Mergi la conţinutul principal

Zeci de persoane rănite şi patru morţi, în urma accidentelor de muncă

Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de dialog social a Prefecturii Brăila s-a aflat şi situaţia accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale, prezentată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila. Conform statisticilor ITM, în 2013 au fost comunicate în total 88 de evenimente. Majoritatea au fost accidente de muncă, 37 la număr, soldate cu 39 de victime, dintre care patru persoane au decedat. Restul evenimentelor înregistrate au fost în afara muncii sau au fost accidente uşoare, adică răniţii au suferit leziuni superficiale, care au necesitat cel mult 3 zile de recuperări. ITM a comunicat 13 evenimente ca fiind accidente pentru care cercetarea nu a fost finalizată.
Sectoarele economice în care s-au înregistrat cele mai multe accidente de muncă rămân aproximativ aceleaşi ca şi în anii anteriori. Persoanele care lucrează în domeniul construcţiilor şi reparaţiilor navelor şi în construcţii sunt cele mai predispuse accidentelor de muncă. Anul acesta, 30% din totalul răniţilor la locul de muncă lucrează în cele două sectoare. Nici angajaţii din fabricile de maşini sau cei din transporturile rutiere şi de mărfuri nu sunt mai feriţi de accidente, aceste sectoare fiind imediat următoarele în clasamentul realizat de ITM. Alte locuri de muncă cu risc ridicat de accidentare sunt cele de la fermele zootehnice şi brutării.
Domeniile de activitate unde au fost înregistrate accidente de muncă mortale sunt pescuitul (un mort şi doi răniţi) şi construcţiile (o persoană decedată).
Din punct de vedere al vârstei, ITM a evidenţiat faptul că persoanele înaintate în vârstă (50 - 60 de ani) sunt cele mai predispuse accidentelor de muncă, reprezentând 34,3% din numărul total al accidentaţilor. Statisticile mai arată şi că lucrătorii cu o vechime de cel mult 10 ani reprezintă 53,1% din numărul total al victimelor, în timp ce angajaţii cu o experienţă de cel puţin 20 de ani în domeniul respectiv reprezintă doar 46,8% din numărul total.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro