Skip to main content

Zavoaia ramine in alerta

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) nu a dat, inca, un raspuns concret in ceea ce priveste existenta unui nou focar de gripa aviara in localitatea Zavoaia. Ieri seara, probele prelevate de la cele 6 cadavre de pasari din aceasta localitate, iesite pozitive la testul rapid si trimise pentru confirmare la Bucuresti, erau inca in lucru. In lipsa unui buletin de analiza care sa confirme prezenta virusului, veterinarii nu pot lua nici o decizie. Abia dupa emiterea confirmarii, prefectul judetului, in calitate de sef al Comandamentului Antiepizootic Judetean poate institui carantina de gradul I, ceea ce inseamna infiintarea de filtre, restrictionarea accesului in localitate si declansarea actiunii de sacrificare si incinerare a pasarilor. Pina atunci, insa, singura masura luata ramine intensificarea actiunilor de supraveghere. "Medicii nostri examineaza din trei in trei ore efectivele de pasari din curtile invecinate cu cea in care a aparut succesiunea. Deocamdata nici o pasare nu a dat semne de boala si nu am mai depistat nici un cadvru. Abia dupa ce vom primi buletinul de analiza vom decide pasul urmator", a precizat Gicu Dragan, director executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.
Intensificarea supravegherii este valabila pentru intreg judetul. Conform precizarilor directorului Dragan, in fiecare localitate din judet, in fiecare zi, veterinarii recolteaza si efectueaza teste rapide pe cite 28 de probe de singe, 8 de la palmipede si 20 de la galinacee. Nici una din aceste probe nu a mai iesit pozitiva.
Reamintim ca, luni, un localnic din Zavoaia a anuntat medicul veterinar zonal ca a gasit in curte 6 pasari moarte. Testele rapide au iesit pozitive, aceasta insemnind suspiciune de gripa aviara. Imediat intregul efectiv de pasari din gospodarie, 62, a fost ucis si incinerat.
La Zavoaia, virusul H5N1 a mai fost confirmat in data de 8
decembrie 2005. Pentru ca focarul a fost izolat intr-o margine a
satului, la Zavoia s-a impus carantina de gradul I partiala. Au fost
ucise in total aproape 2.000 de pasari in circa 60 de gospodarii,
valoarea despagubirilor fiind de peste 430 milioane de lei.
Carantina a fost ridicata in data de 20 ianuarie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu