• rezultatele finale se vor afişa pe 30 iulie • în urma rezultatele iniţiale dezastruoase, ministerul Educaţiei vrea să le interzică timp de un an accesul la catedră profesorilor care au “picat” examenul sau au “dezertat” de la proba scrisă
La fel ca la examenele susţinute de absolvenţii de gimnaziu şi liceu, profesorii brăileni care au susţinut săptămâna trecută proba scrisă a examenului naţional de Titularizare au putut depune contestaţii. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, un număr de 46 candidaţi s-au arătat nemulţumiţi de rezultatele iniţiale şi au cerut reevaluarea lucrărilor. Acum aceştia aşteaptă să vadă dacă pe 30 iulie, atunci când este programată afişarea rezultatelor finale, vor reuşi să obţină nota 7 (necesară ocupării unui post de titular) sau măcar nota 5 (necesară ocupării unui post suplinitor).
Reamintim că, iniţial, s-au înscris la Titularizare 403 candidaţi din Brăila, 67 din seria curentă şi 337 din seriile anterioare. După susţinerea probelor practice/inspecţiile la clasă, la proba scrisă au fost aşteptaţi 390 profesori. Pentru 64 de dascăli subiectele se pare că au fost prea grele, aceştia preferând să se retragă după primirea acestora. Alte 53 de cadre didactice nu s-au prezentat la probă.
Pe 23 iulie, la afişarea primelor rezultate la proba scrisă, rata notelor peste 7 în judeţul nostru era de 43,95%, sub media naţională de 46,86%. Concret, din cei 273 de candidaţi care au susţinut proba scrisă, doar 120 de profesori au luat note peste 7, iar alţi 99 dascăli au luat note 5 şi 7. Aşadar, 54 profesori au luat note de 1, 2, 3 şi 4 şi sunt “corigenţi” până la afişarea rezultatelor finale.
Măsuri dure pentru cei care “pică” examenul sau “dezertează” de la proba scrisă
Cum peste jumătate din totalul profesorilor care au susţinut Titularizarea au “picat” la proba scrisă, ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că va lua măsuri drastice. Concret, profesorii care au luat mai puţin de 5 la examenul de angajare în şcoli ori n-au mai intrat în sală, deşi s-au înscris, nu vor mai putea intra la clasă. Potrivit www.stirileprotv.ro, Andronescu a hotărât că aceştia sunt atât de slab pregătiţi încât vor sta pe tuşă cel puţin un an sau până când vor dovedi că ştiu materia, că pot să o adapteze pe înţelesul copiilor şi, mai ales, că au vocaţie. Ulterior, ministrul Educaţiei a precizat pentru www.edupedu.ro că interdicţia de a preda, ca suplinitor sau la plata cu ora, li se va aplica şi profesorilor care s-au retras din examenul de titularizare de săptămâna trecută, a confirmat ministrul Ecaterina Andronescu, pentru Edupedu.ro.
“N-au fost pregătiţi şi probabil au văzut subiectele şi s-au retras din examen. Vom proceda şi cu domniile lor la fel cu cei care au luat note mai mici de 5. Nu vor intra în învăţământ nici ca suplinitori, nici în plată cu ora. Este primul an când luăm această măsură şi decizia era una firească, mă întreb de ce nu s-a luat mai demult”, a declarat Andronescu.