Zece ani de anchetă şi niciun vinovat. Autorii atacului mafiot cu cocktailuri Molotov, asupra comisarului Ionel Iorga şi a familiei sale, nu au fost identificaţi nici până acum. La zece ani de la atac, indivizii care au fost la un pas de a-i lua viaţa poliţistului brăilean sunt încă în libertate. Până în 2010, dosarul "Iorga" a fost în lucru la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi, însă ulterior cauza a fost declinată spre competenţă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, anchetatorii desfăşurând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor calificat. Ancheta este încă în curs şi, chiar dacă au trecut atâţia ani, nu este exclus ca incendiatorii să fie prinşi în curând. Nu este primul caz în care indivizi suspectaţi de comiterea unor infracţiuni extrem de grave cad în plasa oamenilor legii, după mai mulţi ani de la comiterea infracţiunilor. Un exemplu concludent este cazul interlopilor brăileni din clanul Vărsătura, care au fost chemaţi să dea socoteală în faţa instanţei pentru fapte reprobabile comise în urmă cu un deceniu. Zece membri ai clanului, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali" şi cu Ionel Graur, sunt acuzaţi că, în urmă cu mai bine de zece ani, au "dus la produs" în jur de 17 fete, din care două minore. Sumele obţinute din exploatarea victimelor - dovedite prin transferuri din străinătate sunt de ordinul sutelor de mii de dolari, au stabilit anchetatorii. Poate, în curând, anchetatorii vor face lumină şi în dosarul "Iorga" iar vinovaţii, fie ei instigatori, complici sau autori, vor plăti pentru faptele comise.
Reamintim că, în noaptea de 27/28 mai 2005, în jurul orei 3.00, un comando format, se pare, din 3 indivizi necunoscuţi a ţintit cu pietre geamul termopan de la balconul comisarului Ionel Iorga, care locuia în blocul MAI din Ansamblul Buzăului. Ulterior, prin spărtura formată, atacatorii au aruncat două sticle pline cu benzină în dormitorul în care se aflau la acea oră ofiţerul, soţia şi mezina familiei. Uneia dintre sticle i-a sărit fitilul în balcon, incendiindu-l, apoi s-a izbit în tăblia patului din dormitorul comisarului Iorga, iar benzina s-a vărsat dedesubt. A doua sticlă a explodat la picioarele poliţistului, care dormea împreună cu soţia şi copilul de aproape doi ani, iar încăperea s-a aprins brusc, de sub pat. Iorga a dat să iasă din casă, după care, auzind bătăile în uşă ale unui coleg venit să-i sară în ajutor, s-a ascuns, crezând că va fi atacat. În dormitorul în flăcări rămăseseră soţia şi fetiţa, care inhalaseră fum înecăcios. Din celălalt dormitor, striga disperat copilul mai mare, băiatul care avea atunci 12 ani. Colegii lui Iorga au sărit să îl salveze şi au ajutat cum au putut, deşi, foarte ciudat, atacatorii reuşiseră să întrerupă furnizarea apei şi a energiei electrice.
Duşmani în lumea interlopă
Comisarul Iorga a fost şef al Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog (SCCOA) din cadrul IPJ Brăila, prin natura meseriei făcându-şi mulţi duşmani în lumea interlopă. La aproximativ o lună de la plecarea sa din fruntea SCCOA a fost ţinta atacului. De-a lungul carierei în SCCOA, el a anchetat mai mulţi indivizi acuzaţi de apartenenţă la un grup mafiot, implicaţi în traficul de carne vie sau spălare de bani.
Poliţistul, avansat între timp la gradul de comisar şef, este în prezent şef al Biroului de Investigaţii Criminale (BIC) din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila.