Mergi la conţinutul principal

Weekend plin de evenimente la Tearul ”Maria Filotti”. Lansare de carte și expoziție de uniforme militare

* sâmbătă, 19 martie, de la ora 11.00, are loc lansarea cărții ”Tandru și inconștient” a tinerei autoare Daria Voinea * sâmbătă și duminică brăilenii pot admira expoziția de uniforme militare din perioada interbelică ”Ținuta numărul 3 pentru teatru”

 

 

 

Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila găzduiește două evenimente cultrale în acest weekend. Primul este lansarea cărții ”Tandru și inconștient” al tinerei autoare Daria Voinea, care este și secretar literar al teatrului. Evenimentul are loc sâmbătă, 19 martie, la ora 11.00, în sala de conferințe a teatrului. 

”Debutul cu Lumile din oameni, carte scrisă la doar 17 ani, a semnalat nașterea unui scriitor cu un profil distinct în arealul epic românesc. Revenirea în prim planul editorial confirmă efortul de maturizare și limpezire pe care scriitura sa o înregistrează și care deschide perspectiva unei viziuni care se personalizează de la o etapă la alta. Să ai doar 20 de ani și să numeri deja două cărți nu e puțin, valoarea în sine a acestora e confirmarea unei vocații ce ne dă speranțe de limpezire și maturizare narativă”, afirmă prof. univ. doctor George Lateș.

Cartea ”Tandru și inconștient” este povestea unui destin, un crescendo al personajului principal feminin, o luptă într-o societate în care tentațiile cresc, în care învață ceea ce este acela un labirint. E și o transpunere a unui drum inițiatic, o maturizare crescândă. Portretul copil-femeie, portretul visului neîmplinit și al celui, în sfârșit, împlinit.

”Povestea a prins contur la începutul anului 2020. Totul s-a întâmplat treptat, cuvintele au venit de la sine, iar personajele și acțiunea s-au conturat în momente extrem de diferite din viața mea. Nu pot să neg faptul că da, firul imaginar se împletește foarte bine cu firul real al vieții mele, cu toate astea pot spune că nu este o poveste despre mine. Am avut grijă să las doar câteva părți din mine care sunt descoperite doar în anumite momente cheie. Da, cred că a fi vulnerabil în scris este o cheie a succesului și a credibilității și da, pot spune că m-am lăsat vulnerabilă prin paginile pe care le-am scris, însă nu în întregime. Poate acel eveniment este inspirat din viața mea sau poate nu… posibil să îl fi întâlnit pe acel el, sau poate mi-ar fi plăcut să îl fi întâlnit… M-am jucat cu personajele mele și cu firul acțiunii, am presărat câte puțin din ce am trăit până acum, însă și imaginația mea a avut un cuvânt de spus”, susține tânăra autoare Daria Voinea.

Lansarea de carte va fi prezentată de prof. dr. Viorel Mortu, iar invitați sunt actrița Cătălina Nedelea, prof. Bodea Andreia, prof. Valentina Vintilă și actrița Simona Mihăescu.

”Am avut privilegiul să fiu printre primii cititori ai cărții. O poveste plină de fantezie, o poveste în care iubirea este descrisă cu inocență dar și maturitate. Un amestec de sentimente profunde despre idealul în iubire, despre imposibila iubire, dar mai ales despre puterea pe care iubirea ne-o dă pentru a trece prin marea aventură care este viața. Ce știe o tanara de 20 ani despre iubire? Știe. Știe că iubirea trebuie să fie absolută, ideală. Știe cum să se desprindă cu eleganță și fără prea multe cuvinte de ce n-a fost să fie. Daria Voinea, o tânără scriitoare de care vom mai auzi”, a declarat actrița Simona Mihăescu.

Expoziție de uniforme militare sâmbătă și duminică

Un alt eveniment care are loc în acest weekend, în perioada 19-20 martie, în Holul Monumental al Teatrului ”Maria Filotti”, este expoziția de uniforme militare din perioada interbelică ”Ținuta numărul 3 pentru teatru”. Pe parcursul celor două zile sunteți invitați să pătrundeți în atmosfera istorică a ținutelor militare interbelice, dar veți avea ocazia și să vedeți ”atitudinea vestimentară” a ofițerilor pentru vizionarea de spectacole.

Toate uniformele expuse sunt originale și prezintă diferite arme: grăniceri, infanterie, geniu, artilerie, aviație, marină, medicină. Prezentarea acestora este realizată conform regulamentului din anul 1934. Exponatele fac parte din colecția ”Diaconu”, iar expoziția este organizată de Asociația ”Romilitaria”, Asociația ”Centrul de Studii Proilavia”, cu sprijinul Forumul Tinerilor Brăila și Asociația ”Tradiția Militară”.

Deschiderea expoziției va avea loc sâmbătă, 19 martie, ora 17.00, cu participarea extraordinară a cvintetului Filarmonicii Lyra ”George Cavadia” Brăila, conducerea muzicală prof. Petrea Gogu, directorul Filarmonicii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro