• persoanele amendate în pandemie din cauza formularului digital de intrare în țară (PLF), care au solicitat restituirea banilor, și-au primit banii înapoi • acest lucru a fost posibil după ce amenzile pentru necompletarea PLF au fost anulate prin Legea 257/2022 • în acest sens, la Brăila au fost emise peste 2.000 de procese verbale de contravenție, ale căror valoare totală depășește suma de 3 milioane de lei, dar abia 49 de persoane au depus cereri pentru restituirea banilor
Brăilenii amendați în pandemie din cauza formularului digital de intrare în țară (PLF), care au depus cereri de restituire a sumelor echivalente contravențiilor, și-au primit banii înapoi! Vorbim, așadar, de OUG 129/2021, care a intrat în vigoare începând cu luna decembrie 2021, când mii de români au început să fie amendați contravențional, după ce s-au întors din străinătate, pentru că nu au completat formularul fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au știut cum să acceseze platforma sau pentru că, dintr-o eroare tehnică sau problemă birocratică, datele acestora nu au ajuns la DSP.
Până la data de 14 noiembrie a.c., termenul limită pentru depunerea cererilor la organele fiscale, la Brăila au fost depuse 49 de solicitări de plată, din care 48 au fost onorate, iar una se află în curs de plată, după cum ne-a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Totodată, conform aceleiași surse, la Brăila au fost legalizate, până acum, un număr de 122 de hotărâri judecătorești care vizau formularul digital. ”Termenele de plată sunt în funcție de data rămânerii definitive a hotărârilor judecătorești. În baza hotărârilor legalizate putem solicita aprobarea finanțării către Ministerul Sănătății. Plățile au fost realizate în termen de 30 de zile de la data depunerii cererilor cu atașarea extraselor de cont, ca plăți voluntare”, a precizat pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.
Înainte de anularea amenzilor pentru necompletarea PLF, DSP Brăila a emis 2.331 de procese verbale de contravenție, a căror valori depășesc 3,6 milioane de lei. Însă, formularul a fost eliminat în luna martie 2022, când în România a încetat starea de alertă. Ulterior s-a decis anularea amenzilor, prin Legea 257/2022, care spunea că amenzile contravenționale date pentru necompletarea formularului PLF și neplătite, se anulează și se scad din evidențele organelor de executare. Banii au fost returnați doar la cerere, solicitare pe care contravenientul trebuia să o depună la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens, adică până la jumătatea lunii noiembrie. Față de alte județe însă, la Brăila nu s-a restituit doar cuantumul amenzii plătit de contravenient, așa cum este prevăzut în Legea nr. 257/2022, ci și banii pentru cheltuielile de judecată, dacă au fost contestate în instanță procesele verbale de contravenție. Un efort voluntar pe care și l-au asumat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brăila, în baza cererii solicitantului și a transmiterii unui extras de cont.