• sâmbătă, 30 septembrie, la Biblioteca Judeţeană a avut loc prima sesiune din cadrul proiectului iniţiat de Asociaţia “Dumitru Ionescu” • pentru că numărul copiilor care vor să înveţe programare a ajuns la aproape 40, în curând se va deschide un nou Dojo
S-a deschis CoderDojo Brăila! Sâmbătă, 30 septembrie, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” a avut loc sesiunea inaugurală din cadrul proiectului iniţiat de Asociaţia “Dumitru Ionescu” (ADI), dojo-ul fiind o premieră pentru oraşul nostru şi al doilea de acest gen din sud-estul ţării. Lansarea s-a bucurat de un adevărat succes, zeci de copii, părinţi, voluntari sau simpli curioşi care au dorit să afle mai multe detalii despre acest proiect, participând la ceremonia de deschidere.
“Atmosfera a fost foarte frumoasă. Am văzut mult entuziasm din partea participanţilor. Copiii au fost nerăbdători să înceapă, iar părinţii s-au declarat fericiţi că a apărut şi în Brăila CoderDojo”, ne-a spus Ştefan Dragu, managerul ONG-ului şi unul dintre organizatorii proiectului.
În fiecare sâmbătă, între orele 10.00-12.00, micii “ninjas” îşi vor da întâlnire cu mentorii la sediul de la Bibliotecă şi vor învăţa să lucreze în diverse limbaje de programare. Site-uri web, aplicaţii, programe sau jocuri, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le vor dezvolta copiii care vor veni la cursuri.
Iar pentru că acest proiect se bazează pe voluntariat, nouă persoane au răspuns invitaţiei de a deveni mentori pentru cei mici, cei mai mulţi dintre ei fiind elevi de liceu. Astfel, mentorii sunt: Cosmin Bujor (“Bălcescu”, cls. a XI-a ), Antonia Avădanei (“Murgoci”, cls. a XII-a), Nicoleta Ciauşu (“Murgoci”, cls. a XI-a),
Alexia Mihăila (“Murgoci”, cls. a X-a), Alex Racoviţă (“Murgoci”, clasa a X-a),
Cristian Bărbuţă (“Murgoci”, cls. a X-a), Maria Ciuculan (“Murgoci”, clasa a XI-a),
Luiza Gîrbea (studentă, Facultatea de Inginerie şi Agronomie) şi
Marian Tache (profesor de matematică, Şcoala Gimnazială Berteştii de Jos). Colaboratori în acest proiect sunt conf. dr. ing. Petru Dumitrache (Facultatea de Inginerie şi Agronomie) şi Gabriel Dura.
De la anunţarea lansării acestui proiect şi până în prezent, aproximativ 40 de copii s-au înscris să participe la cursurile gratuite de programare. Iar pentru că în locaţia de la Bibliotecă sunt numai 15 locuri, organizatorii lucrează la deschiderea unui nou Dojo în Brăila.
Înscrierile rămân deschise
Copiii între 9 şi 17 ani care vor să devină “ninjas” şi să înveţe programare în cadrul CoderDojo se pot înscrie în continuare, formularul de participare fiind disponibil pe pagina de Facebook CoderDojo. De asemenea, tot acolo găsiţi mai multe detalii despre acest proiect. Iar pentru că numărul participanţilor creşte de la o zi la alta, şi mentorii sunt aşteptaţi în familia “CoderDojo” Brăila.
CoderDojo este o mişcare internaţională, iniţiată în Irlanda în anul 2011, cu scopul de a oferi copiilor interesaţi contextul în care să poată învăţa programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului şcolar.
În lume, anul trecut funcţionau în jur de 1.250 de dojo-uri în aproape 70 de ţări. În România, primul CoderDojo a apărut la Timişoara, iar apoi s-a extins în mai multe oraşe din ţară.