Mergi la conţinutul principal

Ziua Întreprinzătorilor. Întâlnire importantă cu oamenii de afaceri din Brăila

• este vorba despre un eveniment organizat, vineri, de la 10:00 la 13:30 de către Primăria Brăila la Teatrul “Maria Filotti” la care au participat câteva sute de persoane (antreprenori, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei) • întâlnirea vine pe fundalul faptului că în 2018 Brăila a primit titlul onorific de Capitală a Antreprenoriatului din România în 2019, la Gala Asociaţiei Municipiilor  • printre subiectele abordate s-a numărat şi problema lipsei forţei de muncă, precum şi importanţa învăţământului dual

 

Întâlnire la nivel înalt în sectorul antreprenorial, vineri, la Brăila, în sala de spectacole a Teatrului Maria Filotti, cu ocazia sărbătoririi Zilei Întreprinzătorilor. Evenimentul la care au participat câteva sute de persoane (antreprenori, oameni de afaceri, reprezentanţi ai administraţiei, politicieni şi nu numai) s-a derulat în intervalul 10:00 - 13:30 şi a plecat de la faptul că în  noiembrie 2018, Brăila a primit titlul onorific de Capitală Antreprenoriatului Românesc 2019. Reamintim că  premiul a fost oferit de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii cu ocazia Galei Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) la acea vreme.

Revenind la întâlnirea de vineri, aceasta a fost una destul de interesantă, deoarece au fost invitaţi cei mai de succes oameni de afaceri din Brăila, care au avut ocazia să îşi prezinte reţeta şi să îşi spună părerea despre sectorul economic din judeţul nostru. Discuţiile au fot moderate de Adrian Măniuţiu şi au fost împărţite în patru secţiuni. Prima fiind o sesiune de deschidere, urmată de o etapă dedicată fondurilor europene, investiţiilor locale şi antreprenoriat. A treia sesiune s-a axat pe educaţie antreprenorială şi educaţie duală, iar ultima parte a discuţiilor pe importanţa comunicării şi media.

Mai exact, în prima parte au luat cuvântul Vasile Priceputu, preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Brăila, primarul Marian Dragomir, Florin Jianu, fost ministru şi preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al Consiliului Naţional al IMM-urilor, Francisk Chiriac preşedintele CJ Brăila, Katir Yazihan, reprezentant al biroului ataşatului comercial Consular al Turciei la Constanţa.

“Titlul «Brăila, Capitală a Antreprenoriatului 2019» se datorează în primul rând, tuturor oamenilor de afaceri din Brăila care au reuşit să îşi dezvolte activitatea, care au creat locuri de muncă, care s-au implicat. Indiferent dacă vorbim de micul om de afaceri care are 2-3-5 angajaţi, de societăţile cu renume din Municipiul Brăila, sau de cele care au venit în ultima perioadă şi au început să dezvolte mediul de afaceri să lanseze noi provocări şi o concurenţă din ce în ce mai acerbă. De asemenea, un lucru pe care eu îl consider important este că în toată această activitate a noastră, am încercat de fiecare dată ca Primăria să fie percepută ca un partener corect al oamenilor de afaceri. Am reuşit ca dumneavoastră să dezvoltaţi din ce în ce mai mult Municipiul Brăila. Din decembrie 2017 şi până în decembrie 2018, dumneavoastră aţi creat în Municipiul Brăila 4.059 de noi locuri de muncă. Dacă ne raportăm la judeţe învecinate, este bine. Dacă ne raportăm la alte judeţe situate mai în vestul ţării, mai avem mult de recuperat. Principalul lucru este că reuşim astfel împreună să dezvoltăm acest oraş”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Acesta a precizat că în viitorul apropiat îşi propune să vină cu cât mai multe activităţi în sprijinul antreprenorilor, că va avea mai multe discuţii prin intermediul Patronatul Oamenilor de Afaceri, cât şi al Camerei de Comerţ, pentru ca măsurile municipalităţii să se plieze pe nevoile oamenilor de afaceri.

“Am ales ca la această dezbatere, noi, cei din administraţie, să vorbim mai puţin. Iar dumneavoastră oamenii de afaceri şi cei care influenţaţi dezvoltarea afacerilor prin finanţare europeană să aveţi intervenţii şi să prezentaţi modele de succes. De ce? Pentru ca noi toţi să ne inspirăm, să copiem la un moment dat reţeta dumneavoastră şi să reuşim să venim şi cu lucruri inovative. Vă felicit pe toţi cei care v-aţi implicat în dezvoltarea afacerii dumneavoastră. Le mulţumesc tuturor colegilor din administraţia publică pentru implicarea de care au dat dovadă şi cred că doar împreună putem să dezvoltăm oraşul nostru”, a a mai punctat edilul-şef.

Un mesaj asemănător de deschidere către dialog cu mediul de afaceri a avut şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, care a amintit despre necesitatea de a exista pragmatism la nivelul conducerii administraţiei brăilene.

Interesant de precizat că mesajul general al celor care au luat cuvântul a vizat necesitatea eliminării corupţiei de la nivelul administraţiilor din România.

 

Principala problemă a antreprenorilor:  lipsa forţei de muncă

 

În cea de-a doua etapă a întâlnirii au fost invitaţi reprezentanţi din zona celor care pot ajuta la dezvoltarea mediului de afaceri din Brăila şi s-a încercat atingerea unor teme precum cea a atragerii cât mai facile de fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor. Au luat cuvântul Luminiţa Mihailov directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Nicoleta Vatlavec manager corporate Groupama Asigurări, Florica Neagu - Asociaţia FLAG Brăila, Alexandru Potor, preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România, precum şi Sorin Moise director al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Tot în cadrul evenimentului au luat cuvântul şi câţiva dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Brăila, care au povestit cum şi-au început afacerile, ce anume îi leagă de oraşul nostru, dar au dat detalii şi despre activităţile pe care le întreprind în prezent, cifre de afaceri şi planurile de viitor. Foarte mulţi dintre aceştia s-au plâns în privinţa lipsei forţei de muncă şi au vorbit despre importanţa învăţământului dual şi atragerea elevilor către meserii. 

Primii care au luat cuvântul au fost Florin Mircea, director la Regia Autonomă Administraţia Zona Liberă Brăila şi Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Brăila. Acesta din urmă chiar a semnalat câteva aspecte negative legate de stagnarea antreprenoriatului în judeţul nostru, a amintit decăderea industriei de după 1990 şi a avut un schimb de replici uşor acid cu primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac. Însă pe lângă cei doi, au mai vorbit şi Iulian Zamfir, preşedinte UGIR, administrator al grupului de firme Bella Italia, Ciprian Vlad, directorul “Braiconf”, Turgut Korkut, managerul fabricii Yazaki, Geanina Ioniţă - director Executiv la SC Aldahra Agricost (cea mai mare exploataţie agricolă din Europa în Insula Mare a Brăilei), Zenynal Arslan, directorul SC Solo Textil, Kuan Wei Chen, directorul general-adjunct la Glorious Lighting (chinezii care au preluat fostul mall Armonia). Mircea Andreev, administratorul APAN, Madadi Rouzbeh, director SC Irmex SA Brăila şi Gheorghe Deliu, director tehnic Promex (fusese invitat Vlad Şofonie, director general Promex, însă acesta nu a mai ajuns).

Precizăm că pe lista celor care erau aşteptaţi să vorbească din partea antreprenorilor figurau şi Vasile Broască, administrator SC Dunav, Vasile Sbârcea, administrator SC Compact Grup, Neculai Bădescu, director SC Pronif Industry, un reprezentant SC Nozleco, Rodica Dragomir - Carrefour, Marian Boneanu - Transmarian şi Sorin Negură, director la SC Labrador, însă discuţiile s-au întins şi aceştia nu au mai fost invitaţi pe scenă.

Nu trebuie omis nici faptul că la eveniment a participat şi Gabriela Szabo, fost ministru al Tineretului şi Sportului, care a luat cuvântul în cadrul ultimei etape legată de importanţa promovării corecte a afacerilor. Tot aici a vorbit şi Dan Moraru, head o marketing and Sales Sodexo, Liliana Dănilă, şef serviciu relaţii cu clienţii CEC Bank şi Florin Jianu- preşedintele CNIPMMR.

Ultimul care a luat cuvântul şi care a încheiat sesiunea a fost primarul Marian Dragomir.

Adăugăm că în sală au fost prezenţi reprezentanţi consulari, ai mediului academic, profesori universitari, parlamentari (liderul PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru şi deputatul Nicu Niţă), reprezentanţi ai Prefecturii, consilieri judeţeni şi municipali, dar şi foarte mulţi antreprenori din Brăila şi din judeţele vecine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro