Zilele mondiale fără telefon mobil | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zilele mondiale fără telefon mobil

În fiecare an, în zilele de 6, 7 şi 8 februarie, ni se propune, să renunţăm la folosirea telefoanelor mobile sau cel puţin să reducem numărul convorbirilor şi al SMS-urilor. Pentru a 16-a ediţie a Zilelor Mondiale fără telefon mobil sau smartphone, un joc gratuit este lansat pentru utilizatori: 6 provocări fără smartphone. Obiectivul este de ne testa autonomia în viaţa cotidiană în lipsa acestui dispozitiv de comunicare, potrivit TVR.
Ziua mondială fără telefon mobil a fost marcată prima dată la 6 februarie 2001, iar din anul 2004, campania a fost extinsă pe perioada a trei zile - 6,7 şi 8 februarie, şi în fiecare an propune o temă specială de reflecţie.
Cum telefonul mobil a bulversat modul nostru de a comunica şi a modificat felul în care relaţionăm pe plan privat sau profesional, în bine sau în rău, astăzi, tehnologii ale smartphone-ului aduc utilizatorului şi noi dezavantaje de insecuritate. De aceea, în 2016, tema aleasă pentru campania zilelor fără telefon mobil este Insecuritatea.

Subiecte de reflecţie

Se propun cu această ocazie câteva subiecte de reflecţie:
- furtul cu violenţă al smartphone-urilor în mijloacele de transport în comun creşte cifrele delicvenţei,
- smartphone-ul ca teren de joacă în şantajul cu fenomenul sex-tape,
- pirateria printr-un simplu SMS care insecurizează conturile bancare sau viaţa privată,
- smartphone-ul şi reţelele sociale, o uşă deschisă pentru spărgători.
Pentru a 16-a ediţie a Zilelor Mondiale fără telefon mobil sau smartphone, este lansat pentru utilizatori şi un joc gratuit : 6 provocări fără smartphone. Obiectivul este de ne testa autonomia în viaţa cotidiană în lipsa acestui dispozitiv de comunicare.
În 2016, 4,61 miliarde de persoane vor folosi telefonul mobil, iar audienţa globală pentru smartphone va fi de 2,08 miliarde (conform estimărilor publicate de statista.com)

Dependenţa de smartphone

Studiile arată că:
- Două treimi dintre utilizatori declară că îşi verifică telefonul, pentru mesaje, alerte sau apeluri, chiar dacă nu-l aud sunând sau vibrând.
- Aproape o jumătate dintre cei care au telefon mobil dorm cu el lângă pat, pentru că nu vor să piardă nici un apel sau mesaj.
- Mai mult de o jumătate dintre utilizatorii de Smartphone accează Internetul via mobil.
- Trei sferuri dintre adulţii care au un Smartphone spun că îi folosesc aplicaţiile pentru: orientare, coordonarea întâlnirilor, informaţii diverse, dar în special despre locaţii şi trafic, sau în situaţii de urgenţă.
- Unul din trei posesori spune că nu-şi poate imagina viaţa fără telefonul mobil !
- Teama de a rămâne fără telefon mobil este atât de frecventă, încât a capătat şi o denumire ştiinţifică - nomofobia (no-mobile-phone-phobia), iar specialiştii sunt de părere că ar merita titlul de „boală a secolului". Psihologii spun că tratamentul este unul similar oricărei dependenţe - renunţarea treptată la gadgeturi şi găsirea unor alternative viabile.

Istoric

Idea Zilelor mondiale fără telefon mobil a fost lansată de scriitorul francez Phil Marso, în 6 februarie 2001, dorind să extindă astfel dezbaterea lansată în romanul său umoristic „Tueur de portable sans mobile apparent" (Asasinul de portabile fără mobil aparent), publicat în 1999, primul thriller care are drept personaj principal telefonul mobil.
Romanul poliţist spune cu umor povestea telefonului mobil devenit un adevărat înger al comunicării care ne supravegheză permanent, dar e ameninţat de un asasin invizibil, şi se întreabă cum de a ajuns acest dispozitiv de comunicare să ne modifice total comportamentul şi să bulverseze toate codurile sociale. Scriitorul Phil Marso afirma că nu a fost niciodată împotriva telefonului mobil, deşi nu îl folosea.
Ziua de 6 februarie a fost aleasă deoarece în calendarul catolic este sărbătorită ziua Sfântului Gaston, nume care apare într-un popular cântec francez din anul 1970, în interpretarea lui Nino Ferrer: „Gaston, sună telefonul, dar, ca întotdeauna, nimeni nu ridică receptorul".

Pro sau contra ?

Iată câteva dintre întrebările propuse dezbaterii publice în Zilele fără telefon mobil şi Smartphone, din 6, 7 şi 8 februarie:
- A schimbat telefonul mobil comportamentul uman în societate? Ne-a făcut insensibili, imaturi sau egoişti ?
- Favorizează telefonul mobil dependenţa, anxietatea sau insecuritatea utilizatorului ?
- Miile de aplicaţii pentru Smartphone ne fac mai inteligenţi sau complet asistaţi şi în pierdere de autonomie ?
- Telefon mobil la 8 ani ? Vor avea generaţiile viitoare o autonomie redusă ?
- Sunt dăunătoare limbii abrevierile din SMS-uri ?
- Conexiunea la Internet, Facebook, Twitter prin Smartphone ne condamnă la zero intimitate pe Terra ?
- Este telefonul mobil urechea lui Big Brother ?
- Este Smartphone-ul este un instrument care contribuie la revolutia informaţională, împotriva statelor care cenzureaza libertăţile, sau este de fapt un instrument de spionare, care mai devreme sau mai târziu se întoarce împotriva utilizatorului?
- Este telefonul mobil nefast pentru sănătate ?
Esenţial este de fapt ca problemele să fie puse în discuţie, iar utilizatorilor li se cere să-şi modereze convorbirile în locurile publice, eventual prin SMS-uri, mai discret.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro