Pentru trei zile, brăilenii au uitat de criză şi de necazurile care le bat la uşă şi au sărbătorit Zilele Brăilei, mai frumos ca niciodată. S-au plimbat, au dansat, şi-au clătit privirile cu tot felul de lucruri care de care mai frumoase, au mâncat mici, fripturi, frigărui, au băut bere şi s-au răsfăţat cu sarailii, baclavale şi bragă rece în sunetele cântecelor din vremea când Brăila însemna în România aproape la fel de mult ca şi Bucureştiul. Chiar dacă unii ar putea spune că nu era tocmai acum momentul de distracţie, când e criza mai aprigă, miile de oameni care au venit pe str. Mihai Eminescu, în Parc, în Grădină sau pe faleză demonstrează că viaţa îşi urmează un curs natural, în care relaxarea şi buna dispoziţie sunt întotdeauna binevenite.
Evenimentele au început chiar din 10 august, cu expoziţii de navomodele, cu plimbări cu tramvaiul de epocă, expoziţii de fotografii şi cărţi şi cu apreciatul Târg al meşteşugarilor, veniţi din întreaga ţară. Programul manifestărilor, elaborat exact pentru toate vârstele şi gusturile, a cuprins mai multe expoziţii, lansări de carte, festivităţi de premiere, spectacole, concursuri şi concerte.
Un regal artistic pentru "Regală"
Expoziţii, spectacole, dans, muzică, lumini, amintiri depănate la o cafea, o bere, o bragă la zecile de mese scoase în stradă de restaurantele sau cluburile din zonă, costume de epocă, o seară cu parfum de la începutul secolului trecut. Vineri seară, strada Mihai Eminescu, fostă Regală, a strălucit în adevăratul sens al cuvântului. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, pentru câteva ore, strada, cândva emblema oraşului, a redevenit sufletul comunităţii. Senzaţia de "întoarcere în timp" a fost întregită şi de târgul anticarilor, primul de acest gen din Brăila. Monede de colecţie, tablouri, servicii de porţelan şi sticlă, statuete din bronz, ceasuri vechi, tacâmuri, sfeşnice, vase de bucătărie, datate în jurul anului 1900, au fost aduse la Brăila de pasionaţi colecţionari din toată ţara. Între ei, şi Dumitru Grumăzescu din Iaşi, celebru în întreaga lume pentru colecţiile sale de cărţi, care a oferit cu această ocazie colecţii de vederi vechi cu Brăila. Pe placul trecătorilor a fost şi expoziţia realizată de Costel Pătrăşcan, "Terente, senzaţii violente!". Alături de apreciatele sale caricaturi, au fost expuse şi aproximativ 20 de portete de femei "uşoare" care "lucrau" la Brăila în anii 1920 - 1940. Ele au fost scoase la lumină de la Arhivele Naţionale. Tot de acolo au fost luate şi câteva fotografii cu Terente şi a fost reconstituită lotca celebrului bandit. Pe aceeaşi stradă a fost organizată şi o expoziţie a cenaclului Coloana H, coordonat de Hugo Mărăcineanu, unii dintre membrii cenaclului făcând şi demonstraţii de pictură pe şevalet. În Piaţeta "Lyra", primarul Aurel Simionescu a premiat 50 de familii, cu câte 500 de lei, familii care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie, după care Teatrul Muzical "Nae Leonard" a oferit bijuterii muzicale internaţionale: valsuri, coruri şi uverturi celebre, care au însufletit zecile de persoane venite special pentru acest concert.
"Magic Show" şi "La Români", de mare senzaţie pentru copii
Începând cu ora 18.00, la intersecţia cu Bulevardul Al. I. Cuza, grupul de dans al Comunităţii Ruşilor Lipoveni i-a încântat pe brăileni cu dansuri specifice. După dansurile lipoveneşti, actori de la Teatrul "Maria Filotti" i-au invitat pe trecători să participe la un concurs de dans pe melodii specifice perioadei interbelice. Brăilenii curajoşi au fost răsplătiţi cu premii oferite de Primăria Municipiului. La 18.30, la intersecţia cu Petru Maior, Andrei Teaşcă şi Teatrul de Magie au încântat timp de aproximativ 45 de minute publicul brăilean cu un "Magic Show". Fiind pe jumătate brăilean, magicianul ne-a spus că se simte ca acasă şi că este extrem de încântat de puzderia de copii care au vizionat cu sufletul la gură numerele sale. În tot acest timp, în centru, la Ceas, a cântat fanfara, iar trăsurile frumos împodobite i-au purtat pe doritori la pas de galop, într-o atmosferă cu totul specială. Anul acesta, ceasul din Piaţa Traian a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.
Nici nu terminaseră bine micuţii discuţiile aprinse legate de modul în care iluzionistul Teaşcă a reuşit una sau alta dintre magii, că la următoarea intersecţie, cea cu Sebastian, gongul a bătut pentru un nou spectacol - "La Români", susţinut de actorii Teatrului "Masca", o întoarcere inedită, ca stil de joc, în satul tradiţional românesc.
Efortul extraordinar al celor 11 actori, costumaţi în marionete reprezentând ţărani, care au dansat periniţă, sârbă, căluş sub greutatea păpuşilor ba chiar şi pe picioroange, a fost îndelung aplaudat de spectatori, şi de această dată copiii fiind de-a dreptul extaziaţi. Mai ales că şi coloana sonoară a fost una extrem de vivace, în final, actori şi spectatori prinzându-se într-o horă de zile mari. De precizat că din trupă au făcut parte mai multe actriţe născute în Brăila, dar şi actori căsătoriţi cu brăilence.
Surprizele de pe Regală nu s-au oprit însă aici. După ce s-a întunecat, în faţa teatrului, au fost prezentate filmele"Noul Teatru vechi" şi spectacolul "Chira Chiralina" al Cătălinei Buzoianu, premiat la Festivalul Naţional din 1997.
Pe Faleză, liber la muzică populară
În paralel cu manifestările de pe Mihai Eminescu, şi Faleza Dunării a fost gazda unor acţiuni menite să aducă bună dispoziţie brăilenilor. Primii care intrat în scenă au fost dansatorii de la "Muşăţeanca" - Însurăţei şi cei ai ansamblului de dansuri populare din comuna Gemenele. Spectacolul a fost întregit de o expoziţie de măşti populare. Surpriza a fost asigurată de prezentatoarea evenimentului - directorul Direcţiei Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor (organizatoarea evenimentului - n.r.), Simona Drăghincescu. Îmbrăcată într-un costum popular bărbătesc, ea a întreţinut atmosfera şi a prezentat artiştii. Totodată, în debutul spectacolului, Drăgincescu a premiat şi câştigătorii concursului organizat săptămâna trecută cu prilejul Zilei grădinilor zoologice.
Tot ea a fost cea care i-a introdus în scenă şi pe invitaţii de onoare: Florica Jinga, Ionuţ Sidău, Irina Loghin şi Formaţia "Azur".
Tot pe faleză, în fiecare seară, lângă restaurantul "Swing" a cântat peruanul Fernando Jose, mii de brăileni oprindu-se să-l asculte, iar unii chiar să danseze.
Sâmbătă au fost reluate concertele şi spectacolele în Lacu Sărat, Parcul Monument şi Grădina Mare.
În Grădina Mare, de la ora 17.30, cei mai merituoşi elevi ai Liceului de Artă au prezentat un spectacol de coregrafie, muzică uşoară şi populară. În continuare, brăilenii au putut urmări o suită de dansuri din diferite colţuri ale Greciei, oferită de "Parnases", ansamblul coregrafic al Comunităţii Elene din Brăila.
Punctul de atracţie al zilei de sâmbătă a fost însă cel de-al doilea spectacol folcloric, început cu un concert susţinut de corul "Trison", care a interpretat muzică populară tradiţională. În scenă a intrat apoi formaţia "Măriutze", urmată de Maria Dragomiroiu şi perechea Marin şi Ioana Cornea. Faleza era înţesată de oameni, mulţi ascultând doar muzica, pentru că era aproape imposibil să îţi croieşti drum mai aproape de scenă, iar ieşirea spre Călăraşi, pe lângă fântâni, a fost pur şi simplu blocată. Atmosfera de voie bună a fost încununată de faptul că mulţi spectatori au început să danseze pe horele şi sârbele cântate.
Evenimentele au continuat şi duminică dimineaţă, în Lacu Sărat, Parcul Monument şi Grădina Mare. În ultima zi a manifestărilor, şi Comunitatea Evreiască din Brăila a susţinut un spectacol de muzică specifică.
Zilele Brăilei s-au încheiat aseară târziu, cu un excepţional spectacol de muzică pop-rock, susţinut de Proconsul, Addiction şi Iris şi un impresionant foc de artificii.
"Carmina balcanica", generatoarea de polemici
Vineri după-amiază, la Biblioteca Judeţeană au fost lansate trei cărţi: revista "Carmina balcanica", coordonată de Vasile Datcu, volumul de poezii al lui Dan Anghelescu "Şi atunci ar fi trebuit să vorbesc", şi volumul Mihaelei Albu "Et in America", ultimele două editate la "Libra Poesis". Cele mai multe polemici le-a stârnit revista "Carmina balcanica", prezentată de prof. Viorel Mortu. Au fost apreciate concepţia, calitatea eseurilor şi a fost discutat eseul semnat de Vasile Datcu, ce îi are ca protagonişti pe Iisus şi Socrate.
Despre poezia lui Dan Anghelescu şi creaţia Mihaelei Albu au vorbit Vasile Datcu şi Dumitru Anghel.
Diana Mocanu i-a premiat pe cei mai buni înotători
Sportivii brăileni au sărbătorit şi ei "Zilele Municipiului", prin diverse acţiuni. Sâmbătă, la ora 16.30, la bazinul descoperit al LPS-ului s-a desfăşurat o demonstraţie de înot, la care au participat în jur de 50 de sportivi. Au înotat atât copii nelegitimaţi, cât şi sportivi de la grupele de performanţă, printre care şi multiplii medaliaţi în competiţiile naţionale, Alin Artimon şi Dragoş Chirilă.
Toţi sportivii au primit cadouri din partea primăriei şi a Direcţiei pentru Sport, premierea fiind oficiată de către dubla campioană olimpică Diana Mocanu.
După demonstraţia de înot a urmat cea de navomodele, la care protagonişti au fost elevi de la Palatul Copiilor.
Duminică dimineaţă, începând cu ora 9.00, în Piaţa Independenţei a avut loc o demonstraţie de karting, la care au participat elevi de la Palatul Copiilor, pregătiţi de profesorul Mihai Boriceanu. Mihai Holban, Andrei Andronache, Remus Munteanu şi fraţii Romaneţ, Iosif şi Andrei au făcut demonstraţii de pilotaj, supunând karturile la adevărate teste de rezistenţă, spre deliciul spectatorilor.
Ultima competiţie sportivă s-a derulat duminică dimineaţă în Parcul Monument şi a avut drept protagonişti 20 de şahişti de la clubul "Fair Play".