Preşedintele PC Daniel Constantin, regretă "ca om, necazurile prin care trece Dan Voiculescu", dar nu va comenta sau interpreta "niciodată remarcile subiective ale unui om aflat într-o situaţie dificilă", se spune într-o poziţie a liderului conservator, remisă de PC, agenţiei MEDIAFAX.
Anterior, fondatorul PC Dan Voiculescu, aflat în detenţie, a scris pe blogul personal că "anul 2015 va fi anul în care Băsescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecaţi de Dumnezeu, dar şi de justiţie".
Constantin spune că, "din dorinţa de a fi cât mai discret în polemică" nu va interpreta aceste "remarci subiective" şi precizează că, din poziţia de ministru şi în calitate de cetăţean, trebuie să respecte legile şi deciziile justiţiei, "chiar dacă ele afectează un om" faţă de care a fost "apropiat".
Nu a vrut să intervină în dosar
Cât priveşte implicarea Ministerului Agriculturii în dosarul ICA, Constantin precizează că ministerul s-a constituit ca parte civilă în 2008 prin titularul de atunci (nr- Dacian Cioloş), această poziţie a fost menţinută şi în 2010, iar atitudinea sa, de ministru, a fost că "nu va interveni în niciun sens în dosar", competenţa de reprezentare în faţa instanţelor aparţinând directorului Direcţiei Juridice, "o cutumă mai veche şi corectă nu numai în Ministerul Agriculturii".
Constantin spune că în 2012 i-a comunicat şi lui Dan Voiculescu "această decizie corectă şi consecventă cu modul de lucru instituţional".
"Cât priveşte plângerea penală formulată împotriva mea: ca şi conducător al instituţiei, am semnat corespondenţa cu Parchetul General (nu DNA, cum s-a spus) prin care am transmis informaţiile solicitate. Au fost solicitate toate documentele din acest dosar de la constituirea ca parte civilă in 2008. Nu am fost citat niciodată, cum nu am fost niciodată în faţa vreunui procuror DNA, Parchet", mai spune Constantin.
Unul dintre cele mai mediatizate dosare din 2014 a fost cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Verdictul a fost dat de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 august, după nouă ani în care dosarul a fost închis şi redeschis, trimis de la Tribunalul Bucureşti la instanţa supremă de mai multe ori, în funcţie de statutul lui Dan Voiculescu. Fondatorul PC a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare, fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi - opt ani, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş - şapte ani de închisoare.
Azi se analizează cererea de anulare a pedepsei
Pe de altă parte, cererea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei primite în dosarul ICA va fi analizată azi de un complet de divergenţă, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Acest complet s-a constituit întrucât cei doi judecători din completul de la CAB căruia i-a fost repartizată contestaţia nu au putut să cadă de acord asupra unei decizii.
În cadrul judecării pe fond a acestei cereri, avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ a cerut anexarea la dosar a înregistrărilor şedinţelor de judecată în dosarul ICA, întrucât, susţinea apărătorul, se va putea observa comportamentul completului, "care fost constant de rea credinţă".
"Se observă pornirea instanţei orientată clar în obţinerea unei soluţii de condamnare, de la primul la ultimul termen de judecată", a spus Mateuţ în sala de judecată.
Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a arătat că nu i se pare normal ca în sala de şedinţă să se facă aprecieri cu privire la capacitatea unui judecător.
"Completul de judecată din dosarul ICA a dat dovadă că a lecturat dosarul. Suntem pe un domeniu pur speculativ, iar legea nu ne permite aşa ceva. (...) Petentul discută chestiuni ce ţin nu doar de incompatibilitate, ci şi de procedura de soluţionare a incompatibilităţii, chestiuni total diferite. În faza contestaţiei în anulare nu se discută procedura", a spus procurorul DNA.
Emoţii şi pentru Sorin Pantiş
Curtea de Apel Bucureşti urmează să continue dezbaterile şi în cazul contestaţiei în anulare formulată de Sorin Pantiş, condamnat şi el în acelaşi dosar la şase ani de închisoare, următorul termen fiind fixat pentru 6 ianuarie 2015.
În cazul său, instanţa urmează să decidă dacă va cita Curtea de Apel Bucureşti, întrucât aceasta este instituţia unde s-a format completul de judecată care a soluţionat dosarul ICA, complet cu privire la care avocaţii lui Pantiş au adus mai multe acuzaţii.
În 15 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu şi Sorin Pantiş, condamnaţi la zece, respectiv şapte ani de închisoare, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea formulată de Dan Voiculescu de anulare a condamnării la zece ani de închisoare, pe care a primit-o în dosarul privind fraudarea Institutului de Cercetări Alimentare.
Instanţa a analizat fiecare cerere separat, acestea fiind depuse de Dan Voiculescu şi de Sorin Pantiş. Instanţa a stabilit, că în principiu, ele sunt admisibile.
Avocaţii lui Dan Voiculescu au depus, în 18 august, la Curtea de Apel Bucureşti, o contestaţie în anulare cu privire la pedeapsa primită de acesta în dosarul ICA, iar imediat după acest demers au formulat o cerere de strămutare a cauzei la o altă curte de apel din ţară. Motivele invocate de avocaţii lui Voiculescu au fost legate de mediatizarea excesivă a dosarului, dar şi de faptul că magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea nu ar fi fost imparţiali atunci când au dat sentinţa în cauză.
Cererea de strămutare a procesului în care Dan Voiculescu solicită anularea pedepsei a fost însă respinsă ca nefondată de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care au dispus astfel ca acest proces să fie analizat în continuare de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti.
În 8 august, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.