nostru, la invitaţia căreia au răspuns mai multe organizaţii similare din toate zonele ţării, dar şi din străinătate. Ziua Cooperativelor Agricole, ediţia a II-a, s-a derulat în perioada 11 - 12 mai, la Brăila, şi a reuşit să adune la aceeaşi masă peste 40 de reprezentanţi din cadrul a 10 structuri asociative, inclusiv din Republica Moldova. În cadrul discuţiilor purtate în cele două zile ale seminarului, membrii cooperatori au trecut în revistă problemele cu care se confruntă în activitatea curentă, dar şi problemele care se prefigurează în viitor ameninţând să descurajeze iniţiativa de dezvoltare a mişcării cooperatiste din România. “În primul rând cred să sunt în asentimentul tuturor aici de faţă spunând că am reuşit în anii de când funcţionăm să ne asigurăm propriile resurse cu ajutorul cărora să ne putem dezvolta, dar şi implementa viitoare investiţii în agricultură. Ce ne dorim cu toţii însă este o legislaţie coerentă, care să ne sprijine pe viitor, dar şi să descurajeze concurenţa neloială imensă din spatele evaziunii fiscale existente în acest domeniu, agricultura. De aceea, consider că în urma discuţiilor pe care le vom purta cu această ocazie ar trebui să ajungem să putem realiza o listă cu probleme stringente ale noastre, pe care apoi să o trimitem la Bucureşti în atenţia Guvernului şi a Ministerelor Agriculturii şi Finanţelor Publice. În al doilea rând, este important pentru supravieţuirea mişcării cooperatiste, dacă vreţi, să ne unim forţele într-o structură asociativă prin intermediul căreia să ne facem mai bine auzită vocea”, a declarat Constantin Mocanu, preşedintele “Braicoop”, la deschiderea sesiunii dezbaterilor din prima zi a evenimentului. De asemenea, sursa citată a lansat o invitaţie deschisă fermierilor brăileni să se alăture Braicoop Brăila.

Din discuţiile purtate în continuare, o altă problemă asupra căreia participanţii au insistat se referă la procedura, în derulare la nivel naţional, de realizare a lucrărilor de cadastru pentru terenurile agricole. Mai precis, cooperatorii s-au arătat îngrijoraţi de faptul că, la acest moment, s-a ajuns la un grad exagerat de fărâmiţare a terenurilor extravilane prin prisma numărului mare de moştenitori existenţi pe fiecare titlu de proprietate. Din această perspectivă, şi fără o coordonare cu Ministerul Agriculturii şi structurile deconcentrate din teritoriu, realizarea cadastrului pare a fi, ca finalitate, aplicabilitate şi utilitate, un proiect sortit eşecului. Problema este că un astfel de eşec va ajunge în câţiva ani să pericliteze şi chiar să obtureze accesarea de către fermieri a formelor de sprijin financiar acordate de stat şi Uniunea Europeană.

Înfiinţată în 2009, Braicoop Brăila are în prezent aproape 55 de membri acoperind în cadrul cooperativei agricole o suprafaţă totală de circa 22.000 ha pe raza judeţului nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro