Mergi la conţinutul principal

Zece bile negre pentru politica sanitara

* Era in decembrie 1990. O foarte tinara ziarista m-a intrebat - in calitatea mea de presedinte al Sindicatului Medicilor din Braila - care este pentru mine evenimentul cel mai important al anului 1990. I-am raspuns ca, dupa zeci de ani de risipa de energie si argumente, in sfirsit, medicina generala a fost recunoscuta ca specialitate. Ne-am bucurat amindoi, fara sa banuim, in naivitatea noastra postrevolutionara, ca medicii specialisti de medicina generala au fost si au ramas codasi atit la sat, cit si la oras! E adevarat, stimata doamna?
* Mai tirziu - inspector la Directia de Sanatate Publica fiind - am facut tot ce a fost posibil, in limitele legii si cu acordul directorului - ca foarte multi medici de medicina generala sa indeplineasca toate conditiile pentru a-si da examenul de specialitate. Va mai amintiti, stimate colege?
* Din ianuarie 1990, Directia Sanitara a fost condusa (bine) de un director ales de toata suflarea medicala si paramedicala. Primul si ultimul director ales a fost insa demis, fara nici o explicatie, si inlocuit cu o vedeta locala a PUNR, supranumita "funarita". Obosit, plictisit si revoltat, mi-am dat demisia, intuind ca de atunci si pina in zilele noastre, directorul DSP nu are nici o legatura cu "managementul", ci cu partidul aflat la putere.
* De ceva timp, citesc si ascult tot ce se poate despre "lada cu legi" a domnului ministru al Sanatatii, inclusiv interviurile imprastiate peste tot. Ei bine, niciunde nu se pomeneste nimic despre rolul si locul medicului de familie in sistemul imaginat de cine stie ce "bugetari" ai Ministerului Sanatatii.
* In schimb, nenorocire mare! Anul acesta, s-au inscris la concursul de rezidentiat cu 400 candidati mai putin ca in 2004! Nenorocirea este insa cu totul alta: 5.700 de absolventi de ieri si azi au concurat pe 2.180 de locuri! 5.700 - 2.180 a 3.520. Deci, 3.520 de medici si farmacisti nu au promovat rezidentiatul si nu pot profesa. Cine si pentru ce s-a scolit, ce se va alege de ei, in ce tari mai calde vor ajunge?! Cui ce-i pasa! In schimb, domnul ministru se lauda ca cei care au luat note de trecere pot opta sa devina medici de familie. Ca sa vezi, e prima data cind printre "feudali", "faraoni", "grupuri de interese", "presiuni politice", "management defectuos" etc. se pomeneste si sintagma palmarilor medicinii romanesti "medicii de familie"...
* Cu ce se confrunta medicii de familie in Braila, si cu siguranta nu numai, am aratat in articolul anterior. Defrisind insa presa si "bursa zvonurilor", aflam numai lucruri necurate, de parca am fi inconjurati numai de "neprieteni".
* Mai intii, viitorii medici specialisti de familie nu vor avea fizic unde lucra, toate spatiile fiind concesionate actualilor medici de familie, care le pot si cumpara. Probabil ca nu le va ramine altceva de facut decit sa se inscrie pe o "lista de asteptare" pina cind - ca la Academia franceza - se va intimpla un eveniment nefericit cu proprietarul. Sau poate va negocia o eventuala angajare ca "sluga" la proprietar! Sau poate se va duce la cules capsuni in Spania!
* Ca practician cu peste 43 de ani "vechime", pe mine ma intereseaza mai putin feudalii si faraonii, domnule ministru, desi cred ca, cel putin deocamdata, destinele Sanatatii trebuie dirijate de cei care pot influenta destinul omului bolnav si nu de contabili, indiferent ca se vor numi directori sau, vezi Doamne, manageri.
* Ca (fost) medic de familie care si-a stimat colegii si si-a iubit bolnavii, ma simt obligat sa trag un semnal de alarma - in desert, e sigur - ca atit medicilor de familie, cit si bolnavilor li se pregateste ceva foarte urit!
* Iata si bomboana pe coliva! Un ziar central - serios si credibil - ridica, intr-un numar recent, un colt din giulgiul pregatit pentru medicii de familie si pentru bolnavi. Potrivit acestuia, in proiectul asa-zisului contract-cadru (asa-zis, pentru ca, fiind impus de catre CNAS, numai contract nu e) vor fi alocate medicilor de familie anumite sume (care va fi metodologia de calcul?!) care vor putea fi cheltuite pentru prescrierea de retete compensate si gratuite si pentru analize de laborator. In cazul in care medicul isi face corect meseria si depaseste aceasta suma, "recuperarea se face din venitul cabinetului". Adica din banii pentru salarii, curent electric, caldura, apa, igienizare, dezinfectante, medicamente si materiale de urgenta, aparatura etc. Este incalificabil, ramin uimit de "machiaverlicul" scornit de "purtatorii de cotiere" de la Ministerul Sanatatii. Ca sa nu se creada ca bolnavii n-au fost bagati in seama si ei vor "beneficia" de asa-numita co-plata. Adica vor plati cu bani pesin cota-parte din costul unor servicii de specialitate, chiar si a internarilor. In aceste conditii, domnul ministru crede ca a fost aplaudat de circa 3.000 de medici cu care a stat de vorba. Posibil! Romania nu a dus niciodata lipsa de aplaudaci, mai ales in asa-zisa "labele poc"!
P.S. Am primit, pe data de 22.11.2005, o scrisoare medicala de la dr. I. A., cardiolog la Spitalul Judetean, cu incredibilul si jignitorul continut: "A. A. cu diagnosticul insuficienta aortica HTA severa, insuficient controlata terapeutic, rec. internare cardiologie". Bolnava (71 ani) era controlata lunar si beneficia tot lunar de tratamentul adecvat. Pe data de 22.11.2005 avea tensiunea arteriala 140/80 m. m. Hg. Fara alte comentarii!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro