Mergi la conţinutul principal

Zeci de copii exploatati la Braila

Ii vedem la hypermarket, la intersectiile principale din oras, spalind parbrize, la cimitir, in fata bisericilor, insotiti sau nu de adulti. Sint copii care cersesc, sint copii care ar fi trebuit sa fie la scoala, dar sint, de fapt, in afara unui sistem organizat. Sint copii care nu au modele parintesti, in multe dintre cazuri adultii fiind cei care-i trimit la cersit, sint copii care cu greu vor intra intr-un ritm normal de viata. Daca in mediul urban minorii sint exploatati prin faptul ca sint trimisi la cersit, in mediul rural, ei sint exploatati prin munca, fiind "servitori". Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila a instrumentat in 2007, 21 de cazuri de copii exploatati prin munca sau expusi unor munci intolerabile. Cazurile sint mult mai multe, in acest moment, numai in municipiul Braila, aproximativ 50 de copii fiind in strada.
Exploatarea copiilor prin munca reprezinta un model distorsionat de abordare si distribuire a rolurilor in familie. "Exploatarea copiilor consta in folosirea acestora, prin convingere sau constringere, in activitati platite sau neplatite care le pericliteaza viata sau dezvoltarea fizica, mentala, sociala sau morala. Formele de munca fortata desfasurate de copii sint: activitatile exagerate din gospodarie, activitati pe care specialistii le considera periculoase pentru dezvoltarea minorilor, cersetoria, sclavia, traficul de copii, exploatarea sexuala sau alte activitati ilicite. Munca fortata reprezinta orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare sau pentru care cel in cauza nu si-a exprimat consimtamintul in mod liber", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila.
Regula este ca minorul sa se dezvolte in mijlocul familiei. Daca familia in cauza trece printr-o perioada dificila din punct de vedere material, autoritatile locale sint cele care trebuie sa intervina pentru remedierea situatiei, oferindu-le, temporar, ajutoare dar si consiliindu-i in ceea ce priveste alocatiile complementare, alocatiile monoparentale, venitul minim garantat. Daca interventiile primare sint insuficiente, se impun masurile complexe. Daca adultii din familie nu coopereaza, institutiile ii pot actiona in instanta sa vina la consiliere sau pot solicita sa fie retrasi copiii din mediul nociv, prin Ordonanta Presedintiala emisa de Tribunal.

Munca fortata, in strinsa legatura cu abandonul scolar

Specialistii din cadrul DGASPC au precizat ca trimiterea fortata a copiilor la munca are urmari in ceea ce priveste abandonul scolar. "Practic, cele doua fenomene sint legate, unul generindu-l pe celalalt. Din moment ce adultul foloseste copilul la cersit sau il exploateaza prin munca, nu se respecta ideea de interes superior al copilului in raport cu cel al familiei. Am instrumentat cazuri in care copilul a plecat de acasa, a decis sa lucreze si sa locuiasca la un strain, deoarece parintii il bateau. Nu este o situatie normala ca un copil sa plece din familie si sa fie ingrijit de un strain. Solutia este sa consiliem familia, pentru a trece peste aceasta problema. In mediul rural, ne lovim de o mentalitate ancestrala referitoare la munca fortata a copiilor. Parintii trebuie sa inteleaga ca interesul copilului este sa invete, sa aiba o dezvoltare armonioasa", a mai spus Alexandru Sculschi. Consiliile Comunitare Consultative au rolul de a monitoriza activitatea copiilor si de a interveni atunci cind apar cazuri de abandon scolar generate de munca fortata, de cersetorie, etc.

Centrul de zi "1 Iunie" a rezolvat o mica parte din problemele sociale din comunitate

In perioada aprilie 2002 - iulie 2005, Centrul de zi "1 Iunie" a gazduit 47 de copii care cerseau. Din declaratiile Mariei Jerlaeanu, director executiv al Fundatiei "Lumina" si coordonator al centrului, pentru unii copii a fost nevoie de consiliere timp de un an de zile, pentru altii de un an si jumatate. In 2005, centrul s-a inchis din lipsa de fonduri. Ulterior, in septembrie 2007, a fost redeschis ca urmare a parteneriatului dintre fundatie, Primarie - prin Directia de Asistenta Sociala si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. "In acest moment gazduim 12 copii. Minorii beneficiaza de masa calda, de conditii de locuit foarte bune. Exista si instructori care se ocupa de educatia lor. Nu e usor. Cei mai multi dintre ei merg la scoala. Lunar, banii cheltuiti pentru educatie, utilitati, asistenta si materiale de intretinere se ridica la 31 milioane lei vechi. Pentru 20 de copii, costurile ar fi 41 de milioane", ne-a declarat Maria Jerlaeanu. Precizam ca intr-un centru de zi copiii beneficiaza de asistenta si de hrana in timpul zilei, iar seara se intorc in familie.

Noi centre pentru copiii strazii in acest an

Conducerea DGASPC a precizat ca in acest an va accesa proiectul "Initiativa copiii strazii", finantat de Uniunea Europeana potrivit acordului de imprumut semnat intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. "Preocuparea permanenta a institutiei noastre este sa reducem numarul de copii aflati in strada. In acest sens, vom dezvolta serviciile de asistenta sociala pentru protectia copiilor, prin infiintarea unui adapost de zi si de noapte pentru copiii strazii, dar si a unui centru de primire in regim de urgenta pentru acestia. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 17 martie 2008", a precizat Alexandru Sculschi.
De asemenea, un alt proiect intitulat "Servicii comunitare de prevenire a separarii copilului de familia sa si de reintegrare a copiilor in familie" are ca obiectiv infiintarea a 200 de centre de zi de dimensiuni mici (8-15 copii) la nivelul oraselor si al comunelor. Conducerea DGASPC si-a propus sa colaboreze cu unitatile administrativ teritoriale pentru a accesa fondurile aferente construirii centrelor de zi.

7 ani inchisoare pentru parintele care-si duce copilul la cersit

Potrivit art. 326 din Codul Penal, fapta persoanei care, avind capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului cerind ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani. Legea nr.272/2004 vine cu precizari in cazul minorilor care sunt fortati sa cerseasca. Astfel, art. 132 prevede ca indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani. De asemenea, recrutarea ori constringerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca faptele sunt savirsite de un parinte, pedeapsa ajunge pina la 7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi.
Cazurile de abuz asupra minorilor pot fi semnalate la telefonul copilului - 983.

Zeci de minori abuzati fizic si sexual

In cursul anului 2007, la nivelul Inspectoratului de Politie al judetului Braila au fost solutionate 35 cauze penale in care minorii au fost abuzati fizic, cercetarile fiind derulate sub aspectul comiterii infractiunilor de lovire sau alte violente, vatamare corporala si vatamare corporala grava. De asemenea, anul trecut, politistii braileni au rezolvat 5 dosare penale in care tot atitia copii au fost victime ale infractiunii de viol, fapta prevazuta si pedepsita de art. 197 din Codul Penal. O alta forma de abuz asupra copiilor este si cea prin munca. Desi multi parinti isi pun copiii sa munceasca de voie sau de nevoie, totusi, la Inspectoratul de Politie nu s-au inregistrat reclamatii in acest sens, pe parcursul anului 2007. Potrivit datelor prezentate de Politie, din cele 40 de infractiuni savirsite asupra minorilor, cele mai multe, respectiv 27, au fost constatate la nivelul municipiului, iar restul s-au inregistrat in alte localitati din judet. Cele mai multe victime ale faptelor de abuz mentionate mai sus au virsta cuprinsa intre 16-18 ani. Oamenii legii au luat masurile ce se impun impotriva agresorilor care au abuzat fizic sau sexual de minori. Astfel, s-a propus Parchetului trimiterea in judecata in 26 de cazuri si scoaterea de sub urmarire penala, conform art.181, din Codul Penal, in trei cazuri. Pentru 12 persoane care au comis astfel de fapte a incetat urmarirea penala, intrucit partile vatamate si-au retras plingerile.

Autoritatile se feresc sa intervina in cazul patronului fabricii de cersetori
* institutiile abilitate se poarta cu manusi cu barbatul care de ani de zile isi exploateaza copiii trimitindu-i la cersit

Unul dintre cazurile foarte grave este cel al brailenilor Nelu Antohi si Carmen Ghergus, doi concubini care cresc impreuna 7 copii, al optulea urmind sa se nasca in citeva luni, caz prezentat pe larg intr-unul din numerele trecute ale cotidianului "Obiectiv". Carmen Ghergus iese zilnic la cersit cu bebelusul care abia s-a nascut la sfirsitul anului 2007. Practic, in ultimii ani, aceasta a nascut in fiecare an cite un bebelus. La doar citeva zile dupa ce iese din maternitate, merge din nou la Biserica Greaca unde cerseste. Aceasta in conditiile in care este insotitor pentru un minor cu handicap pentru care primeste salariu. Lunar, aceasta familie primeste de la stat alocatii si indemnizatii de 9 milioane lei vechi, dar a respins orice altfel de sprijin din partea statului. "In cursul zilei de luni, asistentii nostri sociali s-au deplasat la Biserica Greaca, dar si la domiciliul celor doi concubini pentru a vorbi cu Carmen Ghergus. Nu e normal sa primeasca o indemnizatie, un salariu pentru a ingriji un copil cu handicap si sa plece la cersit. Este insarcinata din nou, bineinteles. Asistentii sociali mi-au comunicat faptul ca aceasta mama a fost amendata pentru cersetorie in nenumarate rinduri. Cuantumul amenzilor se ridica la 57 de milioane. Am solicitat Politiei Comunitare centralizarea acestor amenzi, pe sume si pe perioade. Noi am incercat sa discutam cu Carmen Ghergus despre aceasta situatie dar ne-a spus sa-i platim noi amenzile", ne-a declarat Anisoara Satnoianu, director al Directiei de Asistenta Sociala Braila. Conducerea DGASPC recomanda brailenilor sa nu le mai dea bani cersetorilor.
Curios este faptul ca, desi fapta este incriminata de Codul Penal, parintele care-si duce copilul la cersit riscind o pedeapsa de 7 ani de inchisoare plus interzicerea unor drepturi, nici o institutie abilitata nu a luat vreo masura de sanctionare a acestor parinti. Copiii celor doi concubini au 10, 6, 5, 4, 3, 2 ani plus un bebelus care abia s-a nascut la sfirsitul lui 2007. Asistentii sociali au confirmat ca Ghergus Carmen e insarcinata din nou. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului i-a dat in judecata pentru ca nu vin la consiliere. Daca nu vor coopera, institutia ii va actiona din nou in judecata, solicitind instantei emiterea unei Ordonante Presedintiale pentru preluarea copiilor in sistemul de protectie. Cu siguranta ca o interventie ferma din partea autoritatilor, care au avut si pirghiile legislative la indemina, n-ar fi determinat scaparea de sub control a acestei situatii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro