Zeci de adolescenţi fug de acasă în fiecare an | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zeci de adolescenţi fug de acasă în fiecare an

Anual, zeci de adolescenţi sunt daţi dispăruţi pentru că fug de acasă, riscând, de cele mai multe ori, să ajungă în mâinile traficanţilor de carne vie. Numai de la începutul anului, poliţiştii de la Compartimentul Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila au căutat 21 de minori, majoritatea fete, care au părăsit în mod voluntar domiciliile. Adolescenţii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, au fost însă găsiţi de poliţişti şi reîncredinţaţi familiilor, aceştia urmând să fie consiliaţi de specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Poliţiştii Compartimentului Analiză şi Prevenirea Criminalităţii
consideră că un rol important în formarea personalităţii copiilor şi adoptarea unor comportamente mai mult sau mai puţin dezirabile din punct de vedere social îl are climatul familial. Atunci când carenţele şi conflictele afective din mediul familial, tulburările relaţiilor familiale, inegalităţile de atitudine manifestate de ambii părinţi faţă de copil depăşesc anumite limite de intensitate şi durată, acestea pun în pericol sentimentul de securitate a copilului şi, în consecinţă, armonia dezvoltării personalităţii sale. Astfel, în situaţia în care copilăria se desfăşoară în cadrul unui climat familial marcat de privaţiuni şi ostilităţi, copilul ajunge să trăiască aşa-numitul conflict de adaptare, care se exprimă printr-o atitudine protestatară în faţa oricărei rezistenţe, opoziţii sau interdicţii, manifestată inclusiv prin fugă şi chiar vagabondaj. "Fuga de acasă se manifestă atât ca reacţie de opoziţie faţă de mediul care nu-l satisface, cât şi ca speranţa confuză de a găsi altundeva ceea ce îi este refuzat în familie. Ea apare ca o reacţie de apărare şi protest şi este determinată de factori de mediu precum dezorganizare familială, alcoolism şi conduite agresive ale părinţilor sau carenţe afective ale acestora. Aşadar, fuga este un semnal de alarmă şi, chiar din primul moment, impune reorganizarea condiţiilor socio-familiale, educative şi psihologice pentru prevenirea recidivelor fugarului, care trebuie ajutat să-şi depăşească dificultăţile", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro