Mergi la conţinutul principal

Zeci de oameni ai străzii ţinuţi în siguranţă la Adăpostul de noapte din Vidin

• de trei săptămâni, aceştia sunt cazaţi în centru non-stop • mâncarea le este asigurată din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila şi a Catedralei Naşterii Domnului • voluntarii parohiei din Bariera Călăraşilor pregătesc zilnic o masa caldă pentru asistaţii Centrului de Găzduire în Regim de Urgenţă • în plus, pe toată perioada pandemiei, zilnic, opt cantine sociale parohiale din Brăila vor oferi hrană pentru cei 329 de asistaţi aflaţi în evidenţele lor

 

Adăpostul de noapte din Vidin s-a transformat în această perioadă în “acasă” pentru 50 de oameni ai străzii. Deşi în mod normal centrul oferă găzduire doar pe timp de noapte, având în vedere situaţia creată de pandemia de COVID-19, de trei săptămâni aceştia locuiesc acolo non-stop, măsura fiind luată de autorităţi pentru a-i feri de o eventuală îmbolnăvire. 

“Toţi cei care sunt în momentul acesta cazaţi acolo sunt, şi au fost de fapt de-a lungul timpului, în evidenţa noastră. În prezent, ei sunt cazaţi în centru 24 ore din 24 de trei săptămâni. Nu au ieşit în stradă decât cu un bilet de voie maxim două ore. Dar în acest moment, de mai bine de două săptămâni, nu mai ies absolut deloc. Li se asigură cu sprijinul părintelui Vatră de la Catedrală un prânz şi, pentru că trebuie să compensăm, prin cantina socială Fundaţia Sfântul Spiridon, le completăm să aibă un meniu compet. Au şi o sală de socializare, sunt împreună cu colegii mei asistenţi medicali, asistenţi sociali, colegii mei de la sediu şi ne sprijină Poliţia Locală pentru pază şi linişte acolo”, ne-a declarat Nicoleta Oancea, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Brăila.

Aceasta a precizat că mai pot veni oameni ai străzii în adăpostul de noapte, dar numai pe baza unei adeverinţe de la medic în care se precizează că pot intra în colectivitate. În acest fel instituţia încearcă să asigure protecţia angajaţilor şi asistaţilor din centru, printre aceştia din urmă numărându-se bătrâni cu diverse patologii.

“Cei care sunt oamenii străzii şi sunt în afara acestui centru pot veni, şi în general îi aduc cei de la Poliţie sau Jandarmerie, dar trebuie neapărat să deţină o adeverinţă că sunt apţi pentru a intra în colectivitate. Eu acum nu pot risca viaţa colegilor mei, cât şi viaţa celor care sunt oamenii străzii cazaţi acolo. Adeverinţa o pot obţine de la medicul de familie, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, şi să ştiţi că au venit doi oameni ai străzii cu adeverinţă pe care scria foarte clar apt pentru colectivitate. Noi avem un medic al centrului care supraveghează activitatea celor din interior şi ar putea să-i vadă dar nu aş putea să risc lucrul acesta în contextul actual. În adăpost sunt şi persoane vârstnice, care nu se pot deplasa, persoane vârstnice bolnave, şi nu ne putem permite niciun fel de risc din punctul acesta de vedere”, a explicat aceasta.

 

Biserica oferă o masă caldă pe zi pentru persoanele din Adăpostul de noapte

 

Pe toată perioada pandemiei de Coronavirus, preoţii şi voluntarii parohiilor din municipiul şi judeţul Brăila, precum şi cei din judeţul vecin, vor desfăşura ample acţiuni de ajutorare a persoanelor fără adăpost, a celor aflaţi în izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, a bătrânilor şi familiilor cu mulţi copii - în cadrul unui program filantropic iniţiat de Arhipiscopia Dunării de Jos.

Potrivit comunicatului remis de Biroul de Presă al Eparhiei Dunării de Jos, „în situaţia de urgenţă provocată de răspândirea Coronavirului COVID – 19, persoanele fără adăpost din Brăila şi Galaţi au fost duse, de către autorităţile locale, în Centrele de Găzduire în Regim de Urgenţă (la Brăila, Adăpostul de noapte - n.r.). Pentru a veni în sprijinul semenilor noştri greu încercaţi de lipsa unui adăpost, dar şi a autorităţilor care se confruntă cu o situaţie fără precedent, provocată de această epidemie, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă hrană ZILNIC, prin parohii, persoanelor aflate în Centrele de Urgenţă”.

Astfel, în ziua de joi, 26 martie 2020, la orele prânzului, personalul Cantinei sociale şi voluntarii parohiei „Naşterea Domnului, din Bariera Călăraşilor, au pregătit masa de prânz (o masă caldă) pentru cele circa 50 de persoane fără adăpost din municipiul Brăila, aflate sub pază la Adăpostul de noapte. Parohia Naşterea Domnului (Catedrala din Barieră) va oferi câte o masă în fiecare zi oamenilor străzii de la adăpost, pe toată perioada pandemiei de Coronavirus.

Potrivit părintelui Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei, nu mai puţin de opt cantine sociale parohiale din municipiul Brăila oferă zilnic hrană celor 329 de asistaţi aflaţi în evidenţele lor, prin deplasarea voluntarilor cu alimente neperisabile la domiciliile lor, prin strădania parohiilor şi Protopopiatului Brăila.

De asemenea, Centrul Eparhial Galaţi oferă zilnic micul dejun, precum şi produse de strictă necesitate persoanelor aflate în carantină instituţionalizată. Astfel de acţiuni continuă pe toată perioada Postului Sfintelor Paşti.      

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro