Zeci de elevi brăileni reprezintă judeţul la olimpiadele de Limba română, Neogreacă şi Latină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zeci de elevi brăileni reprezintă judeţul la olimpiadele de Limba română, Neogreacă şi Latină

• este vorba despre Olimpiada de Limba şi Literatura Română, Olimpiada de Lingvistică, Olimpiada “Lectura ca Abilitate de Viaţă” şi Concursul Naţional “Ionel Teodoreanu” • Brăila are reprezentanţi şi la naţionalele de neogreacă şi latină

 

Aproape 30 de elevi de la şcolile şi liceele brăilene s-au calificat la olimpiadele de limba română. Aceştia se pregătesc de fazele naţionale, etape ce vor debuta săptămâna viitoare, în diferite oraşe din România. La Olimpiada de Limba şi Literatura Română vor merge 8 elevi, la Olimpiada de Lingvistică vor concura 4 elevi, iar alţi 4 elevi la Olimpiada “Lectura ca Abilitate de Viaţă”. De asemenea, Brăila are trei reprezentanţi la Olimpiada Naţională de Neogreacă şi trei la Olimpiada Naţională de Latină. La aceştia se adaugă elevii care compun loturile judeţene pentru concursurile naţionale “Ionel Teodoreanu” şi “Cultură şi spiritualitate”.

Aşadar, să luăm pe rând fiecare lot.

 

Lotul la Limba şi literatura română

Ioana Alexia Comşa, clasa a V-a, “Bălcescu”, prof. Adriana Bogatu. Ioana are rezultate deosebite la concursuri de română, matematică şi geografie. Este o fata talentată, desenează, dansează şi face teatru de 7 ani. Are o trupă de teatru cu care participă şi câştigă premii la diverse festivaluri din ţară.

Cristina Gabriela Vasiliu, clasa a VI-a, “Murgoci”, prof. Ana Coman. Aceasta este cea de-a doua naţională consecutivă pentru Cristina, după ce anul trecut a obţinut o menţiune. Are foarte multe premii la competiţiile de română, iar anul

acesta s-a calificat pentru a doua oară în lotul judeţean care va merge la Concursul “Cultură şi spiritualitate”, lot din care face parte şi Raluca Manea, clasa a VII-a, “I. Băncilă”, prof. Marioara Popa.

Andreea Trifan, clasa a VII-a, “Murgoci”, prof. Tatiana Bercariu. Andreea va merge pentru prima dată la naţională. În trecut, ea a luat locul III pe ţară la Concursul “Terra”, premiul I pe ţară la concursul de creaţie literară “Ars Nova”, la care se adaugă premii obţinute la judeţenele de limba română. “Îmi place foarte mult literatura şi îmi place să simt suflul ritmic al cuvintelor”, spune eleva.

Andra Munteanu, clasa a VIII-a, “I. Băncilă”, prof. Lucian Turcu. Andra s-a calificat şi la geografie. Cu părere de rău că nu poate merge la ambele, ea a ales să reprezinte Brăila în finala pe ţară a olimpiadei de română. Are în palmares premii la concursuri de română şi engleză.

Ana-Maria Bulancea, clasa a IX-a, “Murgoci”, prof. Ana Coman. Ana-Maria merge din nou la naţională, ea fiind una dintre elevele care s-au întors acasă cu   premii de la ediţia de anul trecut.

Marina Zafiu, clasa a X-a, “Murgoci”, prof. Daniel Kiţu. “Româna nu este doar o materie şcolară pentru mine. Este o pasiune! În viaţă mă ghidez după un principiu: dacă faci ceea ce îţi doreşti şi munceşti pentru idealul tău, atunci eşti împlinit!”, spune Marina. Ea se poate lăuda cu premii la concursurile “Ars Nova” şi “Cultură şi spiritualitate”, precum şi la olimpiada judeţeană de lectură.

Cristina Adina Cursaru, clasa a XI-a, “Murgoci”, prof. Violeta Gheorghiţă. Cristina a mai participat şi în clasa a VIII-a la faza naţională şi are premii la concursuri naţionale şi judeţene la această disciplină. “Din clasa a V-a mereu am participat la română şi îmi plac acele trei ore în care stau şi mă focusez pe subiectele pe care le am de rezolvat, mai ales pe partea de creaţie”, ne-a mărturisit aceasta.

Ana-Maria Ţăranu, clasa a XII-a, “Murgoci”, prof. Ana Coman. Ana-Maria participă încă din gimnaziu la această olimpiadă, având în palmares două premii I şi un premiu II. Ea mai are un premiu special la internaţionala de lectură, competiţie la care a reprezentat România de trei ori. Anul acesta ea s-a calificat şi la naţionala de engleză.

 

Olimpiada Naţională de Lingvistică

Pentru Olimpiada de Lingvistică “Solomon Marcus” s-au calificat patru elevi, doi de gimnaziu şi doi de liceu. La gimnaziu vor concura Roxana Ionela Grozea şi Andrei Beliciu. Roxana este elevă în clasa a VI-a la Colegiul “Murgoci”, prof. Ana Coman, iar anul acesta va merge şi la naţionala de fizică. Andrei este elev în clasa a VIII-a la Şcoala “I. Creangă”, fiind coordonat de prof. Carmen Vlad. Acesta ne-a spus că matematica este talentul său ascuns, având şi premii la diverse competiţii. La secţiunea liceu s-au calificat următorii elevi: Raluca Georgiana Popescu şi Gabriel Moise. Raluca este clasa a X-a la “Murgoci”, iar în reuşita sa a fost ajutată de prof. Ana Coman. Gabriel este elev în clasa a XII-a la “Bălcescu”, prof. coord. Adriana Bogatu. Anul acesta merge la două naţionale: informatică şi lingvistică.

 

Olimpiada “Lectura ca Abilitate de Viaţă” (OLAV)

La Olimpiada “Lectura ca abilitate de viaţă” (OLAV) lotul judeţean este format din patru eleve. “Mezina” lotului este Alessia Oancea, elevă în clasa a VI-a la Şcoala “M. Eminescu”, aceasta fiind pregătită de prof. Elvira Manea. La clasa a VIII-a, Brăila va fi reprezentată de Ruxandra Butoi, elevă la Liceul de Arte, coordonată de prof. Valentin Sterian. Ruxandra studiază la clasa de coregrafie, însă este pasionată de limba română şi participă la diferite concursuri. Brânduşa Enişor, clasa a X-a la Colegiul “Murgoci”, va merge pentru a doua oară la naţională. Eleva pregătită de prof. Silvia Lazăr participă la olimpiadele şi concursurile de română, ea fiind laureată la “Dan Barbilian/Ion Barbu”. Lotul judeţean este întregit de Mihaela Pioară, clasa a XII-a, “Bălcescu”, prof. Ana-Maria Zlăvog. Tânăra ne-a spus că îi place să citească, romanul ei preferat fiind “Fraţii Karamazov” al lui Dostoievski.

 

Olimpiada Naţională de Limba Neogreacă

La această olimpiadă, din partea Brăilei vor concura trei eleve: Despoina Elefteraki, clasa a IX-a, “Bălcescu”, Agathi Emilia Iorga, clasa a XI-a, “Murgoci” şi Maria Ecaterina Trifan, clasa a XI-a, “Murgoci”, toate trei fetele fiind pregătite de prof. Eirini Stalika. Despoina a participat de trei ori la naţionala de neogreacă, câştigând un premiu III şi un premiu I. A mers de două ori la etapa internaţională unde s-a clasat pe primul loc, respectiv pe locul trei. “Mi-a lipsit olimpiada, mai ales că am făcut un an de pauză să mai exersez. Sper să iau un premiu şi poate să mă calific şi la internaţională”. Emilia va concura pentru a doua oară în finala pe ţară şi îşi doreşte să fie din ce în ce mai bună. “E plăcut să fac altceva decât restul”, spune tânăra. Ea se descurcă foarte bine şi la matematică, având o medalie de bronz la etapa judeţeană. Maria a locuit în Cipru timp de trei ani şi aşa a început să îndrăgească această limbă. Tânăra ne-a spus că speră să ajungă la internaţională.

 

Olimpiada Naţională de Limba Latină

Tot din trei eleve este format şi lotul judeţean care va participa la faza pe ţară a Olimpiadei de Limba Latină. Este vorba despre Maria Iulia Gheorghişor, Maria Olaru şi Sorina Liliana Dîrnea. Maria Gheorghişor este elevă în clasa a VIII-a la “M. Eminescu”, prof. Evelina Dumitraşcu. Latina nu este o limbă moartă pentru ea, aceasta mărturisind că o ajută foarte mult în înţelegerea gramaticii limbii române. Maria şi Sorina sunt eleve în clasa a IX-a, respectiv a X-a, la “Murgoci”, ele fiind pregătite de prof. Daniela Drăghici. Sorina va merge pentru a doua oară la naţională, anul trecut ea câştigând un premiu special.

 

Concursul Naţional “Ionel Teodoreanu”

La etapa naţională a Concursului Transcurricular de Lectură şi Interpretare “Ionel Teodoreanu vor participa patru elevi de gimnaziu, după cum urmează:

Maria Zainea, Maria Erika Perianu, Dina Elena Stănică şi Daria Alexia Miron.

Maria, elevă în clasa a V-a la Şcoala “I. L. Caragiale”, prof. Gabriela Vasiliu,  adoră să scrie poezii, ea fiind laureată la Concursul Naţional “M. Eminescu”. De asemenea, îi place foarte mult să citească, cartea ei preferată fiind “O buclă în timp”. Erika este elevă în clasa a VI-a la Şcoala “Al. I. Cuza”, prof. Magdalena Cotlerenco-Medeleanu, şi merge la prima ei naţională, după ce în anii trecuţi a participat la judeţenele de lectură şi română, precum şi la diverse concursuri de profil. Elena va merge din nou la naţională, după ce anul trecut a concurat la limba română. Este elevă în clasa a VII-a la “M. Eminescu”, prof. Marioara Bălan, iar performanţele adolescentei nu se rezumă doar la această disciplină, ea fiind premiată anul acesta la judeţenele de matematică (locul II) şi biologie (locul I). Elevă în clasa a VIII-a la “M. Eminescu”, prof. Elvira Manea, Daria s-a calificat de patru ori la olimpiadele naţionale, anul trecut ea participând la limba română. Merge pentru prima dată la acest concurs şi speră să fie pe podium.

Tuturor le dorim mult succes!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro