• aceştia provin de la liceele “Gh. M. Murgoci”, “N. Bălcescu”, “P. Cerna” şi “N. Titulescu” Însurăţei • trei dintre ei participă în această perioadă şi la etapa naţională a Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2019
Lot numeros pentru Brăila la Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei (OTI). Anul acesta, zece elevi s-au calificat la etapa pe ţară, ce va avea loc între 16 şi 18 mai, în judeţul Arad, şase la secţiunea TIC şi patru la secţiunea C #.
Astfel, la secţiunea TIC, cel mai tânăr membru al lotului este David Robert Gabriel, elev în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic “N. Titulescu” Însurăţei, coordonat de prof. Elena Gheorghe. Robert se califică pentru prima dată la o olimpiadă naţională, până acum acesta participând la competiţii de limba română. Elev la profilul Ştiinţele naturii, adolescentul ne-a spus că pasiunea lui pentru informatică a început de la jocurile pe calculator, ba chiar visează ca într-o zi să creeze un joc sau o aplicaţie cu care să “dea lovitura”. În timpul liber îi place să se plimbe cu bicicleta.
La clasa a X-a s-au calificat doi elevi: Iulian Curte - Liceul Teoretic “Panait Cerna”, prof. Angelica Toncea, şi Maria Teodora Popescu - Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, prof. Florina Marin. Iulian participă pentru a doua oară la această olimpiadă, anul acesta fiind mult mai motivat să obţină un loc pe podium. Motivaţia este cu atât mai mare cu cât un premiu la această competiţie îl ajută în admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare (Bucureşti).
Maria a reuşit să se califice pentru prima dată, în trecut ea participând şi la judeţenele de informatică. A ales această olimpiadă pentru că o pasionează tehnologia comunicaţiilor şi informatica în general, însă tânăra este atrasă şi de alte domenii. Vorbim despre desen şi creaţie literară, ea fiind premiată la Concursul “Fănuş Neagu”. Iar în curând Maria va publica o carte SF.
Tot două eleve s-au calificat şi la clasa a XI-a: Cristina Petcu şi Raluca Georgiana Popescu, ambele eleve la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, prof. coord. Paul Pruş. Cristina merge încrezătoarea la naţională, admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare fiind şi obiectivul ei după terminarea liceului. De asemenea, aceasta participă zilele acestea la etapa naţională a Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2019, cel mai prestigios eveniment de validare a competenţelor de utilizare a aplicaţiilor de productivitate Office din lume! Nu doar informatica este o materie la care excelează, ci şi engleza, aceasta făcând performanţă la Concursul de Public Speaking. Pentru
Raluca va fi cea de-a treia naţională de OTI la care participă, ea având în palmares două medalii de bronz. Tânăra ne-a spus că a fost mereu atrasă de această olimpiadă, în fiecare an şcolar aşteptând cu nerăbdare perioada competiţiei. De asemenea, şi ea va reprezenta Brăila la etapa naţională a Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2019, secţiunea PowerPoint. În viitor vrea să meargă la Politehnică, la Automatică şi Calculatoare.
Lotul judeţean al Brăilei la TIC este completat de “veterana” Mihaela Florea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonată de prof. Paul Pruş. Şi spunem “veterană” pentru că ea participă la această competiţie din clasa a IX-a. Cumulate cu olimpiadele de educaţie tehnologică din gimnaziu, în total, Mihaela s-a calificat la şapte olimpiade naţionale. Însă performanţă a făcut şi la Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2018 din America, anul trecut ea clasându-se pe locul 4. A fost deja admisă la cinci facultăţi din Anglia şi va studia Computer Science la Universitatea din Southampton. Mihaela s-a dedicat în trecut şi activităţilor de voluntariat, predând copiilor limba engleză şi învăţându-i programare.
La secţiunea C # s-au calificat patru elevi de clasa a XI-a. Cristian Vasilache învaţă la Colegiul “Murgoci”, prof. coord. Paul Pruş. Tânărul s-a făcut remarcat în competiţii de engleză (“Public Speaking”), matematică (“Adolf Haimovici”) şi informatică (premiul III la Concursul “InfoEducaţiei” şi premiul II la Concursul de proiecte IT GREPIT). Cristian ne-a spus că este pasionat de fizică, de ştiinţă şi de cercetare, însă apreciază şi arta, în special poezia. Acesta are planuri mari de viitor. Vrea să urmeze Facultatea de Fizică din Bucureşti, să îşi ia licenţa, masteratul, doctoratul şi să urmeze şi studii postdoctorale, apoi să lucreze în cercetare la un accelerator de particule din Europa.
Urmează Eduard Podaru, elev la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, îndrumat de prof. Nistor Moţ. Tânărul a reuşit performanţa de a se califica anul acesta la trei olimpiade naţionale: informatică, lingvistică şi tehnologia informaţiei. În plus, acesta vrea să participe şi la Concursul Naţional de Proiecte IT&C “InfoEducaţie”. Palmaresul său numără trei medalii de bronz la informatică.
Continuăm cu Alexandru Racoviţă, elev la Colegiul “Murgoci”, prof. Paul Pruş. Şi acesta se califică pentru prima dată la naţională, iar în urmă cu două luni participa la cea mai puternică competiţie de robotică din România: BRD First Tech Challenge”. A practicat karate şi lupte libere şi se ţine în continuare de sport, iar când vine vorba de viito, Alexandru ştie că vrea să devină antreprenor.
Lotul judeţean este completat de Mircea Cozarev. Acesta învaţă la Colegiul “Murgoci”, fiind îndrumat de prof. Paul Pruş. Tânărul va trăi emoţiile primei olimpiade naţionale şi a ales această secţiune pentru că îl atrage mai mult informatica aplicată. Mircea ne-a spus că este pasionat şi de matematică şi ştiinţe, îi place să citească şi să facă sport. După liceu vrea să meargă la Cluj pentru a urma Facultatea de Matematică şi Informatică.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la naţională!