Mergi la conţinutul principal

Zeci de brăileni înțepați de căpușe

• din cauza căpușelor, luna trecută au ajuns la medic aproape 30 de persoane • dacă sesizați o astfel de înțepătură, medicii vă recomandă să vă prezentați, cât mai repede, fie la camera de gardă UPU sau direct în cadrul secției de Boli infecțioase a SCJU Brăila pentru extragerea promptă a insectei, dar și pentru a primi recomandări privind profilaxia cu antibiotic și indicații pentru investigații suplimentare

 

Număr tot mai mare de brăileni ajunși la spital din cauza înțepăturilor de căpușe. Într-o singură lună, la Brăila, 28 de persoane au cerut ajutorul medicilor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), conform datelor puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Din fericire însă, nu s-a impus spitalizarea niciunui pacient, potrivit datelor oficiale.

Specialiștii recomandă persoanelor care prezintă mușcătură de căpușă să se prezinte cât mai repede, fie la cameră de gardă, la UPU sau direct în cadrul secției de Boli infecțioase a SCJU Brăila pentru extragerea acestor insecte parazite, dar și pentru a primi recomandări privind profilaxia cu antibiotic și indicații pentru investigații suplimentare. Tot ei mai spun că este foarte important să îndepărtăm căpușa în primele 24 de ore, dar nu singuri, ci cu ajutorul unui medic pentru a extrage complet insecta. În caz contrar, există riscul dezvoltării bolii Lyme, o boală cauzată de bacteria numită Borrelia burgdorferi, care se transmite la oameni atunci când aceștia sunt mușcați de o căpușă infectată. Pentru a infecta organismul unui om sau al unui animal, de regulă, căpușa trebuie să fie atașată pe pielea gazdei de la 24 până la 48 de ore, pentru că este vorba despre un parazit extern care se hrănește cu sângele corpului gazdă (om sau animale). Aceste înțepături, nedepistate la timp, pot da naștere unor maladii extrem de periculoase pentru om care pot duce la paralizii faciale, meningită și chiar deces.

Boala Lyme sau borelioza are numeroase și variate simptome, astfel că mulți bolnavi ajung să primească atenție din partea mai multor specialiști. Primul care vede cazul este de obicei reumatologul, pentru că durerea și inflamarea articulațiilor, însoțite de febră, oboseală și dureri musculare sunt primele simptome care apar, conform medicilor. Totodată, aceștia mai subliniază că, în 70-80% din cazuri, mușcătura este încă vizibilă sub forma unui punct roșu dacă este căutată cu grijă. În plus, în jurul acestui punct se dezvoltă în câteva zile sau chiar săptămâni, o roșeață care se întinde sub forma unui cerc, așa numitul eritem migrator. În acest stadiu, explică specialiștii, boala poate fi tratată cu succes.

Datele statistice din ultimii 3-4 ani arătă că, în sezonul cald, la Brăila se înregistrau în medie 35-40 de cazuri înțepături de căpușe pe lună, deci mai multe față de acest an, dar vara este abia la început, așa că fiți vigilenți!

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, medicii îi sfătuiesc pe brăileni să se îmbrace cu haine deschise la culoare, să folosească repelenți și să evite zonele cu multă verdeață.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro