• cea de-a X-a ediţie a festivalului de teatru s-a încheiat în aplauzele publicului
A căzut cortina peste cea de a X-a ediţie a Festivalului „Zile şi nopţi de teatru la Brăila”. Sub genericul „Teatrul între poveste şi criză”, ediţia din acest an a fost cu adevărat de nota zece, întrucât a reuşit să reunească trupe de actori renumiţi şi energii artistice foarte puternice sub cupola unui superb edificiu, o adevărată bijuterie a Oraşului cu salcâmi. Pentru această simbioză de patrimoniu arhitectonic şi cultural şi-au unit eforturile oameni care au investit timp, suflet şi trăire, oameni care chiar au sfinţit locul din care se revarsă adevărata cultură a urbei, care va dăinui peste generaţii.
După ample lucrări de consolidare şi renovare, care au durat doi ani şi jumătate, Teatrul „ Maria Filotti” din Brăila şi-a deschis larg uşile pentru publicul spectator, care a participat în număr impresionant la Festivalul „Zile şi nopţi de teatru la Brăila”.
Tinerii actori caută sunetul pierdut într-un oraş cu soare
Pe toată durata festivalului, la Teatrul „Maria Filotti” au fost seri şi nopţi cu adevărat magice. Fie că a fost vorba de spectacolele care au avut loc la Sala mare, la Sala studio sau la noua Sală avantgarde, în spaţiul de cafenea, a fost aceeaşi atmosferă de sărbătoare, de bun-gust şi bucurie a actului artistic împărtăşit cu spectatorii iubitori de frumos. Premiera piesei „ SUNTRACK” (În căutarea sunetului pierdut într-un oraş cu soare) - regia şi scenariul Radu Afrim a demonstrat încă o dată că la Brăila este o pepinieră de tinere talente pentru arta teatrală şi că adolescenţii pot fi la înălţime alături de actorii consacraţi pe scena teatrului brăilean. De altfel, atenţia pentru tinerii spectatori - „Adolescenţii de azi, încotro?” a fost şi o temă de conferinţă susţinută de actorul George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti chiar în seara de deschidere a Festivalului, pe 19 septembrie, care a fost urmată de momente umoristice semnate de Costel Pătrăşcan şi Daniel Iancu, într-o „noapte umoroasă”.
Modernism şi simplitate în noua sală a Teatrului „Maria Filotti”
Recent-amenajata Sală Avantgarde a găzduit, pe parcursul zilelor şi nopţilor de teatru un spectru larg de evenimente culturale: lansarea volumului „Altarele miresmelor târzii”, semnat de Georgeta Resteman şi prezentat de prof. Valentin Popa, poeme recitate de actriţa Wanessa Radu, surprize muzicale oferite de Daniel Iancu şi Lucian Sabados, nopţi de neuitat cu muzică de calitate. Printre acestea, s-au mai numărat şi momentele oferite de talentatul actor al Teatrului Bulandra, brăilean de origine, Zoltan Octavian Butuc, în „Povestiri minereşti şi pitroceli muzicale” într-un recital de poezie, fragmente din teatru şi muzică -blues, country, folk, în spectacolul „Belles chansons des boulevards” susţinut de solista Diana Tudor şi pianistul Alexandru Burcă, un emoţionant şi fermecător colaj de şansonete marca Edith Piaf, Mireille Mathieu, Jacques Brel, Yves Montand şi piese româneşti interbelice din creaţia lui Jan Moscopol şi Cristian Vasile amândoi brăileni de origine şi, nu în ultimul rând, „Acoustic gentelmen”, un recital de folk şi blues cu renumitul chitarist, vocalist şi cantautor bucureştean Raul Cârstea şi multe alte surprize ofetrite de organizatori.
Zile şi nopţi cu sălile arhipline la Teatrul brăilean
Pe toată durata festivalului, sălile Teatrului „ Maria Filotti” au fremătat de aglomeraţie la toate reprezentaţiile trupelor de actori participanţi la această ediţie, iar spectatorii au răsplătit actul artistic cu îndelungi aplauze şi flori.
În Sala mare, actorii de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti au prezentat spectacolul „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams , cei de la Teatrul „Eugen Ionesco” din Chişinău au jucat „ Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionesco, Teatrul „Naţional” din Bucureşti a răscolit spectatorii prezenţi în sală cu „Memoria Apei”, un spectacol de Shelagh Stephenson. Tot în Sala mare s-a jucat şi spectacolul „Aproape”de John Cariani, în distribuţia actorilor de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, piesa „Vestul sălbatic” de Martin McDonaugh, cu fantastica trupă de la Teatrul „Nottara” din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, spectacolul „Exploziv” de Elise Wilk, oferit de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.
La Sala Studio trupa Teatrului „Odeon” din Bucureşti a prezentat spectacolul „Când timpul nu se mişcă” de Donald Margulies , actorii de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” au jucat piesa „Aglaia”, după Aglaia Veteranyi, trupa actorilor de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov a primit aplauze la scenă deschisă pentru spectacolul „Copilul problemă” de George F. Walker, iar Teatrul „Mic” din Bucureşti a venit la Brăila cu piesa „Casa cu pisici” de Radu Iacoban. În aceeaşi atmosferă intimă, de la Sala Studio,
„Unteatru” Bucureşti a jucat „The sunset limited”de Cormac McCarthy, iar Teatrul de Comedie Bucureşti ne-a încântat cu spectacolul „Jocul de-a Vacanţa”, adaptare după Mihail Sebastian.