* pe data de 31 mai 2020, se împlinesc 161 de ani de la înființarea primului batalion de geniu din Principatele Române * totodată, luni, 1 iunie, geniștii brăileni sărbătoresc 18 ani de la înființarea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, fostă UM 01763, cea mai mare unitate de geniu din România * geniștii brăileni au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan
Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” la ceas aniversar.
Duminică, 31 mai 2020, geniștii brăileni sărbătoresc 161 de ani de la înființarea primului batalion de geniu din Principatele Române (Ziua Armei Geniu). Totodată, a doua zi, pe 1 iunie, se împlinesc 18 ani de la înființarea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”. În acest an, pentru prima dată de la înființarea celei mai mari unități de geniu din România, nu vor fi organizate festivități, din pricina pandemiei de coronavirus. Comandantul unității, general de brigadă Vasile Ionescu, a trimis un mesaj „de suflet” camarazilor geniști.
Înfiinţată la data de 1 iunie 2002, în baza Ordinului Ministrului Apărării Naţionale, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” realizează sprijinul genistic pentru forţele luptătoare şi participă, în acelaşi timp, la executarea unei game vaste de misiuni în situaţii de urgenţe civile. Primul examen naţional susţinut de geniştii brigăzii s-a derulat în septembrie 2003, în zona localităţii Gropeni, cu prilejul reunirii grupului de lucru NATO-LG 9, în cadrul căruia a fost prezentat exerciţiul demonstrativ „Sprijinul genistic pe câmpul de luptă”. La finele exercițiului, oficialii militari din 24 de ţări membre NATO şi partenere au apreciat faptul că sprijinul genistic pentru o mare unitate mecanizată s-a realizat conform procedurilor specifice Alianţei Nord Atlantice.
Structurile Brigăzii 10 Geniu s-au remarcat prin operativitate şi profesionalism pe timpul participării la îndeplinirea misiunilor asumate de România în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan, calităţi pentru care geniştii au fost recompensaţi cu decoraţii, ordine şi medalii româneşti şi străine. De asemenea, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” este angrenată în implementarea acordurilor internaţionale şi iniţiativelor regionale cu specific de geniu şi participă în mod constant la exerciţiile multinaţionale desfăşurate cu state membre NATO sau state partenere, asigurând expertiză de specialitate, tehnică şi efective.
În cadrul procesului complex de restructurare şi transformare a armatei, începând cu 22 aprilie 2003, Brigada 10 Geniu ,,Dunărea de Jos” a trecut în subordinea Corpului 1 Armată Teritorial „General Ioan Culcer”, iar începând cu 1 iulie 2010, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” este subordonată nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre, cu o nouă structură: Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab”; Batalionul Nave Treceri Fluviale ,,Danubius”; Batalionul 136 Geniu „Apulum”; Batalionul 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan”. Începând cu luna octombrie 2011, din organica marii unităţi fac parte Batalionul 52 Geniu „Tisa”, Grupul 5 EOD iar din martie 2018, Batalionul 96 Geniu Bucureşti şi Grupul 2 EOD.
Potrivit Biroului de Relații Publice al marii unități brăilene, „nivelul superior de instruire a personalului, calitatea lucrărilor şi operativitatea cu care au fost executate misiunile ordonate sunt doar o parte din remarcile constante ale oficialilor militari şi politici, români şi străini, din cadrul Coaliţiei Aliate, exprimate la adresa militarilor genişti, aprecieri care ne fac cinste şi confirmă aportul militarilor Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” la crearea şi menţinerea unei imagini pozitive a Armatei României, atât în ţară cât şi în străinătate”.
În prezent, militari şi structuri din Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” participă la exerciţii naţionale și internaţionale în cadrul NATO, al iniţiativelor regionale.