• evenimentul va avea loc pe 5 februarie, ora 13:00, în Sala ProArte a Centrului județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila • participă scriitoarea Virginia Stanciu și elevii clasei „Supereroilor” de la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, prof. înv. primar Suzana Purice
Consiliul Județean Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului Brăila organizează miercuri, 5 februarie, de la ora 13:00, în Sala ProArte a instituției din Piața Traian nr. 2, o amplă manifestare dedicată Zilei Internaționale a Cititului Împreună. La eveniment participă scriitoarea Virginia Stanciu și elevii clasei „Supereroilor” de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Brăila, prof. înv. primar Suzana Purice.
În fiecare an, în prima zi de miercuri din luna februarie, se celebrează Ziua Internațională a Cititului Împreună, campanie care promovează beneficiile lecturii și care oferă, totodată, oportunitatea de a citi cu voce tare împreună cu alți membri ai comunității. Ziua Internațională a Cititului Împreună a fost fondată în anul 2007 și a fost inițiată de LitWold, o organizație nonprofit cu sediul în orașul New York. Astfel, în prima zi de miercuri a lunii februarie, milioane de oameni din peste 170 de țări ale lumii citesc împreună, promovând lectura și împărtășindu-și poveștile. Inițiativa și-a propus, încă de la început, să strângă oameni și comunități prin puterea cuvintelor. Copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte și să citească cu voce tare pentru comunitatea din care fac parte.
Această zi are ca scop să aducă bucurie și să evidențieze beneficiile lecturii, subliniind puterea magică a cuvintelor. În multe școli, biblioteci și instituții de cultură, se organizează activități bazate pe cititul cu voce tare, iar copiii ajung să înțeleagă câtă bucurie produce cititul. Cel mai simplu mod de a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună este să luăm o carte și să o citim cuiva, căci nimic nu poate fi mai frumos decât mesajul care pleacă mai departe, către ceilalți oameni. Lectura nu are legătură doar cu anii de școală, această activitate este una extrem de utilă nu doar pentru copii, ci și pentru adulți. Citim nu doar pentru îmbogățitea cunoștințelor despre lume și viață, pentru lărgirea orizonturilor personale și pentru a deveni mai empatici, ci și pentru relaxarea de care avem nevoie cu toții.
Cititul aduce cu sine o multitudine de beneficii, atât pentru minte, cât și pentru suflet. Așadar, ne sfătuiesc specialiștii, să nu uităm să ne dedicăm timp pentru citit și să explorăm minunata lume a cărților.