Zeci de miliarde, amnistie fiscală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zeci de miliarde, amnistie fiscală

* ceilalţi mai au timp să o facă până la sfârşitul anului * societatea "Braicar" şi-a reeşalonat datoria la Finanţe, în speranţa că va scăpa de penalităţi şi jumătate din majorări * amnistia fiscală este reglementată de o ordonanţă de Guvern care permite restanţierilor la bugetul de stat consolidat să scape de o parte din debite dacă plătesc datoria de bază şi o parte din accesorii

Statul este dispus să şteargă cu buretele 14 milioane lei (140 miliarde de lei vechi) dacă restanţierii brăileni la plata obligaţiilor către bugetul de stat general consolidat îşi plătesc datoria de bază şi o parte din accesoriile bugetare aferente. Oferta de amnistie fiscală este valabilă până la finele acestui an, dar poate fi prelungită până în iulie 2012. Sigur că pentru cei care optează pentru termenul din vara anului viitor "super-oferta" va suporta o serie de modificări, în sensul că "dărnicia" Guvernului scade la jumătate. Oricare ar fi alegerea celor peste 3.000 de contribuabili brăileni potenţiali beneficiari ai acestui sprijin, oferta aceasta este un tren ce nu ar trebui pierdut, spun finanţiştii locali. De aceea, ei au organizat şi continuă să organizeze lunar întâlniri cu firmele locale, dar şi cu persoanele fizice, care, cu un pic de efort, pot scăpa de datoriile către stat. De altfel, parte dintre datornici au bătut deja palma cu Finanţele Brăila şi au fost şterşi de pe lista neagră a debitorilor după ce au achitat datoria de bază pentru a beneficia de scutire la plata penalităţilor şi majorărilor. Alţi mari datornici locali şi-au reeşalonat datoriile şi fac eforturi lunare să achite rata, pentru a fi scutiţi de o parte din sume. SC "Braicar" este un exemplu în acest sens.

Brăilenii care sunt datori la stat pot să beneficieze de o facilitate oferită de Guvern care le permite, cu un efort financiar susţinut, să scape de o parte dintre accesoriile bugetare generate de neachitarea la termen a obligaţiilor fiscale către bugetul de stat general consolidat. Este vorba despre o prevedere din OG. 30/2011 de modificare a Codului Fiscal, unde se menţionează foarte clar facilităţile de care pot beneficia datornicii ce vor să scape de accesorii bugetare. Concret, OG nr. 30/2011 prevede măsuri financiar-fiscale cu privire la: anularea sau reducerea penalităţilor în cazul achitării obligaţiilor fiscale în termenele prevăzute în actul normativ; amânarea la plată a penalităţilor pe perioada acordării eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale.
Astfel, potrivit noului act normativ, pentru obligaţiile fiscale restante la 31 august 2011, penalităţile se anulează sau se reduc astfel:
- penalităţile de întârziere se anulează dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plata voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011;
- penalităţile de întârziere se reduc cu 50% dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plata voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012.
Prevederile se aplică în mod corespunzător şi pentru o cotă de 50% din majorările de întârziere, reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale stinse prin plată sau compensare.
Pentru o mai bună înţelegere a fenomenului, finanţiştii brăileni au prezentat un exemplu ipotetic. "Să spunem că o firmă X, din Brăila, are obligaţii principale de 100 de lei, la care se adaugă majorări calculate ca urmare a întârzierii la plată în cuantum de 50 lei, plus dobânzi aferente de 50 lei şi o penalitate de 25 de lei. În varianta în care respectiva societate vrea să stingă debitul până la 31 decembrie anul curent are de plată datoria de bază, adică cei 100 de lei, plus dobânda de 50 lei şi jumătate din majorările calculate - adică 25 de lei. Rezultă, aşadar, un total de 175 de lei, faţă de 225 lei debitul în sold la 31 august 2011. Pentru această situaţie scutirea de care beneficiază este de 25 lei, adică 100% din penalităţi, plus 50% din majorări, adică încă 25 de lei. Aşadar, o scutire de 50 de lei. Suma scade la jumătate dacă se alege varianta în care termenul este 30 iunie 2012", ne-a declarat Ilie Decă, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila.

Finanţele locale au emis deja 49 de decizii de mini-amnistie fiscală

Potrivit unei statistici prezentate de instituţie, potenţialii beneficiari ai acestei facilităţi sunt în număr de 3.258 contribuabili, persoane fizice şi persoane juridice, aflaţi în categoria contribuabililor mici şi mijlocii. Din calcul sunt excluşi cei 18 mari contribuabili brăileni care au fost preluaţi în administrare direct de ANAF Bucureşti. În cazul celor 3.258 de contribuabili, valoarea totală a debitelor la 31 august 2011 este de aproape 94 milioane de lei, plus accesorii aferente neachitării la termen a obligaţiilor către bugetul de stat general consolidat în cuantum de încă alte 30,13 milioane de lei. Dacă toţi aceşti contribuabili ar opta pentru stingerea restanţelor până la termenul din 31 decembrie 2011, suma de care care ar fi scutiţi se ridică la 14 milioane de lei. "Deja la acest moment au fost emise 49 de decizii de scutire în contextul prevederilor OG 30/2011 pentru tot atâţia contribuabili care înregistrau debite principale de aproape 400.000 lei, plus accesorii de circa 70.000 lei. Pentru că au stins debitul principal, integral, dobânzile şi 50% din majorări, au fost scutiţi de la plata sumei de aproape 25.000 lei, adică integral penalităţile şi jumătate din majorări", a spus Decă, adăugând că instituţia aşteaptă şi alte solicitări din partea celor peste 3.000 de contribuabili care se încadrează în prevederile OG 30/2011. "Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, am trimis adrese personalizate fiecărei persoane fizice sau juridice, bineînţeles peste un anumit prag valoric al restanţelor, prin care îi informam cu privire la facilitatea conferită de OG 30/2011. De aceea, ne aşteptăm în perioada următoare să avem tot mai multe cereri din partea restanţierilor. În plus, vom continua efortul de diseminare în mediul de afaceri local a facilităţilor oferite de acest act normativ", a încheiat sursa citată.

"Braicar" a prins trenul eşalonării şi amânării penalităţilor în vederea ştergerii lor

Prin acelaşi act normativ s-a stabilit şi regimul penalităţilor de întârziere pe perioada eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale. În acest sens, actul normativ prevede amânarea la plată a penalităţilor de întârziere pe perioada eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale. În situaţia în care eşalonarea la plată se finalizează, penalităţile de întârziere, precum şi majorările de întârziere amânate la plată se anulează prin decizia organului fiscal.
De menţionat că, în această variantă, contribuabilul în cauză trebuie să constituie şi garanţii în favoarea organului fiscal, garanţii care să acopere, pe lângă debitul principal, şi penalităţile de întârziere, precum şi majorările de întârziere amânate la plată. Pierderea valabilităţii eşalonării sau, altfel spus, nerespectarea eşalonării, atrage pierderea valabilităţii amânării la plată a penalităţilor şi a majorărilor de întârziere. Imediat, garanţiile se execută în contul penalităţilor şi majorărilor amânate la plată. Prevederile referitoare la amânarea la plată a penalităţilor se aplică şi eşalonărilor la plată existente în curs, precum şi pentru 50% din majorările de întârziere, reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale eşalonate.
De această posibilitate s-a agăţat şi societatea de transport în comun a Primăriei, adică SC "Braicar" SA, care figurează în baza de date ANAF a datornicilor, cu suma de peste 18 milioane de lei, din care 10 milioane numai penalităţi şi majorări. Aşa cum a explicat directorul general al companiei, societatea şi-a reeşalonat datoria căre bugetul de stat general consolidat în urmă cu aproximativ 2 luni, perioada de eşalonare fiind de 60 de luni, adică 5 ani. În condiţiile în care va beneficia şi de prevederile OG 30/2011, rata lunară din graficul de eşalonare se reduce cu aproximativ 15%, adică exact penalităţile şi cota de majorări amânate în vederea scutirii la plată la finalul eşalonării. "Societatea va face eforturi susţinute pentru a respecta graficul de eşalonare, astfel încât, la finalul perioadei, să poată beneficia de scutirea prevăzută de actul normativ respectiv", a subliniat Cornel Săndulescu, directorul companiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro