• odată cu finalizarea lucrărilor, se va eficientiza livrarea apei pentru irigații pe o suprafață totală de peste 33.000 de hectare
Încă se mai irigă în județul Brăila, dar sunt și situații unde se impun lucrări care să faciliteze exploatarea optimă a canalelor de irigații. Înainte de exemplificarea acestora, de precizat că, recent, la Urleasca a avut loc o întâlnire a conducerii sucursalei Brăila a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) cu producători agricoli și reprezentanți ai unor Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) de pe Terasa Brăilei, respectiv din Movila Miresii, Râmnicelu, Gemenele și Scorțaru Vechi. Au participat, de asemenea, și reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din aceste comune. S-a stabilit, astfel, ca începând cu data de de 25 septembrie și până la 1 noiembrie, să înceteze livrarea apei de irigat, motivat de declanșarea lucrărilor de întreținere pe Canalul de Aducțiune (CA)1, în zona Valea Encii. Unde se va reface secțiunea de scurgere a canalului, dar și impermeabilizarea acestui canal care ani de zile a avut probleme, din cauza zonei foarte joase unde se află, fiind în permanent pericol de colmatare. “Pentru înlăturarea acestui inconvenient, lucrăm chiar de acum (pe 1,5 km), urmând ca apoi să aibe loc operațiunile de întindere pe taluzul și fundul canalului a foliei de polietelină, peste care se fixează plasa tip Buzău, iar după turnarea/egalizarea betonului va avea loc astuparea cu elastochit a rosturilor de dilatare. Totul va conduce la asigurarea în condiții optime a apei pentru 20.000 de hectare”, ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila. De la care am aflat și despre celelalte lucrări de investiții pentru întreținerea altor canale: din 15 septembrie, la Albina, pe CD1-A, pentru 1.200 hectare; CA1-A Dedulești (3,5 km, aferent unei suprafețe de 1.200 ha); CA1-B Berlescu (4 km; 4.000 ha). Cu precizarea că pe CD1, de la Surdila Greci până la Berlescu, deja s-au finalizat lucrările pe 15 km de canal, care alimentează 7.000 hectare de culturi agricole. Cumulând toate aceste cifre, este vorba de 28 km de canale aduse în parametrii normali, după zeci de ani de exploatare și eliminarea pierderilor de apă.
Astfel, 33.400 de hectare nu vor mai avea probleme cu asigurarea apei de irigat, așa cum s-a reușit inclusiv prin modernizarea de stații, montarea unor agregate de pompare și conducte noi etc în multe alte zone din județ. Fără să uităm că la ANIF, din toamnă (chiar iarnă) și până în primăvară e perioada, cu ochii pe calendar, a “șantierelor în lucru”.