Cererea prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere preschimbarea termenului din dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi judecată luni de instanţa supremă.
Data de luni, 27 octombrie, pentru judecarea cererii a fost stabilită joi de instanţa supremă.
ANI a cerut instanţei supreme, miercuri, să judece mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, respectiv în 18 noiembrie.
Agenţia a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mai multe documente în susţinerea cererii de schimbare a termenului de judecată a dosarului de incompatibilitate al lui Iohannis, stabilit pentru 18 noiembrie, la două zile după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Se judecă înaintea alegerilor?
Instanţa supremă urmează să decidă, astfel, dacă menţine data stabilită iniţial pentru judecarea dosarului lui Klaus Iohannis sau dacă procesul începe înainte de terminarea alegerilor prezidenţiale.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilise, marţi, ca în 18 noiembrie să înceapă judecarea recursului declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat câştig de cauză primarului Sibiului, Klaus Iohannis, în dosarul de incompatibilitate. În 30 septembrie, ICCJ a admis în principiu judecarea recursului declarat de ANI la decizia Curţii de Apel Alba-Iulia.
Instanţa supremă va decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat.
În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă.
Iohannis crede că va câştiga procesul
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, pe 29 septembrie, cu o zi înainte ca ICCJ să îi admită, în principiu, recursul, că va candida la prezidenţiale indiferent de ceea ce se va întâmpla la instanţa supremă.
"Pot să vă spun că voi candida indiferent ce o să se întâmple. Candidatura mea este depusă, este definitivă şi voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la ICCJ", declara Iohannis, la Adevărul Live.
Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că el porneşte de la premisa că va câştiga procesul.
"Nu am cum să pierd, în primă instanţă am câştigat şi încă foarte bine acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine niciun motiv să cred că aş putea să pierd acest proces, şi atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aş câştiga procesul şi ar fi scoasă această chestiune din discuţia publică", a precizat liderul PNL.
Potrivit lui Iohannis, "ceilalţi sunt mai îngrijoraţi", iar el mai puţin. "Eu stau foarte solid cu acest caz, nu îmi fac niciun fel de probleme", a subliniat Klaus Iohannis.
Băsescu spune că nu poate rămâne nicio oră în plus preşedinte
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înaintea plecării la Consiliul European, că mandatul său se termină pe 21 decembrie, ora 24,00 şi nu poate, constituţional, să rămână în funcţie "nici măcar o oră", nedorindu-şi o asemenea situaţie, aşa cum s-a susţinut public în ultima perioadă.
Preşedintele a declarat înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că doreşte să facă o menţiune, "având în vedere că în ultima vreme a constatat că acest subiect este dezbătut public, cum face preşedintele Băsescu să îşi prelungească mandatul şi care sunt efectele a ceea ce se întâmplă în competiţia prezidenţială, ca preşedintele să mai stea, să ne prindă vremea Mărţişoarelor cu el la Cotroceni".
"Indiferent ce se întâmplă în competiţia prezidenţială, mandatul meu se termină pe 21 decembrie, la ora 24.00. Pe 22 decembrie, altcineva trebuie să fie la Palatul Cotroceni, ori un nou ales ori preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor, sau mă rog, cum vor fi jocurile, având în vedere că preşedintele Senatului este şi candidat", a spus Băsescu.
Băsescu a precizat că, "de pe data de 22, ar trebui să fie un alt preşedinte la Cotroceni" şi a menţionat că nu există niciun articol constituţional care să permită preşedintelui în exerciţiu să îşi prelungească mandatul chiar şi cu o zi, doar, "Doamne fereşte, în situaţia unui război".