Zăpada a pus stăpânire pe sudul ţării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zăpada a pus stăpânire pe sudul ţării

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi câteva zeci au fost rănite din cauza condiţiilor meteorologice extreme din sudul ţării, unde sute de şcoli şi grădiniţe sunt închise luni în 12 judeţe şi în capitală, iar peste 140 de drumuri, inclusiv cele două autostrăzi, sunt blocate de nămeţi.
Sudul României, aflat sub cod portocaliu sau galben de ninsoare şi viscol, a traversat cel mai sever episod al acestei ierni şi chiar din iernile ultimilor ani.

Codul portocaliu de ninsori abundente şi viscol, declanşat sâmbătă, a fost extins până luni la ora 20.00 în nouă judeţe din sudul ţării şi în Capitală, a anunţat duminică Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Astfel, în judeţele Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea şi Ilfov va ninge abundent şi va fi viscol puternic, determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii şi troienirea zăpezii.

De asemenea, până luni, la ora 20.00, judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ şi Botoşani, unde va ninge viscolit, sunt plasate sub cod galben, în timp ce în judeţele Constanţa şi Teleorman, unde precipitaţiile vor fi mixte şi însemnate cantitativ, avertizarea priveşte producerea poleiului.

Patru persoane au murit, iar răniţi sunt câteva zeci

Vremea rea a provocat, de sâmbătă până duminică seara, moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea câtorva zeci. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a decedat şi o femeie de 30 de ani a fost grav rănită, duminică după-amiază, după ce autoturismul cu care se deplasau a fost lovit de un tren personal în localitatea Peretu din judeţul Teleorman. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, şoferul nu a văzut, din cauza ninsorii viscolite, trenul care venea dinspre Roşiorii de Vede şi se îndrepta spre Alexandria. Maşina a fost lovită din plin de locomotiva trenului şi, potrivit martorilor, a fost târâtă circa 200 de metri de la locul coliziunii, până când trenul a fost oprit.

În localitatea vasluiană Coroieşti, un copil în vârstă de trei luni, născut prematur şi care prezenta stări febrile, a murit duminică dimineaţă, după ce ambulanţa care urma să îl preia a rămas blocată în zăpadă la 3,5 kilometri de destinaţie.

Zeci de accidente de circulaţie

Sâmbătă seara, o femeie a murit după ce a fost surprinsă de o avalanşă în Munţii Baiului. Salvatorii montani nu au putut recupera trupul neînsufleţit din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Opt persoane, printre care şi un copil, au ajuns la spital în urma unui carambol care s-a produs, duminică, pe autostrada Bucureşti - Piteşti. 20 de maşini, printre care un autocar şi un utilaj de deszăpezire, au fost implicate în accident.

Secretarul de stat în MAI Valentin Fătuloiu a anunţat că până duminică la prânz avuseseră loc zece accidente, soldate cu un mort şi trei răniţi grav.

În Bucureşti, până duminică dimineaţă peste 1.200 de persoane solicitaseră în ultimele 24 de ore ambulanţa, având nevoie de îngrijiri medicale, potrivit coordonatorului Ambulanţei Bucureşti, Alice Grasu. "Numărul solicitărilor a crescut în ultimele 24 de ore cu 10% faţă de o zi obişnuită, ajungând la 1.200. Dintre acestea 74 de cazuri au fost cazuri de persoane căzute în stradă, 54 cu traume sau fracturi şi 10 cazuri sociale, oameni ai străzii, care au avut degerături şi au necesitat internarea", a declarat Alice Grasu.

Premierul Emil Boc a convocat duminică o reuniune a comitetului pentru situaţii de urgenţă, anunţând la finalul ei că şcolile şi grădiniţele din zece judeţe - Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Prahova şi Teleorman - şi din câteva comune din judeţul Argeş vor fi închise, luni, din cauza zăpezii, la acestea adăugându-se grădiniţele, şcolile primare şi generale din Capitală. Măsura afectează în Bucureşti peste 140.000 de elevi şi preşcolari, care vor începe semestrul al II-lea cu o zi mai târziu. Premierul a precizat că orele pierdute vor fi recuperate ulterior.

Ministerul Educaţiei a anunţat apoi, într-un comunicat, că închiderea şcolilor vizează şi judeţul Ilfov, astfel că în total în 12 judeţe şi municipiul Bucureşti şcolarii şi preşcolarii vor sta luni acasă. Toate inspectoratele şcolare judeţene vor ţine legătura cu prefecturile şi vor comunica Ministerului Educaţiei până luni, la ora 16.00, dacă întreruperea activităţilor şcolare se va prelungi şi pentru ziua de marţi, 9 februarie.

Trenuri anulate

Viscolul a afectat cu precădere traficul rutier, dar şi cel feroviar, în special în Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Buzău, Brăila. CFR Călători a anunţat duminică că, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, circulaţia feroviară se realizează în condiţii de iarnă, fiind anulate peste 20 de trenuri în zilele de 7 şi 8 februarie.

Peste 160 de persoane au rămas blocate pe şosele, necesitând intervenţia autorităţilor. Premierul Boc a anunţat că 140 de drumuri au devenit impracticabile şi a cerut prefecturilor să se implice în deszăpezire. Autostrada Bucureşti-Piteşti a fost închisă duminică, începând cu ora 20.00, maşinile urmând să fie redirecţionate pe DN7 Bucureşti-Găeşti-Piteşti, în timp ce traficul pe un nou tronson al Autostrăzii Soarelui, Lehliu-Drajna, a fost oprit de la ora 19.00, din cauza vremii.

Duminică seara, un autobuz în care se aflau 29 de persoane, printre care şi doi copii, a rămas înzăpezit pe drumul judeţean care leagă comunele Văleni şi Seaca, din judeţul Olt. La ora 21.00, în Olt, potrivit reprezentantului Comandamentului Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă, nu se putea circula pe 24 de drumuri judeţene, pe nouă dintre acestea circulaţia fiind închisă, iar pe restul traficul fiind blocat din cauza nămeţilor care, pe alocuri, ating şi trei metri înălţime.

Navigaţia pe Dunăre, pe Canalul şi Bara Sulina a fost blocată

Din cauza viscolului şi ninsorii, Ministerul Transporturilor a decis să restricţioneze circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone prin Vama Giurgiu până luni la ora 06.00. Astfel, peste 170 de autotrenuri care au intrat în România prin Vama Giurgiu staţionau în zonă duminică după-amiază din cauza restricţionării circulaţiei, iar poliţiştii au oferit ceai cald şoferilor.

Navigaţia pe Dunăre, pe Canalul şi Bara Sulina a fost blocată, din cauza vremii nefavorabile, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În capitală, principalele artere urmau să fie închise temporar în cursul nopţii, pentru deszăpezire. Echipaje speciale formate din câte trei-patru utilaje şi o patrulă a Poliţiei Rutiere vor acţiona, începând cu miezul nopţii, pe principalele artere din cele şase sectoare ale Capitalei, conform planului realizat de Primăria Capitalei.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, duminică dimineaţă MAI a anunţat că 17 localităţi din Giurgiu, Caraş-Severin, Olt, Galaţi, Dolj, Buzău şi Teleorman au rămas fără energie electrică în ultimele ore. La reuniunea de comitetului de urgenţă convocată de premier după-amiază, secretarul de stat de la Ministerul de Interne Mihai Capră a precizat că mai sunt opt localităţi cu reţea electrică întreruptă, dintre care patru în Caraş Severin, două în Giurgiu şi trei în Olt.

Reprezentanţii distribuitorului de energie din Oltenia, Grupul CEZ, au declarat că echipele companiei lucrează în continuare pentru remedierea tuturor avariilor apărute din cauza vremii, dar că este nevoie să se oprească viscolul, ca să poată repara toate defecţiunile apărute.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, spune că marţi ar urma să înceteze căderile de zăpadă. "De mâine dimineaţă (luni - n.r.) există mare probabilitate să ridicăm şi codul galben pentru Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea şi Olt, iar pentru celelalte judeţe atenţionate cod galben şi portocaliu în special va continua să bată vântul puternic, să cadă zăpadă, aşa cum scrie în atenţionare până mâine seară la 20.00. Pentru următoarea noapte e posibil să rămână sub cod galben câteva judeţe din estul ţării, dar de marţi aproape sigur încetează ninsorile în toată ţara, eventual la munte vor mai fi câteva căderi de zăpadă izolat", a anunţat Sandu duminică, la reuniunea comitetului pentru situaţii de urgenţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro