• deşi s-a luat decizia închiderii circulaţiei pe drumurile naţionale şi judeţene, peste 95 de persoane au rămas “captive” în autovehicule, între localităţi, în plin cod roşu de vânt şi viscol • zeci de mii de brăileni din judeţ şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri în beznă totală, după ce reţeaua de electricitate a fost avariată • cursurile din şcoli au fost suspendate pentru ziua de joi, iar ieri, la ora 17.00, încă nu se ştia dacă măsura va fi prelungită şi pentru azi • deşi autorităţile au spus că circulaţia pe drumuri se va relua ieri, la ora 12.00, şoselele din judeţ, cu 4 excepţii, au rămas închise
Măsura pe care a mizat prefectul Cătălin Boboc că-l va face diferit faţă de ceilalţi foşti prefecţi se pare că nu a dat roade! Deşi a emis un ordin prin care a închis circulaţia pe drumurile brăilene, zeci de persoane au rămas blocate cu orele, în maşini, între localităţi. Inclusiv maşinile salvatorilor au rămas înzăpezite în timpul misiunilor, aşa cum ne-au sesizat câteva persoane la redacţie! Inclusiv o ambulanţă plecată la o solicitare din partea unui pacient cu posibil accident vascular a rămas înzăpezită pe drum timp de 2 ore. Salvarea a plecat la ora 10:45 din substaţia Dudeşti şi trebuia să ajungă la Ciocile, însă drumul s-a întrerupt brusc, în localitatea Roşiori. Norocul pacientului a fost că un medic şi o asistentă, tot din Ciocile, s-au deplasat de urgenţă acasă la el pentru a-l consulta şi pentru a-i stabiliza starea de sănătate. Între timp, familia pacientului a sunat Ambulanţa pentru a anunţa echipajul că nu mai e nevoie de intervenţie...
Apoi, deşi Electrica a raportat în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă că are echipe pregătite să intervină în orice moment pentru remedierea evetualelor probleme, mii de brăileni din judeţ au aşteptat în beznă chiar şi aproape 24 de ore pentru a fi reparate defecţiunile reţelei de electricitate. Oricum, în mare parte, autorităţile au aşteptări mari de la asemenea episoade de vreme severă, dar aplică aceleaşi măsuri clasice care n-au dat rezultate în anii anteriori. Mai mult, brăilenii au primit trei mesaje prin Ro-Alert în noaptea de miercuri spre joi. Prima alertă ce anunţa codul roşu de viscol puternic a fost transmisă după ora 23.00, unele persoane spunându-ne că au primit mesajul chiar şi după ora 00.30, cu cel puţin o oră întârziere de la intrarea judeţului sub incidenţa codului roşu.
Cursurile în şcolile din municipiu şi judeţ au fost suspendate, tot prin ordin al prefectului, pentru ziua de joi, 6 februarie. La ora închiderii acestei ediţii, autorităţile nu aveau încă un răspuns dacă şcolile rămân închise şi vineri sau vor fi reluate cursurile.
Circulaţia rutieră pe drumurile brăilene, închisă, dar cu oameni blocaţi între localităţi?!
Prefectul judeţului, Cătălin Boboc, a decis să închidă circulaţia pe drumurile brăilene, emiţând un ordin în acest sens. Măsura a intrat în vigoare odată cu codul roşu de vânt şi ninsoare viscolită, adică ora 22.00. Dacă în primele douăzeci de minute au apărut cazuri de maşini ce nu au mai putut înainta spre destinaţie, iar pasagerii au fost cazaţi în sedii de primării, după miezul nopţii au fost anunţate primele autovehicule rămase blocate între localităţi pe DN 2B (între Ianca şi limita de judeţ) şi DN 21 (înre Însurăţei şi limita de judeţ). Aici vorbim de autoturisme, microbuze şi TIR-uri. Au fost trimise echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi lucrători ai Secţiei de Drumuri Naţionale pentru a aduce persoanele înzăpezite în localităţile cele mai apropiate.
Joi, la 6 dimineaţa, situaţia arăta şi mai rău. Astfel, între Ianca şi Mircea Vodă (pe DN 2B) traficul era blocat de două TIR-uri, ceea ce a dus la formarea unei cozi de 15 autoturisme, 2 microbuze, unei camionete, unui autocar şi a altor 2 TIR-uri. Per total, 95 de persoane (şoferi şi pasageri) prinse între localităţi, în plin câmp! Pe raza comunei Vădeni, echipaje de pompieri şi jandarmi acţionau pentru deblocarea unui autoturism cu 2 persoane, la limita judeţului nostru cu judeţul Galaţi, în timp ce pe DJ 203, între localităţile Făurei şi Ulmu, echipele de salvatori acţionau pentru deblocarea unui microbuz cu 12 persoane. Ulterior, pasagerii din microbuz au fost preluaţi şi cazaţi în comuna Ulmu. Drumul European 584 a fost cel mai afectat! Între Însurăţei şi Bărăganul, peste noapte au rămas blocate/derapate 11 TIR-uri, 10 autoturisme şi o autocisternă, asta însemnând 30 de persoane prinse în “ghearele” viscolului puternic. Au acţionat echipajele ISU şi SDN, iar la ora 6:15 dimineaţa, fusese deblocat un sens în dreptul popasului Dropia. Misiunea salvatorilor nu a fost deloc uşoară, aceştia întâmpinând probleme din cauza vizibilităţii foarte scăzute.
În noaptea de 6 spre 7 februarie, efectivele care au acţionat pentru a salva oamenii rămaşi “prizonieri” în propriile maşini, în viscol puternic, au numărat 312 persoane, dintre care 182 pompieri, poliţişti şi jandarmi şi 130 lucrători de la Drumuri judeţene, Drumuri Naţionale, Electrica, CJSU, CLSU. Aceştia au acţionat cu 77 mijloace, dintre care 27 ale MAI şi 50 alte mijloace ale celorlalte instituţii amintite anterior.
La ora închiderii ediţiei, încă mai erau drumuri închise. Singurele ce au fost redeschise circulaţiei erau Digul Brăila-Galaţi, DN 23 Brăila-Focşani, DN 2B Brăila-Buzău şi DN 22 pe porţiunea Brăila-Gradiştea. Pe DE 584, probleme încă persistau, la fel ca pe drumurile judeţene.
Nici călătoria cu trenul nu a fost sigură
Trei trenuri au rămas în staţii ori în apropierea acestora, deoarece s-au defectat în timpul codului roşu. Trenul R 8204 Constanţa-Buzău a rămas în apropierea haltei Spicu, după ce s-a rupt pantograful. După două ore de aşteptare, cei 35 de călători au fost preluaţi de IR 1861 Constanţa-Iaşi. Un alt tren care a întâmpinat probleme a fost R 7366 Galaţi-Buzău, care a rămas blocat după ce un fir de tensiune s-a rupt. Cinci călători au fost preluaţi după 4 ore de IR 1861 Constanţa-Iaşi. Cel de-al treilea mijloc de transport feroviar care s-a defectat a fost IR 1577 Bucureşti Nord-Galaţi, şi acesta întâmpinând defecţiuni la pantograf, în staţia Lacu Sărat. Cei 40 de călători au fost preluaţi în doar 9 minute de un alt tren.
Aproape 100 de localităţi fără curent electric
Imediat ce vântul a început să sufle cu putere, au apărut şi primele întreruperi în alimentarea cu energie electrică. Opt localităţi din judeţ au rămas în beznă, în aşteptarea remedierii defecţiunilor apărute. Numai că, la ceva timp după aceasta, pe listă au mai fost trecute încă 4 localităţi, oficial. Neoficial, cititorii ne-au transmis că situaţia “neagră”, şi la propriu, şi la figurat, se regăseşte în mult mai multe sate decât cele anunţate de autorităţi. Totul, ca dimineaţa să culmineze cu 98 de localităţi în această situaţie. Câteva dintre ele, deşi se află pe teritoriul judeţului Buzău, sunt alimentate de Electrica Brăila, astfel că au fost luate în calcul.
În municipiu, arterele principale au fost menţinute la negru
Comparativ cu judeţul, municipiul a stat mult mai bine la gestionarea efectelor codului roşu de fenomene meteo periculoase. La ora 21:30, a avut loc şedinţa de lucru, la sediul SUPAGL, iar la ora 22.00, au putut fi văzute pe arterele principale primele sărăriţe. De deszăpezire s-au ocupat cei doi operatori de salubrizare, “Rer” - cu 15 sărăriţe şi 30 de tractoare - şi “Eco” - cu 8 sărăriţe şi 25 tractoare, în timp ce cel de-al treilea operator din municipiu, “Brai-Cata”, a anunţat încă din toamnă că nu se mai poate implica în acest proces. Primarul Marian Dragomir, alături de viceprimarul Alexandru Jantea şi câţiva consilieri, s-a asigurat personal că totul decurge cum trebuie. Acesta s-a aflat pe teren toată noaptea, inspectând zonele în care acţionau utilajele de deszăpezire. A apelat inclusiv la metoda de a trage pe dreapta sărăriţele care nu funcţionau, pentru a-i avertiza pe şoferi pentru a remedia problema, timp în care aceştia din urmă nu au fost pontaţi. Se pare că intervenţia cu utilajele de deszăpezire s-a efectuat la timp, deoarece, joi dimineaţă, arterele principale din municipiu nu aveau niciun fulg de nea. În cursul zilei de ieri, urmau a intra la deszăpezit şi străzile lăturalnice.
Şi în municipiu au fost cazuri de copaci trântiţi la pământ de vântul puternic. Unul dintre aceştia a picat chiar pe o maşină, pe Calea Galaţi. Altul a fost semnalat căzut pe Vadul Spitalului, dar lucrătorii ISU au intervenit rapid şi au eliberat partea carosabilă.
În Parcul Monument, a avut loc o defecţiune mare la reţeaua de electricitate, defecţiune care a afectat circulaţia tramvaielor. Unul dintre acestea din urmă a rămas oprit pe Calea Călăraşilor, în apropierea Pieţei Concordia.
Poliţiştii locali solicită brăilenilor să cureţe zăpada din faţa locuinţelor
Poliţia Locală Brăila a emis, ieri, un comunicat de presă pentru a atrage atenţia că potrivit prevederilor legale, atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice, au obligaţia de a curăţa atât de zăpadă, cât şi de gheaţă trotuarele din faţa imobilelor/sediilor/asociaţiilor de proprietari. Poliţiştii au avertizat că acest lucru trebuie făcut în cel mai scurt timp, astfel încât siguranţa trecătorilor să nu fie pusă în pericol. Nerespectarea legii în ceea ce priveşte aspectul sesizat, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 la 2.500 lei. Iar prevederile legale spun că zăpada sau gheaţa trebuie curăţate imediat după depunere, până la ora 10:00 dimineaţa, de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor proprietarilor sau administratorilor.
“Zăpada sau gheaţa rezultată se depozitează la o distanţă de 0,30 m de bordura carosabilului. În cazul formării poleiului, trotuarele vor fi presărate cu nisip sau rumeguş. De asemenea, acolo unde la parterul imobilului funcţionează societăţi comerciale, obligaţiile prevăzute mai sus revin acestora, pe toată durata funcţionării. În restul timpului, această obligaţie revine A.P, A.L, respectiv locatarilor. Este interzisă aruncarea zăpezii şi a gheţii din curţi pe străzi”, prevede legea.
În acest sens, potrivit comunicatului emis, poliţiştii locali au somat în cursul zilei de ieri, proprietarii de locuinţe, dar şi administratorii spaţiilor comerciale, să facă acest lucru. Discutăm despre următoarele zone: Piaţa Traian - str. Mihai Eminescu - str. 1 Decembrie 1918, Piaţa Traian - Calea Galaţi (până la Pod Brăiliţa), Calea Galaţi - între Str. Ulmului şi ieşire spre Galaţi, Calea Călăraşilor (între Barieră şi Peco Mol), Şoseaua Buzăului (între Spitalul Judeţean şi Şoseaua de Centură), str. Şcolilor - str. Pietăţii până la Spitalul nr. 3, Str. G-ral E. Grigorescu - str. Siretului, Bd. Dorobanţilor (între Barieră şi str. 1 Decembrie 1918), Bd. Dorobanţilor (între str. 1 Decembrie 1918 şi Abator), str. Griviţa (între Calea Călăraşilor şi str. G-ral E. Grigorescu), B-dul Independenţei. B-dul Al.I.Cuza.
“Precizăm, de asemenea, că, în cursul nopţii, s-a acţionat în permanenţă cu 10 echipaje, care au patrulat pe raza Municipiului Brăila. Totodată, s-a acţionat cu echipaje din cadrul Biroului Rutier pentru fluidizarea traficului, iar acolo unde situaţia a impus-o, s-au închis sectoare de drum până la sosirea echipajelor de deszăpezire, pentru evitarea unor situaţii care ar fi putut pune siguranţa participanţilor la trafic în pericol”, se mai menţionează în comunicatul poliţiştilor locali.