• an de an, în aceste zile, în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt oficiate slujbe speciale și sunt rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, prin mijlocirea și ajutorul Sfântului Apostol Andrei - Ocrotitorul Eparhiei și al întregii Românii • sărbătoarea din acest an a fost deschisă cu slujba de priveghere, din ajun, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei”, urmată de oficierea Sfintei Liturghii în Capela Seminarului
S-au împlinit, zilele acestea, 27 de ani de la Aducerea moaștelor Sf. Apostol Andrei - Ocrotitorul României și al Arhiepiscopiei Dunării de Jos - la Galați. Aducerea aminte a acestui eveniment de mare importanță pentru credincioșii creștini ortodocși din Brăila și Galați a fost marcată, timp de două zile, în toate lăcașele de cult ale Eparhiei.
„Din anul 1996, zilele de 16 și 17 octombrie reprezintă momente de mare profunzime duhovnicească pentru Eparhia Dunării de Jos întrucât, în aceste zile, acum 27 de ani, Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat poporul de la Galați prin venirea sfintelor sale moaște. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de Vecernie, ajungeau la Galați moaștele primului Apostol al Lui Hristos, Ocrotitorul Galațiului și al întregii Eparhii, dar și Ocrotitor spiritual al României”, precizează părintele Rareș Bucur, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Plini de evlavie și de entuziasm, credincioșii de la Dunărea de Jos au întâmpinat, la acea vreme, Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol Andrei, aduse de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Iași, după ce au mângâiat inimile și sufletele sutelor de mii de credincioși sosiți la marele hram.
An de an, în aceste zile, în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt oficiate slujbe speciale și sunt rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, prin mijlocirea și ajutorul Sfântului Apostol Andrei. În acest an, sărbătoarea a fost deschisă cu slujba de priveghere din ajun, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei” din Galați. Ierarhul s-a aflat în mijlocul elevilor seminariști pentru a le vorbi despre momentul de mare profunzime duhovnicească al primirii Sfintelor Moaște ale Sf. Andrei în Eparhia Dunării de Jos, în urmă cu 27 de ani, și pentru a fi în comuniune de rugăciune cu tinerii.
A doua zi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Capela Seminarului „Sf. Andrei”. Au fost prezenți elevii de la clasele primare, gimnaziale și liceale ale Seminarului, cadre didactice și credincioși. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre evlavia deosebită pe care o au credincioșii de la Dunărea de Jos pentru Sfântul Andrei și pentru lucrarea sa de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu. Totodată, Înaltpreasfinția Sa le-a oferit sfaturi și îndrumări părintești elevilor seminariști, pentru o bună conduită în școală, în Biserică, în familie și în societate.
La finalul slujbei, elevii și credincioșii prezenți s-au închinat la racla ce adăpostește o părticică din Moaștele Sfântului Apostol Andrei, aflată în patrimoniul sacru al Reședinței arhiepiscopale. Toți elevii prezenți la slujbă au primit daruri din partea ierarhului Dunări de Jos, a mai precizat pr. Rareș Bucur.