Zero amendamente de la Brăila pentru Legea descentralizării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zero amendamente de la Brăila pentru Legea descentralizării

Asumarea răspunderii Guvernului României pentru proiectul Legii descentralizării a reprezentat, ieri, tema principală a zilei pentru parlamentarii brăileni. Potrivit portalului de ştiri Mediafax, la momentul reunirii celor două camere ale Parlamentului, Guvernul aprobase deja 568 de amendamente la proiectul descentralizării, dintr-un total de 2.040 depuse de către parlamentari, majoritatea legate de forma proiectului, proceduri de tehnică legislativă şi erori materiale din anexe. Pentru a vedea care este poziţia aleşilor noştri din Parlament vizavi de proiectul menţionat, dar şi pentru a afla dacă au avut sau nu amendamente, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să îi contacteze cu câteva ore înainte de oficializarea actului. Niciunul dintre parlamentarii de Brăila nu a depus în mod personal vreun amendament, cei mai mulţi explicând că discuţiile legate de proiect s-au purtat în nenumărate rânduri, ocazie cu care şi-au expus deja punctele de vedere. Singurii care au subliniat, totuşi, propuneri concrete au fost deputatul PNL Vasile Varga şi PDL-istul Alexandru Nazare, însă doar în numele grupului politic şi nu în cel personal. "Noi, cei de la PNL, o să depunem astăzi pentru că mai avem timp. Amendamentul se referă la următorul lucru: între consiliile locale şi primari nu este nicio relaţie de subordonare, aşa cum nu există relaţie de subordonare între autorităţile publice locale şi Consiliul Judeţean. Acest lucru vizează simplificarea modului de acţiune în cazul primarilor şi al Consiliilor Judeţene. Vor dispărea conflictele alea dintre primarii dintr-un partid şi preşedinţii Consiliilor Judeţene din alt partid. Totul trebuie să fie transparent, fiecare trebuie să îşi împartă atribuţiile avute în comunitate", a declarat Varga. Totodată, acesta a ţinut să sublinieze că din punctul său de vedere descentralizarea vine cu un element pozitiv, aducând elementul competitivităţii. "Descentralizarea duce la o competiţie între localităţi - e o concurenţă, pentru că o comună este mai bogată şi alta mai puţin. Este un stimulent al competiţiei şi fiecare are un sentiment de mândrie locală. Autorităţile locale vor fi interesate să îşi colecteze taxele şi impozitele", a mai completat liberalul.

USL Brăila şi-a expus deja punctul de vedere

Cam acesta a fost mesajul celorlalţi deputaţi şi senatori USL de Brăila. Întrebat dacă a depus sau nu un amendament înainte de discuţiile purtate în plen, deputatul PSD Mihai Tudose a specificat că procedura social democraţilor a fost aceea de a discuta propunerile şi de a le comasa. "A fost un grup de lucru la Cameră, care a lucrat aici cu colegii noştri de la Comisia de Administraţie şi s-au concretizat amendamente. Nu am avut amendamente mulţi dintre noi, în sensul formal de a le scrie şi a le semna. Am discutat şi ce a reieşit a fost depus de un coleg de-al nostru, care a fost cumva şeful echipei de lucru, un coleg deputat de la Constanţa", a afirmat Tudose. Nici deputatul Marian Dragomir nu a depus un amendament în nume personal legat de proiectul descentralizării, cu toate acestea, social democratul a ţinut să comenteze atitudinea greşită, din punctul său de vedere, a PDL-iştilor. "Acum, când după ani de discuţii Guvernul Ponta face descentralizarea, se trezeşte invidia celor din PDL, care ani la rând au vorbit de descentralizare fară să reuşească nimic. Transformarea serviciilor publice deconcentrate în instituţii de interes local, creşterea autonomiei locale, aducerea serviciilor publice mai aproape de cetăţeni reprezintă o normalitate europeană. PDL-ul este deranjat deoarece ei au fost învăţaţi să aibă directori numiţi de la centru dintre cei care au ieşit în competiţii pe locurile 2 sau 3 la alegeri. (...) Ce este rău în a transfera taberele de la Lacu Sărat şi Blasova la administraţia locală, care doreşte să investească bani în modernizarea lor?", a declarat parlamentarul.

Rizea: "Proiectul prezentat de domnul vicepremier Dragnea mi se pare ok"

Deputatul PSD Brăila Cristian Rizea a dat de înţeles că nu a dorit să facă un amendament deoarece proiectul propus de conducerea USL este unul bun din punctul său de vedere. Mai mult, acesta a condamnat atitudinea PDL-ului împotriva proiectului, subliniind că vicepremierul Liviu Dragnea a discutat din timp cu liderii tuturor partidelor reprezentate în Parlament. "Eu, personal, nu am avut amendament pentru că dacă vrei să te prevalezi de dreptul de a face amendament nu e nicio problemă, dar important e să aibă şi o finalitate demersul. Ştiţi cum e. Acest proiect care a fost prezentat de domnul vicepremier Dragnea mi se pare ok şi întruneşte deja o majoritate din punct de vedere al consensului politic, cu excepţia PDL-ului. Cred că trebuie să apreciez că şi UDMR-ul este de acord cu acest proiect care se va finaliza prin angajarea răspunderii Guvernului astăzi (n.r. ieri). Acum poate dintr-o anumită ipocrizie PDL-ul nu a marşat, cu toate că trebuie apreciat faptul că domnul Dragnea a avut dialog cu toate partidele politice, fie ele la putere sau în opoziţie tocmai pentru a găsi varianta cea mai bună şi pentru a lua în calcul şi alte propuneri care s-au făcut. Dovadă, aşa cum spuneam, că o parte a celor aflaţi în opoziţie sunt de acord cu acest proiect al descentralizării din partea USL", a afirmat Rizea. De menţionat că nici senatorul PSD Ion Rotaru sau deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea nu au avut amendamente la proiectul Legii descentralizării, invocând la fel ca şi colegii lor din cadrul alianţei că discuţiile în acest sens s-au purtat cu mai multe săptămâni înainte.

Boboc: "Adresabilitatea mai aproape de cetăţean e de preferat în momentul ăsta"

În ceea ce-l priveşte pe senatorul PNL Brăila Cătălin Boboc, acesta a ţinut să îşi arate în primul rând susţinerea vizavi de proiectul descentralizării, considerându-l extrem de important pentru comunitatea locală. Legat de amendamente, asemenea colegilor săi, liberalul a subliniat că înainte de asumarea răspunderii Guvernului pentru proiect au existat discuţii şi consultări în cadrul USL. "Descentralizarea are ca beneficiar principal cetăţeanul. Eu cred că de atâţia ani în care doar am vorbit despre descentralizare, e momentul ca oamenii să nu se mai ducă sute de km la Bucureşti sau la nu ştiu ce instituţii centrale pentru tot felul de avize. Lucrurile se mişcă greu şi am văzut până acum treaba asta. Eu cred că adresabilitatea mai aproape de cetăţean şi mai prietenoasă e de preferat în momentul ăsta. Dacă vreţi o adresabilitate în ton cu standardele europene. Cred că dincolo de asta, potenţa şi sentimentul mândriei locale şi oarece competiţie, să spunem aşa, între localităţi, nu ar putea decât să ducă la un progres", a comentat Boboc. Nici senatorul PC Brăila Mihai Dănuţ nu a avut amendamente, însă, potrivit acestuia nu pentru că nu ar fi vrut, ci datorită unei convenţii la nivelul partidului. "Acum asta este, ce să fac, sunt vicelider de grup la Partidul Conservator şi vicepreşedinte la nivel naţional şi aşa am convenit cu toţi colegii noştri, să nu mai avem iniţiative personale pe care să le exprimăm în plen. Fiecare prezintă amendamentele la grup şi în cadrul Comisiei noastre hotărâm cu ce ieşim sau nu vizavi de proiectul legislativ, în condiţiile în care, totuşi, suntem în arcul guvernamental", a afirmat acesta.

Nazare: "Care este motivul pentru care îşi asumă răspunderea? De ce nu vin cu el să îl dezbată?"

Deputatul PDL Brăila Alexandru Nazare a explicat că grupul parlamentar al democrat liberalilor a depus amendamente în mod comun. "Am amintit de la faptul că este puţin probabil, dacă nu imposibil, să fie efectul bugetar 0, aşa cum pretinde Dragnea, de la faptul că nu suntem de acord cu descentralizarea porturilor din mai multe motive, de la faptul că nu ni s-a spus în clar cum vor funcţiona noile direcţii care vor fi descentralizate, până la faptul că s-a dorit o descentralizare înaintea regionalizării, ceea ce este similar cu a pune căruţa înaintea boilor. Pentru că după regionalizare va urma un nou val de descentralizare şi dacă tot aveau ocazia şi susţinerea a 70% din Parlament, puteau să facă odată regionalizarea pentru totdeauna, coerent şi de la anul regiunile să aibă banii proprii în gestiune", a declarat Nazare. Totodată, acesta a ţinut să atragă atenţia asupra modalităţii "suspecte" prin care tabăra USL a decis să procedeze la adoptarea acestui proiect. "Care este motivul pentru care având 70% din Parlament îşi asumă răspunderea? De ce nu vin cu el să îl dezbată? Să fie proiect de lege normal, să intre la comisii, să ne uităm toţi deputaţii pe el. Nu e o jucărie să faci descentralizare. Şi sunt convins că sunt mulţi dintre noi care ar fi putut să aducă îmbunătăţiri proiectului, dar din păcate USL se ocupă mai mult cu cearta. Cearta la nivel naţional, la nivel local şi mai puţin cu guvernarea, care e undeva în subsidiar. De aia avem 56.000 şomeri în plus acum", a mai completat PDL-istul.
Nici Marioara Nistor, deputat PP-DD, nu a depus amendament, explicând că asemenea reprezentanţilor PDL, parlamentarii partidului său au dorit ca proiectul să fie discutat înainte de toate în Parlament. "Este prea important ca să lăsam USL-ul să-şi asume răspunderea şi acest lucru i l-am spus în mod direct domnului Dragnea, când ne-a prezentat proiectul în cadrul grupului nostru parlamentar. Chiar i-am făcut şi unele propuneri de completare a acestui proiect, în ideea de a-l convinge că propunerea dumnealor nu este desavârşită, după cum lasă să se înţeleagă. (...) Suntem hotărâţi să atacăm la CCR acest proiect şi împreună cu PDL vom iniţia şi o moţiune în acest sens", a afirmat Nistor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro