• cei 2.000 de angajaţi ai Yazaki, care au intrat în şomaj tehnic de la 1 august, s-au întors la muncă •este vorba despre salariaţii care asigurau operaţiunile de producţie şi care au fost rechemaţi în zilele de 21 si 22 august • activitatea a fost suspendată timp de 3 săptămâni, totul din cauza comenzilor tot mai puţine venite din partea clienţilor • în săptămânile de pauză însă, spune angajatorul, s-au făcut inventarieri, iar capacitatea de producţie a fost adaptată la noile cerinţe ale pieţei de consum • deşi, iniţial, angajaţii s-au gândit la cei mai rău şi s-au temut să nu-şi piardă locurile de muncă, acum aceştia răsuflă uşuraţi • ba mai mult, la Yazaki se fac noi angajări
Veşti bune pentru salariaţii celui mai mare angajator privat din Brăila!
Cei 2.000 de angajaţi ai fabricii Yazaki, care au intrat la 1 august în şomaj tehnic, s-au întors, unii de ieri, alţii în această dimineaţă, la muncă. Compania japoneză care produce cablaje, aparatură şi componente pentru industria auto şi-a programat, astăzi, reînceperea întregii activităţi de producţie. Se întâmplă asta după o pauză forţată de 3 săptămâni, pe care mai marii companiei japoneze au decis să o ia din cauza comenzilor tot mai puţine venite din partea clienţilor săi. Astfel, pentru a-şi reduce costurile, Yazaki a folosit un tampon fiscal, iar de la 1 august, fabrica şi-a suspendat operaţiunile de producţie. În rândul angajaţilor responsabili de linia de producţie, asta s-a tradus printr-un şomaj tehnic, o măsură care i-a afectat serios, aceştia fiind plătiţi cu doar 75% din salariul de bază pe durata suspendării activităţii. În ceea ce-i priveşte pe restul de 800 de angajaţi care asigurau funcţionarea altor sectoare de activitate, potrivit Yazaki, aceştia au lucrat cu program normal. „Fabrica Yazaki Brăila este programată să revină la producţia completă pe 22 august. Salariatii sunt aşteptati să reînceapă activitatea începând cu data de 21 august”, a răspuns managerul de resurse umane al Yazaki, Aura Cojocaru.
Informaţia a fost confirmată ulterior şi de câţiva angajaţi ai fabricii, care ne-au transmis că s-au întors la muncă mai “nerăbdători” ca niciodată, recunoscând că au fost neliniştiţi din cauza întreruperii temporare a activităţii, despre care nu toţi ar fi fost anunţaţi oficial. De aici şi tensiuni create în rândul angajaţilor. În plus, teama de a nu rămâne fără loc de muncă a făcut ca şomajul tehnic să fie văzut în rândul angajaţilor mai degrabă ca o concediere colectivă, dar pe uşa din dos. “Da, ne-au chemat la muncă pe 21 august. Înţeleg că pe unii i-au chemat pe 22. Sincer, nu prea credeam că o să se mai întâmple asta, pentru că nimeni din conducere nu ne-a informat despre problemele cu care se confruntă societatea. Vedeam totuşi că nu prea mai erau comenzi şi ne aşteptam la ce-i mai rău şi am zis, gata, ne dă afară pe uşa din dos. Mai ales eu mă temeam, că am atâtea rate la bănci! Dar bine că m-am înşelat. Acum sper să avem de muncă, pentru că de odihnit am avut timp”, ne-a transmis un angajat al Yazaki.
Ei bine, surse din cadrul companiei ne-au precizat că temerile salariaţilor chiar nu au avut niciun fundament. Ba chiar, concedierile ar fi complet excluse, cel puţin deocamdată, pentru că în acest moment oficialii Yazaki vorbesc despre un nou proiect şi despre angajări masive. Concret, reprezentanţii fabricii din Brăila informează că deja în cele 3 săptămâni în care activitatea de producţie a fost suspendată s-a reuşit angajarea unei noi forţe de muncă, necesară unui nou proiect ambiţios, despre care nu au dorit încă să vorbească, invocând clauze de confidenţialitate. “Datorită acordurilor de confidenţialitate încheiate cu clientul nostru, nu putem dezvălui detalii despre proiectele şi programele viitoare. Cu toate acestea, putem confirma faptul că am început procesul de recrutare şi de angajare. Aproximativ 80 de persoane au fost angajate deja şi ne aşteptăm ca posturile rămase deschise să fie ocupate până la sfârşitul primei săptămâni din luna septembrie”, a mai declarat managerul HR.
În cifre, asta înseamnă undeva la 250 de noi salariaţi, după cum, apreciază Yazaki, iar vestea le poate prinde bine actualilor şomeri din Brăila, care numără în acest moment peste 4.500. Aşadar, oricine este interesat să lucreze pentru Yazaki este aşteptat cu CV-ul în locaţia din Zona Liberă Brăila, de pe Şoseaua de Centură, nr. 21A, între orele 8:00 şi 17:00, sau poate cere mai multe informaţii la telefon: 0730.660.489.
Amintim că la jumătatea lunii iulie, mai mulţi angajaţi ai fabricii de la Brăila au sesizat cotidianului „Obiectiv” că se întâmplă ceva neobişnuit cu linia de producţie şi că este posibil să fie daţi afară din lipsă de comenzi. Ulterior, reprezentanţii Yazaki au informat că este vorba despre o suspendare a activităţii de producţie, care însă nu-i va afecta pe toţi salariaţii, ci pe 2.000 din cei 2.800 de angajaţi şi că „nu este ceva neobişnuit în industria auto globală de a suspenda temporar producţia pentru a se alinia la cererea consumatorilor”. De asemenea, tot atunci au mai spus şi că activitatea va reveni la normal în aproximativ 3 săptămâni, timp în care se intenţiona şi realizarea unei inventarieri, dar şi o readaptare a capacităţii de producţie la cerinţele pieţei de consum.
Investitorul japonez şi-a deschis fabrică în Brăila în toamna lui 2015, şi un an mai târziu avea deja 1.500 de salariaţi, pentru ca numărul lor să fie acum aproape dublu, respectiv de 2.800 de angajaţi.
Mai trebuie amintit şi că instruirea personalului recrutat s-a făcut la fabrica din Ploieşti a firmei „Yazaki”, iar specializarea s-a realizat în Slovacia. Investiţia a fost demarată din decembrie 2014, în zona Perimetrului II al Administraţiei Zonei Libere Brăila, chiar la intrare în oraş, pe şoseaua care vine dinspre Slobozia. Locaţia este aproape de Dunăre, cu acces la calea ferată, precum şi la Drumul European 584, aceste atuuri contând mult pentru alegerea Brăilei de investitorul japonez.
Yazaki este unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali pentru industria auto. Are sediul principal la Tokyo, iar principalele sale produse sunt cablaje de automobile, aparatură şi componente pentru industria auto. Yazaki este prezentă în 44 de ţări şi are peste 300.000 de angajaţi în întreaga lume.