Mergi la conţinutul principal

Zeci de miliarde de lei, ingropati in gunoaie

Traversata de o sosea europeana, comuna Viziru din judetul Braila, este departe de a se ridica la standardele europene: nici vorba de o retea de apa sau de gaze, ulite inguste si pline de gropi, iar la tot pasul, mormane de gunoi.
"Comuna sta ingropata in gunoaie", recunoaste viceprimarul Vasile Visalon, aratind ca eforturile facute pentru remedierea acestei situatii nu vor avea rezultatele scontate pina cind nu se va schimba mentalitatea localnicilor. Deocamdata, nu putini sint cei care isi pastreaza obiceiul de a arunca gunoaiele din gospodarie unde le vine la indemina: la marginea drumurilor sau in plin centrul comunei ori pe terenurile arabile ale consatenilor.
Comuna, care numara peste 6.600 de suflete, dispune de trei platforme pentru colectarea gunoiului, fiecare cu o suprafata de cite 1,5 hectare. "Le pazim permanent, dar ei arunca gunoiul in alta parte. Te trezesti peste noapte cu movile de gunoi peste tot", spune viceprimarul Vasile Visalon. Autoritatile locale sustin ca amenzile in astfel de situatii nu reprezinta o solutie, tinind cont de saracia oamenilor. "Este foarte simplu sa dai amenzi, dar este greu sa le incasezi, pentru ca nu prea sint bani. Oamenii sint in pragul subzistentei, traiesc din pamint, iar ultimii ani nu au fost buni pentru agricultura. Pensiile taranilor sint mici, de 1-2 milioane si in situatia asta sint peste 1.000 de oameni", sustine primarul comunei, Dima Priceputu.
Pentru a se alinia la directivele europene, autoritatile locale au obligatia de a inchide cele trei platforme de gunoi pina la data de 15 iunie 2009. Muntii de gunoi trebuie acoperiti cu un strat de argila, apoi cu unul de cernoziom, astfel ca pe suprafetele respective sa poata creste din nou vegetatie. "Zeci de miliarde de lei sint ingropate in aceste platforme de gunoi. Este aici o bogatie de care multi nu-si dau seama. Platim citeva milioane de lei pe ingrasamintele chimice pentru un hectar, pe cind aici avem gunoiul de grajd cu care s-ar putea face agricultura ecologica", precizeaza Vasile Visalon.
Dupa inchiderea celor trei platforme, localnicii vor trebui sa stringa gunoiul de grajd in curte, apoi sa-l depoziteze pe solele de tren agricol. Pentru colectarea deseurilor care nu sint biodegradabile, Primaria are obligatia de a pune la dispozitia satenilor pubele speciale.
"Am construit pubele, un fel de tarcuri, pentru colectarea deseurilor din plastic. Le-am montat chiar in fata primariei, am incercat sa ne conformam cerintelor europene, dar oamenii nu le folosesc", spune Vasile Visalon.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro