• joi, 17 octombrie, elevii de la Arte au urmărit „pe viu” etapele restaurării unei picturi și au aflat despre factorii de degradare și influența acestora asupra piesei de patrimoniu • totodată, elevii de la Școala „Mihai Viteazul” au fost oaspeții Atelierului de conservare preventivă și au participat la o demonstrație de tratare cu azot a unui obiect de patrimoniu
Joi, 17 octombrie, în cadrul Zilelor Europene ale Conservării și Restaurării Patrimoniului, a avut loc, la Atelierul de Conservare și Restaurare a colecției de artă a Muzeului Brăilei „Carol I”, din Piața Traian nr. 3, două evenimente la care au participat elevi ai Liceului de Artă „Haricleea Darclee” Brăila, pasionați de restaurare și conservare, însoțiți de cadre didactice. Au prezentat: restaurator Emanuela Enache și conservator Liliana Gâță, din cadrul Servicului de Evidență și Protejarea Patrimoniului a Muzeului Brăilei „Carol I”.
Astfel, în prima parte a zilei, elevilor clasei a XI-a B a Liceului de Arte „Hariclea Darclee” Brăila, însoțiți de prof. Alexandra Dinu, li s-au prezentat, în cadrul Laboratorului de restaurare pictură, formele de degradare și etapele intervențiilor de restaurare a două picturi. În partea a doua a zilei, elevilor din clasa a VII-a B, de la aceeași unitate de învățământ, însoțiți de prof. Elisabeta Pătrașcu, li s-au prezentat factorii de degradare și influența acestora asupra obiectului de patrimoniu, precizează organizatorii evenimentului cultural.
În aceeași zi, elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Brăila, îndrumați de prof. Gianina Băjenică, au fost oaspeții Atelierului de conservare preventivă, prezentat de Cristian Lalu, conservator la Muzeul Brăilei „Carol I”. Totodată, le-a fost făcută micilor oaspeți o demonstrație interesantă de tratare cu azot a unei piese de patrimoniu, prezentată de Alina Mucuță, conservator, și de Raluca Tănăsache, restaurator.
Coordonator al activității a fost Viorel Stoian, șef Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului.