• aceştia şi-au anunţat intenţia de a participa la protest pe reţelele de socializare • o parte dintre ei se va strânge la Ceasul din Piaţa Traian, la ora 13.00, în timp ce alţii se vor întâlni cu gălăţenii, la ieşirea din Brăila la aceeaşi oră, pentru a pleca în coloană cu maşinile spre Capitală
Zeci de brăileni se mobilizează pe Facebook pentru a merge la Bucureşti, pe 10 august, la mitingul anunţat de Diaspora. Aceştia vor să-i susţină pe românii plecaţi peste graniţe şi întorşi în ţară doar pentru concedii. În acest sens, până acum se vorbeşte de vreo 10-15 maşini care vor pleca spre Capitală. Întâlnirea va avea loc vineri, la Ceasul din Piaţa Traian, în jurul orei 13.00, după care destinaţia finală va fi Piaţa Victoriei. Pe un alt grup de Facebook se anunţă formarea unei coloane de autoturisme din Brăila şi Galaţi cu aceeaşi destinaţie, aşa cum s-a întâmplat pe 20 ianuarie anul acesta, când sute de maşini din toate judeţele ţării s-au încolonat şi au mers la protest la Bucureşti. Joncţiunea dintre brăileni şi gălăţeni se va face la ora 13.00, pe dig, aproape de ieşirea din Brăila.
Printre cei care merg să susţină protestul Diasporei se numără şi membrii Platformei Ro100 Brăila Noastră. Aceştia ne-au declarat că, în timpul strângerii de semnături pentru iniţiativa cetăţenească “Fără penali în funcţii publice!” au întâlnit brăileni stabiliţi peste hotare cu locul de muncă şi care le-au spus “Noi semnăm, dar veniţi şi voi să ne susţineţi la miting pe 10 august?”.
În mediul online circulă din ce în ce mai multe fotografii cu aglomeraţia din vamă, iar maşinile încolonate care aşteaptă să intre în ţară poartă tricolorul. Spre exemplu, un grup mare de români s-a fotografiat, marţi, la plecarea din Anglia spre România şi susţine că li se vor alătura şi alţii pe drum. La fel a procedat un alt grup de români ce au pornit, ieri, din Italia, cu maşinile personale spre patria-mamă şi cu gândul de a se opri direct la mitingul Diasporei.
Diversionist promovat de o televiziune, preluat de DIICOT
Totuşi, au apărut şi diversionişti care urmăresc să deturneze eforturile românilor de a se strânge la Bucureşti, pe 10 august. La un post tv naţional, a apărut un anume Ovidiu Grosu care s-a autointitulat “adevăratul organizator al protestului diasporei” şi i-a îndemnat pe viitorii participanţi la manifestare să recurgă la acte de violenţă împotriva forţelor de ordine. Numai că interviul difuzat la televizor a fost văzut şi de procurorii DIICOT care au anunţat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă că s-au sesizat din oficiu şi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Ovidiu Grosu, pentru infracţiunea de instigare publică. Bărbatul a fost pus sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, cu următoarele interdicţii: să nu folosească internetul, să nu depăşească limita teritorială a judeţului de reşedinţă decât cu încuviinţarea DIICOT, să nu acorde interviuri, să nu participe la adunări publice şi să nu deţină, folosească ori să poarte arme. Dacă individul încalcă vreuna dintre aceste restricţii, atunci va fi arestat preventiv sau arestat la domiciliu.
În urma acestei întâmplări, mai mulţi utilizatori de Facebook ce şi-au anunţat participarea la miting s-au dezis de acest Ovidiu Grosu, susţinând că ideea demonstraţiei a fost lansată de nişte români plecaţi în Anglia care vin cu maşinile în coloană să protesteze la Bucureşti. Totul s-a propagat doar în mediul online, pentru ca informaţia să ajungă la cât mai multe persoane plecate în străinătate la muncă, după care au început să adere diferite partide şi asociaţii româneşti. În plus, aceştia au avansat ideea că nu încurajează la violenţe pe timpul protestului, ci doar vor să arate că “suntem prea mulţi ca să fim ignoraţi la nesfârşit”, potrivit uneia dintre postările devenite virală pe Facebook.
De asemenea, semnături pentru iniţiativa cetăţenească “Fără penali în funcţii publice” se vor strânge inclusiv la protestul de vineri seară. S-au strâns deja peste 500.000 de semnături, însă mai există un prag de trecut: 21 de judeţe să aibă cel puţin 20.000 de semnatari ai iniţiativei. Dacă la începutul acestei săptămâni erau 9 judeţe cu un număr peste acest prag, iar alte 14 şi-au luat angajamentul că vor strânge tot atâtea, ieri mai erau doar 11 judeţe pe lista cu necesarul de 20.000 de semnături: Alba (14.362 semnături faţă de 11.443 la începutul acestei săptămâni), Bacău (13.751 faţă de 11.395), Hunedoara (17.373 faţă de 16.268), Maramureş (17.271 faţă de 16.343), Suceava (10.204 faţă de 9.224), Vaslui (15.397 faţă de 15.155), Argeş (19.387 faţă de 17.538), Dolj (20.000 faţă de 17.585), Neamţ (12.491 faţă de 11.253), Mureş (18.413 faţă de 15.435) şi Tulcea (12.211 faţă de 11.377). Judeţele care au ieşit de pe listă în doar câteva zile, atingând pragul necesar de semnături sunt Galaţi, Ilfov şi Prahova.
Brăila figurează pe hartă cu 2.353 de semnături faţă de circa 2.000 câte erau zilele trecute. Numărul va creşte după ce vor fi luate în seamă şi listele ce urmau să ajungă la Bucureşti, strânse de Platforma Ro100 Brăila Noastră.