Două echipe formate din câte cinci elevi brăileni au reprezentat ţara la Olympic Forum. Evenimentul s-a desfăşurat în Grecia, în localitatea Leptokaria. Din cauza numărului mare de participanţi veniţi din aproape toate ţările Uniunii Europene, forumul s-a desfăşurat în două ediţii: Olympic Forum 1 în perioada 18 - 25 august şi Olympic Forum 2 în perioada 25 august - 1 septembrie. Irina Sima, Ruxandra Stroe, Irina Andrei, Luminiţa Cojocea şi Anca Pascu, toate eleve la Colegiul Murgoci au fost prezente la prima ediţie, iar echipa formată din Roxana Grosu şi Doris Leaua, de la Murgoci şi Bogdan Huiu, Corina Nicolae şi Bogdan Termegan, de la Colegiul "Nicolae Bălcescu", au mers la cea de-a doua ediţie. Întorşi doar de câteva zile, tinerii ne-au împărtăşit din experienţa acumulată în Grecia.
Ei au participat la Olympic Forum prin intermediul Parlamentului European al Tinerilor, care s-a ocupat de altfel de organizarea evenimentului. Cinci dintre ei au participat în perioada 8 - 10 mai la sesiunea regională a Parlamentului European al Tinerilor Muntenia 2009, care s-au desfăşurat la Eforie Sud. Elevii au devenit astfel membrii oficiali ai Parlamentului European al Tinerilor, permiţându-li-se participarea la Olympic Forum.
Tinerii brăileni se prezintă în faţa delegaţiilor din celelalte ţări Uniunii Europene Multă muncă
În Grecia, la fel ca şi la sesiunea regională a Parlamentului European al Tinerilor, elevii au participat la dezbateri tipic europarlamentare, privind problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană: au primit rezoluţii, au muncit foarte mult ca să le rezolve, au găsit soluţii, au dezbătut, au votat. Alături de tineri din toată Uniunea Europeană, brăilenii s-au comportat exact ca în Parlamentul European, numai că la scară redusă.
În fiecare echipă trebuia să existe un delegat-jurnalist, care să se ocupe de editarea ziarului Olimpic Forum. Anca Pascu a fost jurnalistul primei echipe, iar Roxana Grosu a fost delegatul celei de-a doua echipe, ea fiind numită chiar jurnalist-editor. "Trebuie să mă comport ca un redactor. După fiecare eveniment ceilalţi jurnalişti se informau, adunau date, făceau poze, apoi scriau articolele. Iar eu trebuia să le citesc, să le corectez şi să fac, practic, ziarul. A fost o muncă destul de obositoare, pentru că stăteam noaptea până târziu ca să lucrăm la ziar, însă a fost şi foarte plăcut. Şi să nu uităm că totul se scria în engleză", a precizat Roxana.
Alături de tinerii străini, elevii brăileni dezbăteau rezoluţiile pe probleme europene Jocuri pe principiile educaţiei non-formale
Una dintre părţile distractive ale Olimpic Forum-ului a fost "team-building-ul", prin care tinerii ajungeau să se cunoască mai bine şi să consolideze echipa. Fiecare delegat român lucra cu alţi 13 delegaţi din alte ţări - Anglia, Spania, Germania, Grecia, Franţa, Finlanda, Bulgaria, Turcia, Lituania, Portugalia sau Italia. Împreună făceau tot felul de joculeţe pentru câştigarea încrederii. Unul dintre jocurile care le-a lăsat amintiri plăcute brăilenilor se numeşte "Sticla ameţită". Toţi delegaţii stăteau într-un cerc strâns şi doar unul singur se aşeza în mijloc, închidea ochii şi se lăsa purtat de ceilalţi. "La început putea părea destul de greu să prinzi încredere în faptul că ceilalţi vor avea grijă să nu pici şi te vor sprijini, dar asta şi era ideea: încrederea că se vor comporta ca o adevărată echipă", a declarat Anca Pascu. Jocurile au fost foarte variate şi plăcute, bazându-se în general pe principiile educaţiei non-formale.
Seara "Olympic Village" a fost o experienţă de neuitat pentru brăileni. De data asta, ei au avut ocazia să reprezinte România şi să o promoveze tinerilor străini. Alături de ceilalţi români de la Olympic Forum, brăilenii au avut un stand pe care au prezentat mâncare tradiţională românească şi un film de prezentare a ţării. Aici, elevii brăileni au inclus şi o scurtă prezentare a Insulei Mari a Brăilei, ca unul dintre locurile care merită vizitate în România. De asemenea, tinerii români au început să danseze o horă, la care s-au alăturat toţi cei prezenţi. "A fost foarte frumos, să vezi 160 de oameni din toată Europa dansând într-o horă românească", îşi aminteşte Roxana. La seara tradiţională, tinerii brăileni au putut gusta în câteva ore mâncare tradiţională din toate colţurile Uniunii: peşte afumat de la germani, ciocolată cu marţipan de la austrieci, brânză cu mucegai din Franţa, sarmale cu stafide şi ciuperci de la greci. "Ne-a surprins în mod neplăcut un gen de bomboane tradiţionale finlandeze, care erau foarte, foarte amare. Chiar şi finlandezii au recunoscut că în general străinilor nu le plac aceste bomboane, însă ei le consideră foarte gustoase", a spus Bogdan Termegan.
Dar şi distracţie
Pe lângă faptul că au muncit foarte mult pentru soluţionarea rezoluţiilor pe probleme europene, tinerii au avut parte şi de o doză destul de mare de distracţie. Seară de seară, organizatorii au pus la punct petreceri tematice, iar în două zile au avut parte de excursii: una în insula Skiathos, iar cealaltă la Meteora sau la Salonic. Până în insula Skiathos, tinerii au mers pe o navă de croazieră, de unde au văzut delfini. Acolo, au învăţat un dans tradiţional grecesc, numit Sirtaki. "A fost o experienţă superbă, totul a contat, munca pe care am depus-o acolo, oamenii pe care i-am cunoscut, excursiile pe care le-am făcut, frumoasele privelişti pe care le-am văzut. Totodată am vrea să le mulţumim sponsorilor şi celor care ne-au ajutat să ajungem la Olympic Forum: Primăriei Brăila, ISJ Brăila, Centrului Cultural Brăila, domnilor Jianu Nicolae şi Mircea Inocenţiu şi mulţumiri speciale pentru sfaturi şi îndrumare doamnei profesoare Nicoleta Becheanu, de la Murgoci", a ţinut să sublinieze Roxana Grosu.