Mergi la conţinutul principal

Zeci de cazuri de varicelă confirmate la Brăila

• în ultimele șase săptămâni, la Brăila au fost înregistrate zeci de cazuri de varicelă, conform unei situații statistice pusă la dispoziție de către DSP Brăila • partea bună este că nicio persoană nu a necesitat spitalizare, fiind vorba, cel mai probabil, despre forme ușoare ale bolii • ca mijloc de prevenție, mulți medici spun că vaccinarea este singura metodă de a ne proteja, doar că această imunizare nu este gratuită, iar costul este destul de mare

 

Atenție la bolile eruptive! Medicii de familie din Brăila au raportat 100 de cazuri de varicelă, în doar șase săptămâni, respectiv de la începutul lunii aprilie și până în prezent. Vorbim, mai exact, de 76 de persoane diagnosticate luna trecută și alte 24 înregistrate în luna mai, potrivit unei centralizări pusă la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila, care a mai precizat că niciun astfel de caz nu a fost spitalizat, în intervalul menționat.

Ca mijloc de prevenție, specialiștii spun că vaccinarea este singura metodă de a ne proteja sau de a face forme mai ușoare a bolii. Din păcate însă, imunizarea împotriva varicelei costă. Serul nu se află în schema națională completă de vaccinare a copiilor, de aici și numărul mare de infectări. Totuși, vaccinul se poate achiziționa din farmacii și administra la medicul de familie, doar că prețul acestuia nu este chiar la îndemâna oricui. O singură doză costă aproximativ 200 de lei, iar vaccinul se administrează în două doze, la cel puțin șase săptămâni după prima doză, potrivit prospectului serului Varilrix.

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă a copilăriei, care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se numește Varicelo-zosterian (VZV) și este un virus herpetic responsabil și de îmbolnăvirea de zona-zoster la adulți, care se transmite pe cale respiratorie, prin aer, ori prin contact direct cu persoana infectată. Perioada de incubație poate fi cuprinsă între 10 și 21 de zile, dar în majoritatea cazurilor este o perioadă de două săptămâni. În ceea ce privește contagiunea, unii specialiști susțin că aceasta este maximă cu două, trei zile înainte de apariția erupției pe corp, dar continuă și în timpul formării veziculelor până la momentul în care se desprinde ultima crustăȘi dacă până acum boala era întâlnită cel mai frecvent iarna și primăvara, se pare că, în ultimii ani, s-a extins perioada în care este diagnosticată sau depistată varicela.

În cazul în care s-a depistat boala se recomandă izolarea pentru a nu transmite virusul mai departe, iar de restul se va ocupa medicul de familie, care ar trebui să monitorizeze evoluția stării de sănătate. Chiar dacă nu este considerată o afecțiune gravă, severitatea variind de la o persoană la alta, boala se poate manifesta mult mai serios și poate cauza complicații la femeile gravide, la nou-născuți, la copiii cu vârsta de peste 15 ani și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Dacă în cazul varicelei situația statistică de la nivelul județului Brăila reflectă lipsa vaccinului din schema națională, numărul cazurilor fiind unul semnificativ, în ceea ce privește rujeola (pojarul) pentru care statul asigură vaccinuri gratuite, nici anul acesta, dar nici anul trecut nu s-au înregistrat cazuri în Brăila. În schimb, în ceea ce privește varicela, aici s-au înregistrat anul trecut 1.008 cazuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro